Hoe weet je of je wordt opgelicht?

Typ in de zoekbalk iemands naam, bankrekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer.Als de persoon bekend is bij de politie, krijgt u dat te zien. Komt er geen melding, dan is dat uiteraard geen garantie dat iemand wel te vertrouwen is. Maar u voorkomt dat u geld overmaakt naar of afspreekt met een bekende oplichter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op seniorweb.nl

Wat te doen als je denkt dat je opgelicht bent?

Direct doen
  • Blokkeer. je bankpassen en creditcards.
  • Doe direct aangifte. van oplichting bij de politie. Bijvoorbeeld via de website van de politie, of door te bellen naar 0900-8844.
  • Meld fraude bij de Fraudehelpdesk. Via de website of door te bellen naar 088-7867372.
  • Vertel je verzekering dat je bent opgelicht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferwijzer.nl

Hoe herken je Vriendschapsfraude?

Zo herken je vriendschapsfraude

Vriendschapsfraudeurs gebruiken een valse naam en foto's. Een tip om de echtheid van foto's te checken: Gebruik Google Search. Vindt die meerdere versies van de foto met verschillende namen? Dan heb je te maken met een fraudeur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op febelfin.be

Wat kan iemand met je naam en adres?

Je persoonlijke gegevens opsporen en gebruiken

Hackers die je IP-adres weten te achterhalen, kunnen heel gemakkelijk je ISP vinden. Vervolgens kunnen ze een phishing-aanval gebruiken om zich voor te doen als een overheidsfunctionaris en jouw persoonlijke gegevens op te vragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op surfshark.com

Hoe weet je dat je met een scammer te maken hebt?

Tips om een scam te herkennen

Pas op voor berichten, e-mails en telefoongesprekken van onbekende contacten die vragen om een financiële transactie of er een aanbieden. Een scammer biedt je bijvoorbeeld geld om een bedrijf dat je niet hebt bezocht, op Google Maps te beoordelen of een review daarvoor te plaatsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op support.google.com

Hoe u SCAM kunt herkennen

31 gerelateerde vragen gevonden

Kun je via WhatsApp opgelicht worden?

Oplichting via WhatsApp is een veel voorkomende vorm van online criminaliteit. Het was in 2020 al veel in het nieuws was, maar de Fraudehelpdesk meldde meer dan 8000 gevallen in 2021. Maar ook in 2022 werd er nog duizenden malen melding van gemaakt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Kan je je geld terug krijgen als je bent opgelicht?

Als je bent opgelicht, ben je jouw geld kwijt. De bank kan niets meer voor je doen als het geld al is overgemaakt. Bij de politie kun je wel aangifte doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat kunnen criminelen met je geboortedatum?

Met een kopie van uw identiteitskaart waarop uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht. Laat uw identiteitsbewijs daarom niet zomaar kopiëren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan het kwaad om iemand je rekeningnummer te geven?

Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer. Zo kan diegene dus jouw geld overmaken naar zijn/haar eigen rekening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op iban.nl

Wat kunnen mensen met je mobiele nummer?

Hackers kunnen je telefoonnummer gebruiken om spam- of sms-berichten te verzenden, bijvoorbeeld om je te vragen om geld over te maken naar een bepaalde rekening. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met wie je je telefoonnummer deelt en om geen persoonlijke informatie te verstrekken aan onbekende personen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nomorecybercrime.nl

Wat doet een scammer?

Een online scam is een frauduleuze activiteit die is opgezet om geld of persoonlijke informatie van slachtoffers te stelen. De scammer doet zich voor als een vertrouwd persoon om het slachtoffer tot een bepaalde actie te verleiden. Een online scam is dus een vorm van social engineering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nordvpn.com

Wat moet je doen als je online bent opgelicht?

Wat kan ik doen? Als u bent opgelicht en u weet de domeinnaam van de webwinkel dan raden wij u aan om aangifte te doen via politie.nl.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat gebeurt er als iemand fraudeert met jou ID?

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat is een voorschotfraude?

