Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Is het oog hol in het midden, het hoornvlies dof en de pupil grijs, dan is de vis bedorven. De kieuwen zijn gelijkmatig, glanzend en meestal helderrood gekleurd. Hoe ouder de vis, hoe geelachtiger en kleveriger de kieuwen worden. Het visvlees is vast en elastisch en vertoont geen verkleuringen langs de graat.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Het proces van gisting (of 'zuren', zoals de Zweden het noemen) gaat door in het blik en dat levert een opbollend blik met gegiste haring of 'surströmming' op. De geur is scherp en de smaak is rond en tegelijkertijd pikant met een onmiskenbare zuurheid.
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood. Alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin. Verse vis ruikt fris.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Als de filet of hele vis een visachtige, zure of ammoniakachtige geur heeft , is dat een teken dat hij weggegooid moet worden. Een andere indicator dat vis weggegooid moet worden, is als er verkleuring, verdonkering of uitdroging is rond de randen van de filet. Als u hele vis hebt gekocht, moeten de ogen helder zijn en niet troebel.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum , ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed. U kunt voedsel eten tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
Door de organische zwavelverbindingen die tijdens het gisten zijn ontstaan, lijkt de geur op die van rotte eieren of van een stinkbom. Het is dan ook af te raden het blik binnenshuis te openen; de sterke geur kan anders dagen lang in huis blijven hangen. Door de geur wordt een associatie gelegd met rotte vis.
Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Rauwe vis en schelpdieren moeten slechts 1 of 2 dagen in de koelkast (40 °F/4,4 °C of lager) worden bewaard voordat ze worden gekookt of ingevroren. Bewaar zeevruchten na het koken 3 tot 4 dagen in de koelkast . Alle bevroren vis of schelpdieren zijn onbeperkt veilig; de smaak en textuur zullen echter afnemen na langdurige opslag.
Tekenen van gezondheidsproblemen bij uw vissen zijn onder andere kleurverandering, een doffe of aangetaste huid, wonden, samengeknepen of rafelende vinnen, een afwijkende lichaamsvorm en een te langzame, ongecoördineerde of op een andere wijze afwijkende manier van zwemmen.
Het eten van bedorven vis kan leiden tot voedselvergiftiging , met symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen. Het is belangrijk om alle vis die tekenen van bederf vertoont weg te gooien om het risico op voedselgerelateerde ziekten te voorkomen.
Ongekookte bedorven zeevruchten kunnen een zure, ranzige, visachtige of ammoniakgeur hebben. Deze geuren worden sterker na het koken. Als u zure, ranzige of visachtige geuren ruikt in rauwe of gekookte zeevruchten, eet deze dan niet . Als u een vluchtige of aanhoudende ammoniakgeur ruikt in gekookte zeevruchten, eet deze dan niet.
Bak de vis niet te lang. De vis is gaar als het visvlees net niet meer doorschijnend is. Tip: prik met een vork in de vis. Beweeg je vork lichtjes heen en weer: valt de vis mooi uit elkaar, dan is hij klaar.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
Symptomen treden meestal op binnen 1 tot 24 uur na het eten van een giftige vis en omvatten: braken, diarree en/of buikkrampen.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen.
Nu u weet hoe verse vis eruit moet zien en moet ruiken, bent u beter uitgerust om bedorven vis te ruiken. " Als het sterk naar vis en rot ruikt (en u niet zin geeft om het te eten!), vertrouw dan op uw neus.De textuur kan ook slijmerig, minder stevig en papperig worden, en het kan grijs worden . Glans is prima.
Verse vis herkennen
Let op de ogen, de huid en de geur van de vis. Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.
Bevroren vis kan een visachtige geur hebben vanwege de vluchtige aminen die uit de vis diffunderen en sublimeren , vooral als de vis niet goed is verpakt.