Werkbladen met een rechte rand kan je eenvoudig met elkaar verbinden. Schuif ze tegen elkaar en verbind ze onderaan door er één of meerdere verbindingsplaatjes op vast te schroeven. Druk de bladen goed tegen elkaar aan voordat je ze vastzet. Een andere optie is om de bladen vast te lijmen met bijvoorbeeld houtlijm.
Houd aan alle zijden waar het blad tegen de muur komt een voeg aan van minstens 2 mm, zodat het materiaal niet onder spanning komt te staan bij eventueel uitzetten. Rechte keukenbladen kun je verbinden met plaatjes die je aan de onderkant vastschroeft. Voor afgeronde bladen heb je speciale verbindingsprofielen nodig.
Bevestig de bladdelen op de onderkasten door op enkele plaatsen wat zuurvrije siliconenkit aan te brengen tussen het blad en de kasten. Opgedikte werkbladen, met een inschroefbare onderlijming, kunnen worden gefixeerd met een paar schroeven.
Een aanrechtblad van 60 cm geeft voldoende ruimte om keukenartikelen uit te stallen en je gerechten te bereiden. Wanneer je langere armen dan gemiddeld hebt, is jouw ideale grijpdiepte hoger dan 60 cm. Wanneer je voldoende ruimte hebt in de keuken is een aanrechtblad diepte van 70 of 80 cm een aanrader.
Voorwaarde voor zuiver en splintervrij op maat zagen is het gebruik van het juiste zaagblad. Voor massieve en gefineerde platen hebt u een fijngetand wisseltandzaagblad met 48 tanden nodig. Voor met kunststof beklede platen wordt het trapeziumvlaktand-zaagblad (ook met 48 tanden) aanbevolen.
Kort samengevat; voor het zagen van metaal kan je het beste kiezen voor een hoge snelheid snijtaal zaagblad. Als je een dik object moet zagen, kan je het beste kiezen voor een zaagblad met grovere tanden. Als je een dunner object moet zagen, kan je het beste kiezen voor een zaagblad met fijnere tanden.
Sowieso is de vuistregel dat er tijdens het zagen minimaal 3 tanden in het materiaal zitten. Is een grove zaagsnede prima? Dan is een zaagblad met 24 tanden genoeg. Maar wil je iets wat preciezer en netter zagen dan wil je een zaagblad met 48 of zelfs 72 tanden.
Kleine bar: 120 centimeter – 2 krukken. grote bar: 240 centimeter – 4 krukken.
De minimale diepte van een keukenblad is 60 centimeter. Wanneer je lager zou gaan dan 60 centimeter heb je minder plek voor het opbergen van je keukenspullen en het klaarmaken van je gerechten. Het is dan ook aan te raden om voor een keukenblad te kiezen die wat diepte betreft niet lager gaat dan 60 centimeter.
Je rekent best 60 cm ruimte voor iedere barkruk. Dit is een afstand waar iedereen comfortabel kan zitten naast elkaar. Als je weet hoe lang het werkblad van je keuken is, kan je bepalen hoeveel barkrukken je kan plaatsen. In de meeste keukens met kookeiland passen 2 à 3 barkrukken.
Voor het afkitten van een keuken gebruikt u siliconenkit. Waar poreuze en niet-poreuze ondergronden aan elkaar grenzen, wordt eerst met een zogenaamde primer gewerkt. Bij het vervangen van de kitvoeg adviseren wij altijd een goede primer te gebruiken.
Behalve het laten wrappen van je keukenkastjes en je keukenlades, kun je zelfs je aanrecht laten wrappen met een speciale aanrechtblad folie. Ook die saaie tegelwand kan worden aangepakt met een speciale tegelfolie. Zelfs je koelkast kan worden gewrapt.
Hiervoor wordt een afdichtmiddel, siliconen voegafdichting, bij de zaagranden gebruikt of afdichtband aan de rand van de spoelbakuitsparing geplakt. Vervolgens kun je de spoelbak plaatsen. Lijn de spoelbak waterpas uit in de uitsparing en schroef hem met de bijgevoegde bevestigingsklemmen aan het werkblad.
Met Soudal natuursteen kit dicht je voegen en naden af rondom natuursteen, zoals marmer, graniet, hardsteen of een samengesteld materiaal als composiet. Hiermee maak je een goede afdichting bij vloertegels, wandtegels, spoelbak, aanrechtblad, vensterbank, bad of douchebak.
Een composiet keukenblad bestaat uit vermalen natuursteen wat onder hoge druk gebonden is met een kunststof hars. Het materiaal is zeer hard en kan alleen bewerkt worden met diamantgereedschap.
Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden (onderarmen horizontaal boven het werkblad). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad van je keuken moet 12 à 15 cm zijn. Let ook op de diepte van het werkblad. Een werkblad van 70 cm diep is handiger dan één van maar 60 cm diep.
Keukenbladen zijn standaard in een aantal afmetingen te verkrijgen. Veel natuurstenen werkbladen kennen een maximale lengte van 304 cm. In een uitzonderlijk geval kan dit 325 cm zijn.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter.
Als je er een spoelbak en kookplaat in wil integreren, reken je best voor beide toestellen een breedte van 60 cm. Hou daarbij rekening met nog eens 60 cm ruimte tussen de twee installaties én nog eens 30 cm tussen de toestellen en het einde van jouw eiland.
Je moet alleen de hoogte van je bar- of countertafel weten. Daar trek je 27-30 centimeter vanaf en dan heb je de juiste hoogte van jouw barkruk. Tussen de bovenkant van de bartafel/countertafel en de bovenkant van de zitting moet namelijk ongeveer 30 centimeter zitten.
Een zaagblad met een positieve spaanhoek is echter agressiever dan deze met een negatieve spaanhoek. Een negatieve spaanhoek geeft een nette afwerking van het oppervlak omdat het snijvlak van de zaagtand niet door de plaat getrokken wordt maar er doorheen snijdt.
Over het algemeen is dit relatief eenvoudig; meestal is het zaagblad los te draaien door de bout waarmee hij vast zit, dezelfde kant op te draaien als de richting waar het zaagblad zich naartoe beweegt wanneer de machine in gebruik is.
Hoelang een zaagblad precies meegaat is dus niet per se te zeggen. Er zijn diverse factoren die hier een rol in spelen. Waar wel wat over te zeggen valt is waaraan u een 'bot' zaagblad herkent. Hierdoor kunt u hem tijdig vervangen, waardoor u een continue kwaliteit kan blijven afleveren.