De deksel heeft een puntige rand die verzonken valt in de duigen. Zodra de duigen losser staan, kan de deksel loskomen.
Een 'vat' is eigenlijk een oude inhoudsmaat die vroeger werd gebruikt. Dit komt overeen met 931 liter. Het wijnvat is uitgevonden door de Galliërs. Nadat de Romeinen ergens in de 3de eeuw contact hadden gehad met de Galliërs verspreidden deze de wijnvaten door de rest van Europa.
Kunststof en houten regentonnen
Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
Voor de houten regenton is boorgat 25 mm geschikt, de kraan draai je rechtstreeks in het hout! of gieter onder past. Met gebruik van een onderzetter onder de regenton kan de kraan zo laag mogelijk geplaatst worden zodat je zoveel mogelijk regenwater kunt tappen.
De regenton stinkt
dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces. Deze bacteriën zorgen voor de geur op het moment dat ze het organische afval gaan afbreken.
Gaat het water in de ton niet stinken? Stilstaand water kan inderdaad onaangenaam gaan ruiken wegens gebrek aan zuurstof en bacteriën. Voor de tuin en voor de planten maakt dat niet uit, maar het is wel vervelend als je op het terras ernaast zit. Houd de deksel op de ton, dat scheelt.
Zit de regenton vol? Dan kunt u met een overloop set het overtollige water afvoeren in uw tuin. In de meeste gevallen is de regenpijp rechtstreeks aangesloten op de ton en is er geen overstort naar het riool. Combineren met een vulautomaat die afgesloten kan worden (zomer / winter stand) is ook mogelijk.
Regenwater opvangen kan op verschillende manieren. De bekenste vorm is bovengronds opvangen met een regenton, maar je kan ook ondergronds water opvangen en opslaan. Welke geschikt is voor jou, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van jouw tuin.
U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.
Regenton waterdicht
De wijnvaten/regentonnen worden zorgvuldig gemaakt van eikenhout, een natuurproduct dat werkt. Dat wil zeggen dat het uitzet en krimpt. Hout zuigt water of vocht op uit zijn omgeving, wat nodig is om uit te zetten. Als het hout voldoende uitzet wordt de regenton waterdicht.
Regenwater dat je opvangt in een regenton, is uitstekend te gebruiken in de tuin. Een regenton kan per jaar zo'n 7000 liter drinkwater besparen, als je dit water ook gebruikt voor andere doeleinden zoals het wassen van de auto. Hiermee bespaar je jaarlijks tien euro op uw waterrekening.
Ja, de 300 flessen wijn van 1 vat leveren we kosteloos af op één gewenste locatie in Nederland.
Wijnvaten liter en kg
Een wijnvat van 225 liter weegt leeg 54 kg en vol 297 kg.
Vaste Beantwoorder. Je kunt in elk geval de regenpijp niet zomaar een stukje de grond in laten lopen, en dan verder nergens heen. Dat is vragen om wateroverlast problemen. Misschien is er iets mogelijk met een flinke bak (in de grond) met grind, en daar het water in laten lopen.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
Vultijd regenton
Per m2 vang je vervolgens 1 liter water op voor elke millimeter regen dat er valt. Volgens het KNMI valt er gemiddeld 43 mm regen in de maand April, wat dus neerkomt op 43 x 48 = 2064 liter water! Met een vat van 168 liter kun je concluderen dat na een flinke regenbui de ton wel vol zit.
OPlossing is misschien, Baterien kopen voor biologische vijverfilters en die in het water doen. Een andere natuurlijke oplossing, de deksel er af laten, hierna kunnen muggen hun eitjes er in leggen De muggenlarven die hierna ontstaan kunnen het water compleet zuiveren van alle vervuiling.
Het kan gebeuren dat de regenton net iets te vol loopt, indien deze niet helemaal waterpas staat. Dit gaatje kan dan vervolgens voorkomen dat de regenton over gaat lopen en de planten in de deksel gaan drijven op water.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Voor het schoonmaken kun je gewoon een stevige borstel, schoon water en eventueel wat afwasmiddel gebruiken. Het is altijd aan te raden om een deksel er op te houden. Dit voorkomt dat muggen eitjes in het water gaan leggen en dat bladeren van buitenaf in de ton kunnen waaien.