Op dagen met minder of zelfs helemaal geen zon kan de boiler het water in huis maar met moeite warm krijgen. Wat dan gebeurd is dat de boiler het water slechts een beetje opwarmt. Op het moment dat de boiler geen energie meer over heeft neemt de cv-ketel het over het water tot de juiste temperatuur te verhitten.
En wat in de winter? In de winter geeft de zon een pak minder warmte af, maar dat is gelukkig geen probleem voor je zonneboiler. Die heeft namelijk vooral licht en niet noodzakelijk een hoge buitentemperatuur nodig om voldoende rendement te behalen.
Warmteverlies ligt tussen de 2-6 kWh per dag; Bij een standaard buffervat blijft de warmte al snel 2 tot 3 dagen opgeslagen; Hoe beter de isolatie, hoe langer het water in het vat op temperatuur blijft.
Rendement zonneboiler berekenen
Een gezin van 4 personen bijvoorbeeld verbruikt per jaar zo'n 3.000 kWh voor de opwarming van water. Je kan ervan uitgaan dat een zonneboiler van 300 liter met 4 m² aan zonnecollectoren voldoende is om aan hun warmwater behoefte te voldoen.
Heat pipes zijn glazen vacuümbuizen waarin een transportmedium zit dat snel warmte kan verplaatsen. Aan de warme kant van de buis verdampt het medium tot gas, waarbij het energie opneemt.Dit gas verplaatst zich vervolgens naar de koude kant, waar het condenseert en zijn warmte afgeeft.
De gemiddelde terugverdientijd van een zonneboiler bedraagt 8 à 20 jaar. Als je weet dat een zonneboiler ongeveer 25 à 30 jaar meegaat, is het dus zeker een interessante investering als je wil genieten van milieubewuste en duurzame energie.
Opbrengst zonneboiler in de winter
Op een koude winterdag van rond de 7 graden, kan de temperatuur in je zonneboiler oplopen tot 40 graden. Hierdoor hoeft je cv-ketel minder te verwarmen en bespaar je alsnog tot zo'n 60%.
Hebt u in het verleden zonnepanelen aangeschaft en hebt u nog ruimte over op uw dak en wilt u een volgende stap zetten in het verduurzamen van uw woning, dan is een zonneboiler een geschikte optie. De zonnepanelen worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en de zonneboiler voor het verwarmen van water.
Een zonneboiler is een duurzame vervanger van aardgas. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 180 m3 gas en 330 kilo CO2-uitstoot. In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water.
U kunt gemiddeld aan een stuk door 30 minuten douchen met een 120 liter boiler, 25 minuten met een 100 liter boiler, 20 minuten met een 80 liter boiler, 15 minuten met een 50 liter boiler.
Een elektrische boiler is een betere keuze dan een zonneboiler wanneer je geen gasaansluiting in je woning hebt, wanneer je een boiler zoekt die eenvoudig te installeren is en weinig onderhoud vraagt of wanneer je een boiler wilt die je constant en direct van warm water voorziet.
Een zonneboiler is voornamelijk geschikt voor het verwarmen van het sanitaire water. Veel mensen vragen zich echter af of je ook de woning kunt verwarmen. Het antwoord op deze vraag luidt: ja, dat kan, maar niet zonder hulp van een andere warmtebron zoals een CV ketel of een warmtepomp.
Kort antwoord: U heeft 2 zonnepanelen nodig voor een elektrische boiler. Gemiddeld levert een zonnepaneel 315kWh per jaar op.
Een zonneboiler verwarming is een systeem waarmee u uw woning kunt verwarmen. Er wordt een collector op het dak van uw woning geplaatst. In deze collector lopen leidingen met een vloeistof. Deze vloeistof wordt door de warmte van de zon opgewarmd.
U kunt in 2023 tot 30% subsidie krijgen op de aanschaf en installatie van een zonneboiler.
De belangrijkste reden om te kiezen voor een elektrische boiler is omdat je deze gemakkelijke installeert. Dit komt doordat je alleen een stroomaansluiting nodig hebt. Je hoeft een elektrische boiler dan ook niet te voorzien van een rookgasafvoer, zoals bij een combi-ketel of geiser.
Je kan met een warmtepompboiler op meerdere plaatsen in je woning tegelijk warm water afnemen. Het volume van je boilervat is afhankelijk van je verbruik. Een warmtepompboiler werkt op elektriciteit en zorgt dus voor warm water zonder gas te verbruiken. De installatie is zeer eenvoudig.
Zonneboiler kosten
Een zonneboilersysteem kost inclusief installatie grofweg 3000 tot 5000 euro. De precieze prijs is afhankelijk van het aantal zonnecollectoren en het type boiler dat u laat plaatsen.
Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer € 3.300. De subsidie voor zo'n boiler is ongeveer € 1.500.
Rendement en terugverdientijd berekenen
Gemiddeld genomen bedraagt de terugverdientijd van een zonneboiler 10 tot 15 jaar. De prijs van een standaard zonneboiler voor een gezin van vier personen bedraagt gemiddeld 4.000 à 6.000 euro. Dit is inclusief installatiekosten. Je kan ook in aanmerking komen voor premies.
Het is belangrijk om de zonneboiler op een locatie te plaatsen waar voldoende zonlicht op valt, en waar geen schaduw van bomen, gebouwen of andere obstakels is. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de hellingshoek en de oriëntatie van het dak.
Jaarlijks verbruik je zo'n 500 kWh per m² zonnecollectoren en… heb je grosso modo zo'n 750 kWh warm waterbehoefte per persoon.