De PICC-lijn voorkomt eventuele schade aan uw bloedvaten door veelvoudig inbrengen van infuusnaalden en behandeling. Onder plaatselijke verdoving wordt een dun, flexibel infuusslangetje in het bloedvat van de bovenarm ingebracht. De meeste patiënten ervaren het inbrengen niet als belastend of pijnlijk.
De PICC-lijn zit in een ader aan de binnenkant van uw bovenarm. Het uiteinde van de PICC-lijn komt rond uw borst in een grote holle ader. Via de PICC-lijn kunnen medicijnen of andere vloeistoffen in uw bloedbaan worden gebracht. U overlegt met uw arts of u een PICC-lijn kunt krijgen.
Een PICC-lijn kan maanden tot ongeveer 1 jaar in het lichaam aanwezig blijven. Hoe lang de PICC-lijn blijft zitten, is afhankelijk van uw behandeling en het verwachte ziektebeloop.
U kunt met de PICC lijn douchen, als de insteekopening maar droog blijft.Een bad nemen en zwemmen worden afgeraden. Laat u niet onder uw oksels omhoog tillen, hiermee kan de PICC lijn mogelijk verschuiven. De arm waar de PICC lijn is geplaatst mag normaal gebruikt worden.
Verzorging van de PICC-lijn
Een keer per week dient de PICC-lijn verzorgd te worden door de verpleegkundige. De pleisters worden dan verschoond en het afsluitdopje (blauw dopje) wordt vernieuwd. Ook moet de lijn doorgespoten worden met een heparine oplossing om stolsels in de lijn te voorkomen.
Verzorging PICC-lijn
De thuiszorg verzorgd 1x in de week de insteekplaats van de PICC-lijn. De thuiszorg zal de PICC-lijn 1x in de week doorspuiten. De insteekplaats moet u iedere dag zelf nakijken.
Als je PICC lijn niet is aangesloten op een infuus, mag je gewoon douchen. Wikkel eventueel ter bescherming tijdens het douchen plastic huishoudfolie om je arm. Je mag in bad, maar de PICC lijn en de infuuslijnen mogen niet nat worden.
Een infuuspoort (Port a Cath) is een implanteerbaar hulpmiddel waarmee gemakkelijk toegang wordt verkregen tot grote, diep gelegen aders. Een PICC lijn is een dun slangetje dat via een bloedvat in de bovenarm wordt ingebracht. Het uiteinde van de lijn komt uit in een groot bloedvat vlak bij het hart.
Functionele problemen kan je vermijden door consequent de poortkatheter pulserend te spoelen met een fysiologische zoutoplossing, en dat voor en na bloedafname en elke intraveneuze toediening.
De PICC-lijn kan verschuiven en minder goed in het bloedvat komen te liggen. Uw kind mag daarom ook niet aan zijn armen gaan hangen.
Het uiteinde van de PICC ligt tot vlakbij het hart, van een MIDline tot bij het sleutelbeen, dus net in de borstkas. Hierdoor komen de geneesmiddelen die via de katheter worden ingebracht in een groot bloedvat terecht.Daar worden zij snel verdund waardoor schade aan het bloedvat wordt voorkomen.
Nazorg. U moet na het inbrengen van de PICC-lijn minimaal 2 uur blijven op de afdeling om te contoleren of er geen nabloeding optreedt. Als dit gebeurt, wordt er een drukverband aangebracht. Als er geen nabloeding is opgetreden, mag u naar huis.
PICC is de afkorting van peripherally inserted central catheter, perifeer (dus aan de buitenzijde) ingebrachte centraal veneuze katheter.
Adviezen voor thuis/leefregels
Baden, zwemmen en saunabezoek worden afgeraden in verband met het risico op infectie. Til niet meer dan 10 kg. Laat geen bloeddruk meten aan de arm, waarin de PICC-lijn zit, deze kan hierdoor verstopt of beschadigd raken.
Flushen (spoelen) en locken (afsluiten) is essentieel voor het goed laten werken van een infuuscanule.Op die manier voorkom je dat het infuus verstopt raakt en voortijdig verwisseld moet worden. Voor het uitvoeren van deze handeling gelden wettelijke richtlijnen.
Techniek spoelen (flushen)
Dien de vloeistof waarmee het infuus wordt gespoeld pulserend toe. Bevestig de injectiespuit op het aansluitpunt met de infuuskatheter, dien de vloeistof met korte stootjes, waarin je wat extra druk op de zuiger van de injectiespuit zet, toe.
Dat betekent dat het inbrengen in beeld gebracht wordt met behulp van een echoapparaat. Hierdoor kan direct gezien worden of de katheter op de juiste plaats zit. Op de insteekplaats wordt een drukverband aangelegd om nabloeden te voorkomen, dit wordt na een uur verwijderd.
Een PICC is een fijne katheter die regelmatig moet doorgespoeld worden om verstopping te voor- komen. Voor en na elk gebruik moet de PICC gespoeld worden met een zoutoplossing (NaCl 0,9%) om de doorgankelijkheid te checken en te behouden.
Naast de problemen samenhangend met het inbrengen (pneumothorax, bloeding, verkeerde plaatsing) zijn infectie en trombose de belangrijkste complicaties.
Een PICC-lijn (perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter) is een centraal infuus dat in de ader van de bovenarm geplaatst wordt.
PICC staat voor Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter. Dit is een infuus in een ader van de bovenarm. Voordelen van een PICC-lijn: Medicatie kan veilig en pijnloos langdurig worden toegediend en voorkomt eventuele schade aan uw bloedvaten.
Na elk gebruik moet de PICC katheter worden doorgespoten met een steriele zoutoplossing (NaCl 0,9%). Ook als de PICC katheter niet in gebruik is moet deze 1x per week worden doorgespoten met een steriel zoutoplossing (NaCl 0,9%). De transparante pleister (Tegaderm®) moet 1x per week vervangen worden.
Wat is een centraal veneuze katheter? Een veneuze katheter is een kunststof (polyurethaan of siliconenrubber) slangetje dat in een bloedvat (ader, officieel 'vene' genoemd) is ingebracht. Een perifere katheter (wordt ook wel gewoon 'infuus' genoemd) ligt in een klein bloedvat van de arm of het been.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie.