Hou jezelf voor de gek
Een leuke mentale oefening om je doorzettingsvermogen te trainen, is de toepassing van de 'als-dan regel'. Wanneer komt het moment dat je liever niet meer wilt doorzetten? Stel je voor dat je vaker wilt sporten dan je nu doet. Hou jezelf voor de gek.
De zwakte of de valkuil
Als doorzetter: weet je van geen ophouden, kun je nooit stoppen of opgeven en je gaat door tot je er bij neervalt. je kent geen grenzen en je vraagt teveel van jezelf. heb je moeite met mensen die wat gemakkelijker zijn ingesteld.
Doorzettingsvermogen is een erg mooie eigenschap. Het kan je goed helpen om je doelen te bereiken, om meer uit het leven te halen en om jezelf te motiveren. Tegelijkertijd kan het juist een valkuil zijn en kan het zorgen voor stress of uiteindelijk zelfs een burn-out.
Iemand die een groot doorzettingsvermogen bezit, is een doorzetter. Een doorzetter wil zijn doelen realiseren en hij houdt vast aan zijn plan totdat het doel gerealiseerd is. Doorzettingsvermogen is een competentie die redelijk moeilijk te ontwikkelen is, maar het is wel mogelijk.
Als je merkt dat je in jouw ogen te weinig discipline en doorzettingsvermogen hebt, ga dan na waar je deze vaardigheden nu wel voor aan het inzetten bent en welke veranderingen je eventueel kunt doorvoeren. Bereid je voor op de moeilijke momenten. In elke reis kom je obstakels tegen.
Wanneer je doorzettingsvermogen hebt, heb je het vermogen om je doel te bereiken ondanks tegenslagen. Een doorzetter geeft niet snel op en houdt zich vast aan een bepaald idee of actie. Bij veel functies wordt de competentie doorzettingsvermogen gevraagd.
Een persoon met doorzettingsvermogen weet altijd precies wat hij of zij die dag en in het leven wilt doen en bereiken. Mensen met doorzettingsvermogen leven niet ''van dag tot dag'', maar werken naar iets toe. En wanneer de doelen bereikt worden, dan worden er weer nieuwe doelen gesteld.
Doorzetten is geen garantie voor succes, maar opgeven wel een zekerheid voor falen. Voordat opgeven een optie wordt, vraag jezelf dan altijd af of je het een echte kans hebt gegeven. Je hoeft in ieder geval niet wachten te wachten op motivatie of een goed gevoel.
Je houdt voldoende rekening met je omgeving. Als je tegenslagen ontmoet, zet je door om de taak te volbrengen. Je bent consistent in je streven en volhardt in je opvattingen. Je geeft niet toe aan de wensen van anderen op het moment dat deze tegen je eigen standpunten indruisen.
Jezelf streng toespreken werkt niet. Discipline is namelijk meer dan wilskracht, doorzettingsvermogen of volharding. Het is het optimaliseren van je omgeving, zodat je geen wilskracht hoéft te gebruiken — wijst ook 1 onderzoek (mét marshmallows) uit.
je stuurt jezelf door innerlijke aandrang. je bent intrinsiek gemotiveerd. je bent bevlogen en bezield. je kunt anderen inspireren en overtuigen op een natuurlijke wijze.
Waarden geven dus aan wat we goed vinden, wat gewenst is. Maar waarden zijn ook behoorlijk vaag. Eerlijkheid, respect, trouw, doorzettingsvermogen, moed, rechtvaar- digheid, verantwoordelijkheid, matigheid, edelmoedigheid, behoedzaamheid, zorgvuldigheid, het zijn allemaal nogal abstracte waarden.
Uitdagingen en allergieën die samengaan met doorzetten
Soms is het nodig om op zoek te gaan naar een alternatief. Op vergaderingen zullen doorzetters vaak de initiatiefnemers zijn. Ze kunnen zich dan weer ergeren aan anderen die besluiteloos zijn of de 'ja-knikkers maar nee-denkers'.
Een valkuil wordt ook wel een vervorming genoemd. Bij zelfstandigheid kan de valkuil eigengereidheid passen, maar ook bijvoorbeeld te solistisch bezig zijn. Bij doelgerichtheid zijn mogelijke valkuilen: geen oog/oor voor mensen hebben, fanatisme, egoïsme, ongeduld.
Ze komen dus echt vanuit jouw kern en zijn daarmee meer nature dan nurture (oftewel: aangeboren). Je kernkwaliteiten staan waarschijnlijk dicht bij jouw waarden en talenten. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn: stabiel, betrokken, geduldig, of daadkrachtig.