Bij de meeste kranen kunt u dit zeefje – of perlator – makkelijk losschroeven. Leg het in een bakje met verdunde schoonmaakazijn en zorg dat het volledig ondergedompeld is. Is er erg veel kalk, dan kunt u ook pure azijn gebruiken. Na een nachtje weken moet het zeefje normaal gesproken weer vrij van kalk zijn.
Deblokkeer een vastzittende kraan.
Spuit wat WD-40 Multi-Use Product op de knoppen van de kraan. Laat dit daarna een paar minuutjes inwerken. Vervolgens draai je de kraan open en dicht.
Per kraan verschilt het verwijderen van de knop. Vaak zit er een afdek knopje op het bedieningspaneel, dat je met een schroevendraaier eruit kunt wippen. Hierachter is dan een schroef die zichtbaar is, die je gewoon losdraait. Als dit is gedaan, kan je de knop van de kraan voorzichtig eraf halen.
Draai de perlator met de klok mee uit de kraan. Gebruik eventueel een tang in combinatie met een theedoek om beschadigingen te voorkomen. Verwijder gelijk de kalkresten door een doek met schoonmaakazijn om de kraan heen te hangen en in te laten trekken.
Vul het bakje met schoonmaakazijn en hang het uiteinde van de kraan in het bakje met schoonmaakazijn. Laat het zo een nachtje staan en het ontkalken van je kraan is weer voltooid. Goed naspoelen met water net als in de bovenstaande stap vermeld.
Hoe vaak dit precies is, hangt af van de waterhardheid bij jou in de buurt. Wij raden aan om de perlator minimaal twee keer per jaar te ontkalken. Om de perlator te ontkalken heb je slechts twee dingen nodig; een teiltje en schoonmaakazijn.
Gebruik een mild reinigingsmiddel op citroenzuurbasis om je douche kraan, of thermostaatkraan te ontkalken. Het concentraat niet rechtstreeks op de mengkraan sproeien, maar op een doekje. Hiermee kun je het schoonmaakmiddel beter verdelen.
Wikkel daarvoor keukenpapier om de kraan en zet dit vast met touwtjes of elastiekjes. Schenk vervolgens schoonmaakazijn over het keukenpapier zodat dit goed nat wordt. Laat dit wederom een nacht intrekken en verwijder het de volgende ochtend van de kraan.
Een perlator, ook wel straalregelaar, is het onderdeel dat aan het uiteinde van de kraan geschroefd zit. De perlator zorgt er voor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water dat uit de kraan komt en door het toevoegen van lucht komt er minder water uit de kraan zonder dat de kracht afneemt.
Kraanmoeren gebruikt u voor het vastzetten van kranen, zoals de bad-, douche- of wastafelkraan. Een kraansleutel wordt dan ook wel eens kraanmoersleutel of, nog specifieker, een wastafelmoersleutel genoemd. De kraanmoersleutel heeft scharnierende delen.
In een stopkraan met spindel zit een spindel die omhoog en omlaag draait in het kraanhuis. Aan het einde van deze spindel zit een vlak schijfje gemaakt van metaal waarop een kraanschijfje (ook wel kraanleertje genoemd) gemonteerd is.
Hoofdkraan afsluiten:
De hoofdkraan afsluiten doet u door aan de blauwe hendel een kwartslag te draaien zodat deze haaks op de waterleiding staat. Op deze foto is de hoofdkraan dicht. De blauwe hendel staat haaks op de waterleiding. Bij oude hoofdkranen kunt u de messing / zwarte of rode knop rechtsom draaien.
Een lekkende kraan kun je in een paar simpele stappen verhelpen. Vaak heeft dit namelijk te maken met een kapot leertje: dit is een schijfje van rubber of kunststof dat het water uit de leiding hoort tegen te houden.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Hoewel je zowel schoonmaak azijn als gewone azijn kunt gebruiken voor je wasmachine, is gewone azijn wel wat milder. Schoonmaakazijn is twee keer zo zuur als gewone azijn, en daardoor agressiever.
Eigenaren van drinkwaterinstallaties in bijv. ziekenhuizen, zorginstellingen en hotels zijn wettelijk (NEN 1006) verantwoordelijk voor het onderhoud van hun drinkwaterinstallatie. Dit houdt o.a. in dat zij de keerkleppen in thermostaatkranen iedere 10 jaar moeten vervangen.
De kardoes bevindt zich in het kraanhuis. Trek hem daaruit en dompel hem tot de roestvrijstalen ring tien minuten onder in een glas met Grohclean (u kunt ook azijn of snelontkalker nemen, dan is de tijdsduur niet belangrijk). Spoel na het ontkalken de kardoes af met water. Haal nu de rubberen ringen en zeefjes los.
Doorgaans gaat een kraan zo'n tien jaar mee.
Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van waar je woont. Per regio verschilt het namelijk hoeveel kalk er in het kraanwater zit. Over het algemeen is het zo dat hoe noorderlijker je in het land bent, des te minder kalk zit er in het water. Je hoeft de kraan dan ook minder vaak te ontkalken.
HEITMANN pure Zuiver citroenzuur in een praktische spuitfles verwijdert kalkaanslag op oppervlakken en armaturen in badkamer en keuken. Het kan op verschillende manieren door het hele huis worden gebruikt en is krachtig en schoon. Het is een natuurlijk product en daarom volledig biologisch afbreekbaar.
Een perlator is eigenlijk een synoniem voor mousseur, een onderdeel van de kraan die ervoor zorgt dat er lucht bij de waterstraal komt. Dit voorkomt het spetteren en zorgt ervoor dat er minder water wordt verbruikt.