Met glasverf kan men een afbeelding (een tekst of tekening) op blank glas schilderen. Wanneer de verf droog is, wordt de plaat ingebrand in de oven: door de hoge temperatuur in de oven (600-620 graden C) wordt het oppervlak van het blanke glas zacht waardoor de verf er plaatselijk "in zakt" en ermee samensmelt.
Bij brandschilderen wordt gewerkt met metaaloxides, die op betrekkelijk lage temperatuur in het glas gebrand worden, waardoor de fraaiste kleuren ontstaan. Eerst worden met een fijn penseel lijnen aangebracht, de contouren, met zogenaamde contourverf. Dit is een dekkende grisaille verf.
De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd.
(meest gebruikt bij glas-in-lood) Antiekglas is de meest authentieke glassoort voor glas-in-lood. Kijkend door dit glas heen vertekend de achtergrond, maar je kijkt er toch doorheen. De luchtbellen, structuur en verschillende diktes in het glas zijn de bijzondere kenmerken van dit glas.
De oudste glas-in-loodramen dateren uit de negende eeuw. Zij hadden vooral een religieuze betekenis en werden voornamelijk in kerken en kathedralen geplaatst. De Romeinen hebben het glas-in-lood op de kaart gezet. Zij verbonden stukjes gekleurd glas aan elkaar in een daarvoor speciaal vervaardigd kozijnraamwerk.
Hoe ontstaat een gebrandschilderd raam? Als eerste worden de contour- of hoofdlijnen van de afbeelding op het glas geschilderd. Deze hebben bijna altijd de kleur zwart of bruin of een mengeling hiervan. Vervolgens gaat het glas de glasoven in worden de lijnen op hoge temperatuur ingebrand.
Gekleurd glas (denk aan groen glas – rood glas of geel glas) wordt gemaakt door andere grondstoffen erin te verwerken. Om rood glas te maken heb je bijvoorbeeld goudkorrels nodig. Dat is ook meteen de duurste kleur glas om te kopen!
23 jan Wat is het verschil tussen Tiffany en glas in lood? Bij glas in lood wordt de verbinding tussen de afzonderlijke ruitjes gemaakt met behulp van H-loodprofielen. Bij Tiffany wordt de verbinding tussen de afzonderlijke ruitjes verkregen door het omwikkelen van het glas met kopertape.
De prijs voor een glas-in-lood raam is daarnaast nog afhankelijk van het soort glas dat gebruikt wordt en de hoeveelheid arbeidsuren die er nodig zijn om een nieuw glas-in-lood raam te construeren. Gemiddeld moet u denken aan 300 euro per m2, maar de prijzen tussen glaszetters verschillen.
Het kán, glas-in-lood in HR ++ isolatieglas
'Normaal' glas-in-lood is ongeschikt voor HR++glas omdat het glas-in-lood tussen de glasbladen geplaatst wordt en daarmee de homogene verspreiding van het gas belemmert. Op deze manier bereikt men nooit een betere U-waarde dan 2,6.
Antiek mondgeblazen glas. (meest gebruikt bij glas-in-lood) Antiekglas is de meest authentieke glassoort voor glas-in-lood. Kijkend door dit glas vertekent de achtergrond, maar men kijkt er toch doorheen. De luchtbellen, structuur en verschillende diktes in het glas zijn de bijzondere kenmerken van dit glas.
Loodglas is een speciaal glassoort dat lood bevat en daardoor een hoge straling kan weerstaan. Loodglas wordt onder andere gebruikt door de gezondheidszorg, onderzoeksinstellingen, luchthavens en de industrie. Het loodglas kan worden toegepast op een bronspanning van 50 kilovolt (KV) tot 511 kilo electro volt (KeV).
De meest effectieve manier van glas in lood isoleren, is de glas-in-loodruit tussen dubbelglas te zetten. Daarbij wordt de bestaande ruit in zijn geheel luchtdicht tussen twee glasplaten gezet. Om een bestaande glas-in-loodruit te isoleren is het noodzakelijk om deze in zijn geheel te renoveren.
De uitstraling van een glas-in-loodraam in dubbel glas verschilt van een enkele glas-in-lood raam. De prijzen voor het tussen dubbelglas zetten ligt om en nabij de € 200,00 m2 (incl. BTW en vanaf minimaal 0,6 m2 per raam). Deze prijzen komen bovenop het vervaardigen van het glas-in-lood raam.
Je zal ongeveer € 300 per m² kwijt zijn, maar de exacte prijzen kunnen erg uiteenlopen. Vaak heb je de mogelijkheid om zelf een ontwerp aan te leveren bij de glaszetter. Dat is een groot voordeel van glas in lood, want zo kun je dus echt een uniek raam laten ontwerpen.
Als u Tiffany glas wilt kopen dat op maat wordt gemaakt dan kunt u hiervoor uitstekend terecht bij Decorama Glas- & Graveerservice. Wij zijn sinds 1998 gespecialiseerd in allerlei soorten van glasbewerking. Maatwerk van glas in tiffany stijl is hier een voorbeeld van, net als glas-in-lood en randlood.
Om blauw glas te kunnen maken wordt er kobaltoxide toegevoegd. Kobalt is een andere naam voor de kleur blauw. Bruin glas wordt gemaakt door een scheikundige verbinding van ijzer en zwavel. Als de juiste hoeveelheid van deze twee stoffen worden toegevoegd wordt het glas een beetje bruin-geel.
Het is de aanwezigheid van ijzeroxiden in de samenstelling van het basisglas (floatglas geheten), die deze licht groene tint aan het glas geeft. Er zijn glastypen die zo weinig metaaloxiden bevatten dat deze licht groene esthetiek kan worden geëlimineerd. Dit is het gamma extra-blanke beglazingen.
Een goed wijnglas ziet eruit als een tulp: met een taps toelopende bovenkant. Daarmee blijven de aroma's langer in het glas. Je ruikt meer en zelfs de smaak wordt beter: je brein is namelijk voorbereid op wat komen gaat. In zo'n tulpje kun je wijn bovendien ronddraaien zonder morsen.
Universele glas-in-lood kit is speciaal ontwikkeld voor het duurzaam afdichten van nieuw vervaardigde en gerestaureerde glas-in-loodramen. Doordat er veel minder druk tijdens het verwerkingsproces nodig is ten opzicht van de andere kitten, is het ook zeer geschikt voor kwetsbaar gebrandschilderde glas-in-loodramen.
Wanneer je het over glas in lood in het algemeen hebt dan is de juiste spelling glas in lood zonder streepjes. Het is een woordgroep en die schrijf je los van elkaar. Een raam van glas in lood schrijf je zonder streepjes tussen de woorden.
Naamgebruik. Glas bestaat uit een mengeling van siliciumdioxide, het voornaamste bestanddeel van kwartszand met metaaloxiden. Door het te verhitten, smelt het tot een dikke substantie die makkelijk te vormen is en door afkoeling hard wordt.