Turkse koffie is een combinatie van water, heel fijn gemalen koffie, kardemom en suiker voor als je van zoet houdt. Deze koffie wordt geserveerd met een glaasje water en natuurlijk Turks fruit. Het water gebruik je vooraf om je gehemelte te spoelen zodat je de koffie nog beter proeft.
Als een aanstaande bruidegom samen met zijn familie naar de vader van de bruid komt om haar hand te vragen, krijgt hij gezouten koffie voorgeschoteld. Vroeger was het zo dat als een meisje niet wou trouwen met de jongen, deed ze te veel zout in zijn koffie. Dat betekende dat ze het aanbod afsloeg.
Zodra de koffie kookt wordt hij even van het vuur gehaald en weer teruggezet tot hij voor een tweede keer kookt, dan wordt de koffie meteen ingeschonken. Begin niet meteen te drinken, maar geef het koffiedrab eerst de tijd om te zakken. Turkse koffie wordt geserveerd met een glaasje water.
Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De koffie wordt samen met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en het geheel wordt langzaam tot vlak onder het kookpunt gebracht.
Turkse theecultuur
Het is ook goed voor de gezondheid en heeft het een kalmerende werking. Daarom bieden Turkse mensen na elk argument of elke harde discussie elkaar thee aan om te kalmeren en als een symbool van vriendelijkheid, gastvrijheid en vriendschap.
De populairste drank is natuurlijk de Turkse zwarte thee (çay), die sterker is dan de Europese thee. Andere traditionele warme dranken zijn de adaçayı (salie thee), boza (warme gierstdrank), sahlep (warme drank van melk en orchideewortel).
Verlicht stress: Met mate Turkse koffie drinken vermindert stress. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat Turkse koffie het risico op depressie met ongeveer 40% vermindert. Het geeft energie: Wie de dag energieker wil beginnen, wordt aangeraden om na het ontbijt een kopje Turkse koffie te drinken.
Maak de Arabische koffie: breng 2 el koffiepoeder met 300 ml water aan de kook, zodra het begint te pruttelen, vuur laag en al roerende 3-4 keer aan de kook laten komen. Door het roeren zakt het weer af. Laat de koffie afkoelen.
▾ Woordenboek Engels-Nederlands in aanbouw
geliefd bijv. nw. dierbaar bijv. nw.
Het wordt gemaakt van oploskoffie, suiker, ijsblokjes en water (melk kan naar wens worden toegevoegd). Heel simpel en per toeval uitgevonden in 1957 op de Internationale Beurs in Thessaloniki toen een medewerker van Nestlé geen warm water kon vinden, maar toch zin had in een kopje koffie. Een drank van Griekse origine.
Doe het water in een Turkse koffiepot, voeg de suiker en het koffiepoeder toe, en roer voorzichtig. Zet de koffiepot op het fornuis en breng het aan de kook. Wanneer de koffie begint te borrelen en aan de bovenkant schuimig is, verwijder de koffie dan van het fornuis.
Idealiter gebruik je een demitasse, een kopje van 60-90 ml inhoud. Schenk twee keer de inhoud van het kopje aan water in de briki. Voeg hier twee flinke theelepels Griekse koffie aan toe. Voeg vervolgens naar smaak suiker toe, twee theelepels suiker is genoeg voor een 'metrio' (gemiddeld zoete) koffie.
Kopi tubruk, een sterke koffie waarbij je kokend water rechtstreeks op de koffie schenkt.
Italian coffee (Nederlands: Italiaanse koffie) is een drank op basis van hete koffie. De bereidingswijze is hetzelfde als Irish coffee maar in de plaats van whisky wordt er Italiaanse amaretto gebruikt. Vanwege het zoet in de likeur wordt er geen suiker extra aan toegevoegd.
Tegenwoordig kan men ook Arabische of andere versgemalen koffie in Nederland krijgen. Vul een Arabisch koffiekannetje met 3/4 deciliter water, 2 volle theelepels donker gebrande koffie, eventueel fijngemalen kardemom en suiker naar smaak.
Deze theepot bestaat uit 2 delen. Een kleine theepot, hierin komt de losse zwarte thee. En een grote theepot onderin, hierin komt het water dat de hele tijd blijft koken. Dat het water blijft koken maakt de thee lekkerder, dus dat is belangrijk.
Met een samowar wordt een grote hoeveelheid theebladeren gekookt in een kleine hoeveelheid water, waarmee een sterk thee-extract wordt geproduceerd. Door het aan te lengen met warm water ontstaat drinkbare thee.
Thee drinken
Turkse thee is zwart en sterk en wordt gedronken uit een tulpvormig glaasje. Omdat deze thee zo vol van smaak is en te sterk is om te worden geserveerd in een groot theeglas, wordt het altijd in kleine Turkse glaasjes geserveerd.
Ik wil graag de ___. Biraz __ almak istiyorum lütfen. Eet smakelijk! Afiyet olsun!
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Deze Mevlana-thee is een van de meest geprefereerde theeën omdat hij geurig en geschikt is om te blenden en het is gemakkelijker te drinken zonder suiker dan andere zwarte theeën.
Thee, een warme drank met minstens 5000 jaar geschiedenis, kwam een beetje laat maar volledig in de Turkse cultuur. Hoewel het voor buitenlanders misschien lijkt dat Turkse mensen populair zijn met de Turkse koffie, is Turkse thee veel meer ondergedompeld in de Turkse cultuur.