De bediening van een vouwgordijn lijkt erg op die van een rolgordijn. Maar in plaats van dat de stof boven om een rol heen rolt vouwt deze dubbel doordat de koorden de baleinen tegen elkaar aantrekken. Vouwgordijnen hebben daarmee een warmere uitstraling dan rolgordijnen. Het is ook mogelijk een vouwgordijn te voeren.
Boor (indien nodig) voor de pluggen gaten van 6mm. Zorg dat de steunen waterpas zijn zodat het vouwgordijn niet scheef hangt. Schroef de steunen vast. De meegeleverde steunen zijn geschikt voor bevestiging aan de wand of aan plafond (of bovenzijde kozijn).
Was je de vouwgordijnen met de hand doe dat dan in bad met een mild wasmiddel en veel water. Laat de gordijnen weken, maar niet te lang i.v.m. verkleuring. Vouwgordijnen nooit wringen of boenen met een borstel. Hang de vouwgordijnen direct na het wassen te drogen.
Vouwgordijnen demonteren
De bovenkant van het vouwgordijn zit bevestigd met klittenband, dit kun je voorzichtig lostrekken. De touwtjes aan de achterzijde van het vouwgordijn kunnen losgemaakt worden van de plastic bevestiging waardoor de stof loskomt.
Meet de breedte van het kozijn en tel hier aan beide zijden 10 cm (totaal 20 cm) bij op. Neem de maat van de overlapping aan de bovenzijde (plafond of wand) waar het vouwgordijn begint tot de gewenste overlapping aan de onderzijde. Valt deze op de vensterbank, trek dan 1,5 cm van de lengte af.
Wat is de minimale en maximale breedte van een vouwgordijn? De minimale breedte is 300 mm en de maximale breedte is 4000 mm.
Bij het traditionele plooiband van ca. 2 cm hoog kunt u zelf bepalen hoeveel u gebruikt, u kunt de gordijnen ook strak (ongeplooid) hangen, dan voor 100 cm raambreedte 100 cm stof+ hoeveelheid stof voor de zijzomen nodig. Wij adviseren niet meer dan ongeveer 1,85 x de breedte te nemen.
Benodigdheden. Stof, klittenband en garen passend bij de kleur van je gekozen stof. De afmetingen van het te maken vouwgordijn. Ophangsysteem: Een houten lat even breed als het raam, klittenband even breed als de houten lat, schroefoogjes, lussenband van ongeveer 3 keer de raamhoogte, schroeven en een optrekkoord.
De buis kan vrij ronddraaien, en de veer staat gespannen zodat het gordijn normaal gesproken opgerold zit. Door het gordijn naar beneden te trekken gaat de buis ronddraaien, en wordt de veer verder gespannen. Bij de buis zitten ook een paar kleine palletjes, die kunnen voorkomen dat het gordijn omhoog rolt.
Bij Kwantum kun je rolgordijnen op maat laten maken voor de laagste prijs van Nederland! Met een rolgordijn op maat bepaal je zelf de lichtinval.
Gordijnen met zeilringen
Voordat je de gordijnen in de wasmachine doet is het belangrijk dat jij alle ringen bij elkaar pakt. Als jij dit allemaal bij elkaar hebt trek je een kussensloop erover heen en bind je hieromheen een elastiekje of koordje. Dit is om beschadigingen aan de ringen te voorkomen.
Verwijder eerst het stof met een vochtige doek. Maak daarna een lauw sopje met Andy Allesreiniger (pas op met schuurproducten; ze kunnen de lak van de beschermlaag beschadigen). Gebruik een oude tandenborstel om bij de moeilijke plekjes te komen. Spoel af met lauw water en droog met een schone doek.
Grondig reinigen van de stof
Heeft uw paneelgordijn een grondige reiniging nodig? Dan kan u eventueel de stof van de muur halen. Vul een teil of bad met lauwwarm water en een schepje synthetisch reinigingsmiddel.
Bij in de dag wordt het rolgordijn in het kozijn gehangen en komt het rolgordijn vaak tussen een kozijn of tussen twee muren te hangen. U bevestigt het rolgordijn meestal aan het plafond van het kozijn.
Dit wordt veroorzaakt door een spanningsveld in het doek of het toch niet volledig waterpas hangen van het rolgordijn. Dit kan als volgt bijgestuurd worden: Rol het rolgordijn volledig af tot de rol buis zichtbaar is.
Rol het rolgordijn helemaal op. Zorg dat u er goed bij kan, pak desnoods een trapje. Gebruik beide handen en pak het systeem of de rol stevig vast. Duw het systeem of de rol richting de tegenovergestelde kant van de bediening.
Rol het rolgordijn volledig af tot de rolbuis zichtbaar is. Plak in dit geval LINKS een stukje schilderstape van ca 2 cm op de buis. Rol vervolgens het rolgordijn weer op en controleer of het verbetert. Herhaal dit indien nodig tot het rolgordijn correct oprolt.
De prijs varieert per m2 van het vouwgordijn van €100,00 tot €60,00 per m2. (Hoe groter het oppervlak hoe lager de prijs per m2.)
Kortom, je meet precies de lengte en de breedte uit van het stuk waarover jouw gordijn moet komen te hangen. Vervolgens voeg je aan de zijkanten en aan de boven- en onderkant van het gordijn meerdere centimeters toe voor de zomen. De zoomtoeslagen kun je geheel naar eigen wens toevoegen.
Afhankelijk van je wensen kies je voor vouwgordijnen het beste een verduisterende of een semi-transparante stof. Met name soepel vallende stoffen zijn geschikt voor vouwgordijnen, omdat deze netjes geplooid kunnen worden. Houd er rekening mee dat niet alle stoffen geschikt zijn voor gebruik met baleinen.
De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden. 10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.
Houd bij het berekenen van de breedte rekening met de plooien. Je kunt hierbij grofweg de volgende berekening gebruiken: Enkele plooi: 1,5 tot 2 maal de te bedekken breedte; Dubbele plooi: 2 tot 2,5 maal de te bedekken breedte.