Bij voorschotfraude belooft de afzender van de e-mail u in ruil voor uw hulp een onwaarschijnlijk hoge vergoeding. Bijvoorbeeld een deel van de winst. De e-mails komen vaak uit Nigeria. Voorschotfraude heet daarom ook wel 419-fraude.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat kan iemand met je handtekening?

Als bedrijf kunt u door documenten met een valse handtekening, veel geld mislopen. Ook als particulier kunt u grote schade ondervinden, als iemand uw handtekening vervalst en misbruikt voor bijvoorbeeld het doen van aankopen of het afsluiten van een lening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op forensischonderzoeksbureau.nl

Kan je aangifte doen als je bent opgelicht?

Als u van mening bent dat u slachtoffer bent geworden van internetoplichting aan- en verkoopfraude, dan kunt u op meerdere manieren aangifte doen; onder meer op een politiebureau.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Kan iemand iets met je BSN nummer?

De kans op identiteitsfraude met alleen het BSN is zoals aangegeven klein. Het BSN is een zogenaamd 'informatieloos' nummer en wordt alleen door de overheid gebruikt bij de verwerking van persoonsgegevens en in contact met de burger. Het is in het geval van een datalek niet nodig om het BSN te veranderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op digitaleoverheid.nl

Kan iemand misbruik maken van mijn BSN nummer?

Criminelen misbruiken uw BSN nummer om identiteitsfraude te plegen. Met uw persoonlijke gegevens die ze hebben bemachtigd (bijvoorbeeld via phishing), kunnen bankrekeningen geopend worden om aankopen op krediet te doen, of om crimineel geld naar door te sluizen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meld.nl

Wat kan iemand met mijn gegevens?

Bijvoorbeeld bij illegale arbeid, mensensmokkel, drugshandel, witwassen van geld en allerlei vormen van fraude. Door een identiteit te stelen, kunnen criminelen op naam van iemand anders spullen kopen zonder te betalen, communiceren of illegaal werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan je een betaling terug halen?

U kunt de bank vragen om de onterechte incasso terug te boeken.Dit kan binnen 13 maanden na de afschrijving van het bedrag. U moet dan zeggen waarom u het bedrag terug wilt hebben. Uw bank controleert eerst of u een geldige toestemming gaf voor de automatische incasso.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consuwijzer.nl

Hoeveel mensen worden opgelicht?

Tien procent, ruim anderhalf miljoen mensen, was in 2021 slachtoffer van online oplichting en fraude. In de meeste gevallen ging het om aankoopfraude (7 procent), dat wil zeggen dat online gekochte producten of diensten niet werden geleverd, terwijl ze wel betaald waren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cbs.nl

Wat kan je doen als iemand anders wordt opgelicht?

Ondersteun bij aangifte

Fraude en oplichting zijn strafbaar. Je partner, familielid of vriend(in) heeft het recht om aangifte te doen. Niet elke aangifte van fraude leidt meteen tot een politieonderzoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Hoe kun je zien of je gehackt bent op WhatsApp?

Als u geen toegang meer hebt tot uw WhatsApp-account en anderen wel berichtjes uit uw naam krijgen, is uw account overgenomen. Cybercriminelen hebben de code die hiervoor nodig is ontfutseld via een chatgesprek, sms of via de voicemail van uw telefoon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fraudehelpdesk.nl

Wat kunnen fraudeurs met je telefoonnummer?

Elk telefoonnummer is door criminelen makkelijk te imiteren (spoofen). Dat het nummer waarmee je gebeld wordt écht van het betreffende bedrijf lijkt, zegt dus niets. Hang op. Twijfel je, bel dan zelf naar het officiële nummer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Kan iemand mijn WhatsApp overnemen?

Bij WhatsApp-hacking wordt je WhatsApp-account overgenomen door iemand anders. Diegene kan dan vanuit jouw account berichten sturen. Het is mogelijk om je WhatsApp-account op een extra apparaat te installeren. En daar maken criminelen gebruik van.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiliginternetten.nl

Populaire vragen

Volgende artikel  
Hoe word ik een duiker?