Hoe werkt een ijsblokjesmachine? Een ijsblokjesmachine werkt volgens hetzelfde principe als waarmee u handmatig ijsblokjes maakt. Door de ijsblokjesmachine te vullen met water, ontstaan er ijsblokjes. Het verschil met handmatig ijsblokjes maken, zit hem in de wachttijd.
Hoe werkt een Ijsdispenser? Bij een Amerikaanse koelkast met ijsdispenser heeft u direct de beschikking over ijsblokjes, crushed ice (geschaafd ijs) en water. U plaatst simpelweg uw glas in de de dispenser en het door u gekozen product wordt in uw glas geplaatst.
KitchenBrothers IJsblokjesmachine
De KitchenBrothers IJsblokjesmachine is als beste uit onze ijsblokjesmachine test 2022 gekomen. Geen enkele ijsblokjesmachine scoorde zo goed op prijs / kwaliteit, functionaliteiten en gebruiksgemak.
De meeste huishoudelijke ijsmakers verbruiken tussen 50 en 150 watt per uur. De meeste ijsmakers hebben een ingangsvermogen van tussen de 50 en 180 watt. Professionele ijsblokjesmakers voor de horeca hebben echter een veel hoger stroomverbruik van 180 watt tot 500 watt en meer.
Blokjes die men in de horeca gebruikt, worden namelijk gemaakt met een ijsblokjesmachine. Bij industriële machines groeien ijsblokjes meestal laagje voor laagje rond een ijskoud staafje waar water op wordt gesproeid. Die langzame opbouw zorgt dat onzuiverheden uit het water verdwijnen en het ijs helder blijft.
Omdat de wand van de container ijskoud is, vriest een dun laagje van het ijsmengsel aan. Dit laagje wordt bijna onmiddellijk door het roermechanisme van de wand geschraapt. Hierdoor blijven de ijskristallen klein en vriezen ze niet aan tot één grote klomp ijs.
Zo moet uw ijsblokjesmachine minstens eenmaal per zes maanden worden schoongemaakt en ontsmet voor een efficiënte werking. Eerst moet u de reinigingsprocedure uitvoeren om kalk, kalkaanslag en minerale afzettingen te verwijderen.
De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
Hoe werkt het? Er zijn vriezers en Amerikaanse koelkasten die een ijsblokjesmaker hebben aangesloten op de waterleiding. Zo hebt u dus altijd ijsblokjes die gemaakt zijn van vers water. Er zijn ook apparaten waarvan u het waterreservoir handmatig moet vullen met water.
Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag. Hoe snel maakt een Amerikaanse koelkast ijsblokjes? Als je je koelkast/vriezer net hebt geïnstalleerd voor het eerste gebruik, dien je 12 uur te wachten voordat je ijs kunt maken.
Amerikaanse koelkasten zijn niet zozeer groter in de hoogte, maar met name in de breedte en diepte. Kijk dus goed naar de afmetingen van het apparaat. Houd er ook rekening mee dat je aan beide kanten van de Amerikaanse koelkast nog wat ruimte vrij moet houden zodat het apparaat goed zijn warmte kwijt kan.
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Om ijsblokjes te maken, gebruikt u het best zacht water. De magnesium- en calciumverbindingen in hard water zorgen er namelijk voor dat de ijsblokjes al bij een lagere temperatuur (ongeveer bij -0,5 °C, afhankelijk van de precieze hardheid) beginnen te ontdooien. Met zacht water hebt u daar minder snel last van.
Hoe ontkalk ik een pro-ijsmaker? Voor een grondig onderhoud moet u uw apparaat regelmatig ontkalken, ook met witte azijn. Het goede van witte azijn is dat het wordt gebruikt in cafés, restaurants en hotels voor reiniging en desinfectie. Een ijsmachine moet ook buiten gereinigd worden.
Zelf ijs maken is goedkoop.
Thuis 1 liter ijs maken kost gemiddeld 2 euro, veel minder dan in de ijssalon.
Als je voor klassiek roomijs wil gaan, krijg je wel het beste resultaat met een ijsmachine. Wat een ijsmachine namelijk doet is het ijs invriezen en tegelijkertijd mengen, hierdoor ontstaan er zo min mogelijk ijskristallen en wordt het ijs zacht en romig.
Prijs softijsmachine
Een goedkope softijsmachine heb je voor 30 tot 40 euro maar je hebt ook uitschieters van bijna 600 euro. Gemiddeld kost een goede softijsmachine voor thuis met een capaciteit van 1 tot 2 liter tussen de 100 en 350 euro.
Een zelfvriezende ijsmachine werkt met een compressor. Hierdoor vriest de ijsmachine het ijsmengsel direct wanneer je de machine aanzet. Doordat hij het ijs direct vriest, heeft 'ie meer vermogen nodig dan een model met koelelement. Het koelen werkt heel eenvoudig met een druk op de knop.
Meestal duurt dit ongeveer 30 minuten. Serveer nu jouw huisgemaakte ijs, met of zonder dessert naar keuze. Schakel de ijsmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact. Neem de ijsemmer uit en was deze apart af.
Ijs kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, vooral als je zelf ijs hebt gemaakt, want daar gebruik je vaak verse producten in. Bij ijs dat in de supermarkt gekocht is, kun je het beste op de verpakking kijken naar de uiterste houdbaarheidsdatum.
Gemiddeld gaat een Amerikaanse koelkast 10 tot 15 jaar mee maar het hangt uiteraard af van de kwaliteit van de koelkast. Overigens is het niet zo dat je een koelkast direct de deur uit moet doen zodra er een onderdeel stuk is.
Koelkast vervoeren
Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.