De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap.
Maar er zijn ook vrouwen die tijdens de eerste 2 weken van de zwangerschap al wel de eerste symptomen van hun zwangerschap ervaren. Ze hebben bijvoorbeeld last van misselijkheid en overgeven (vooral 's ochtends), gespannen borsten die misschien al wat groter worden, moeheid en veel aandrang om te plassen.
Sommige vrouwen merken het aan hun lichaam doordat hun menstruatie uitblijft en ze gevoelige borsten hebben. Anderen voelen zich “anders” dan normaal. En er zijn ook vrouwen die helemaal niks merken maar wel weten dat ze onveilige sex hebben gehad.
Wat is schijnzwanger? Bij een schijnzwangerschap (pseudocyesis) voelt het alsof je zwanger bent, maar dat ís niet zo. Dat kan puur psychisch zijn, maar het kan zich ook fysiek uiten. Misschien zijn alle zwangerschapssymptomen er, je lichaam 'denkt' dan als het ware dat het zwanger is.
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.
Elke zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine. De hoeveelheid die daarin aangetroffen wordt, bepaalt de uitslag van de test. Dit hormoon wordt door jouw lichaam aangemaakt direct na de innesteling. In het begin is dat hormoon nog heel erg weinig, maar het wordt al snel heel veel meer.
Tijdens een menstruatie hebben veel last van diverse klachten, zoals een opgezwollen buik of menstruatiekrampen. Het hebben van een opgezwollen buik is niet alleen een menstruatieklacht, maar ook een symptoom dat je zwanger bent. Doordat je kindje groeit houd je meer vocht vast en werken je darmen trager.
Typische zwangerschapssymptomen die bij de 4e week van een zwangerschap horen, zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, buikpijn of een opgezette buik, hoofdpijn en vaak moeten plassen. Sommigen merken ook dat ze last hebben van stemmingswisselingen.
Het is heel goed mogelijk dat jouw borsten zich ontwikkelen zonder dat je de veranderingen voelt en last hebt van pijn. Deze symptomen zijn geen teken dat je zwangerschap goed verloopt of niet.
Bijwerkingen zijn: misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten, lichte somberheid. Deze bijwerkingen verdwijnen na 2 dagen. Meestal word je op de normale tijd ongesteld. Soms een paar dagen vroeger.
Dus het hebben van gemeenschap om de bevruchting zo optimaal mogelijk te maken ligt tussen de 1½ à 2 dagen, of 36 uur. In het begin hoeft u niet echt volgens een strak schema te vrijen, houd het fijn samen!
Met name de banden die aan de zijkant van je baarmoeder lopen. Door de spanning die op je banden komt te staan kun je bandenpijn ervaren. Dit kan aanvoelen als een zeurende of scherp stekende pijn in je onderbuik. Ook bandenpijn in de zwangerschap is nog geen reden tot zorgen.
Door de snelle toename van hormonen en een verandering in de borststructuur kunnen je tepels en borsten al vanaf drie tot vier weken gevoelig en pijnlijk zijn.
Een van de eerste verschijnselen dat je zwanger bent, is een pijnlijk, gespannen, zwaar en strak gevoel in je borsten. Ook de tepel en tepelhof kunnen veel gevoeliger zijn dan anders.Aanraken kan echt pijn doen, net als de zijkant van de borsten.
Het misselijke gevoel kan overdag in golven terugkomen. Je ervaart een wee gevoel in je maag.Je hebt snel de neiging tot braken, bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen.Je voelt je zo ellendig, dat je niets anders kunt dan op bed liggen.
Bij de meeste zwangeren ontstaan deze klachten wat later in de zwangerschap, maar het kan ook zijn dat je in week 3 al misselijk bent.
In het kort. Misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap komt vaak voor. De klachten kunnen de hele dag bij vlagen voorkomen en niet alleen 's ochtends, zoals soms gedacht wordt. Misselijkheid begint vaak vroeg in de zwangerschap (tussen de 4 en 9 weken) en eindigt vaak voor week 14-16.
Symptomen van innesteling op een rijtje:
Mild zeurende of krampende pijn in je onderbuik en onderrug, die 1-2 dagen aanhoudt. Roze, helderrood of bruin bloedverlies. Vaak veel minder dan tijdens een menstruatie en meestal korter 2 dagen.
Bandenpijn en groeipijn in de onderbuik
Vanaf dat je zwanger bent, groeit je baarmoeder snel. Hierdoor kun je allerlei onschuldige klachten krijgen. Te denken valt aan stekende pijn, een zwaar gevoel in je onderbuik of een zeurend gevoel.
Pijn in de onderbuik is veel voorkomend tijdens de zwangerschap. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor pijn in de onderbuik wanneer je zwanger bent, en meestal is het niet iets om je druk over te maken.
Zwaar gevoel onder in de buik of kleine steekjes. Door de groei van de baarmoeder kun je een zwaar en menstruatie achtig gevoel krijgen in je onderbuik. Vanaf dat je 4 weken zwanger bent kun je deze symptomen ervaren. Soms schrikken vrouwen van dit gevoel aangezien het lijkt alsof de menstruatie eraan komt.
Je twee meest vruchtbare dagen zijn de dag vóór je ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Wanneer de eicel is uitgestoten (meestal uiterlijk een dag na de ovulatie), kun je pas weer zwanger worden na het begin van je volgende menstruatiecyclus.