Symptomen van een laag zelfbeeld
Je hebt altijd kritiek op jezelf. Je legt je negatieve eigenschappen onder een vergrootglas en je hebt niet of nauwelijks oog voor je positieve eigenschappen. Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken.
Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, of als je gepest bent, kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Bij een laag zelfbeeld oordeel je vaker negatief dan positief over jezelf. Gedachten als "Ik ben niet goed genoeg" of "ik doe het niet goed" komen dan vaak vanzelf naar boven. Zo denken over jezelf is schadelijk voor je geestelijke gezondheid.
Kenmerken minderwaardigheidscomplex
zichzelf voortdurend afwijzen of onderuithalen. negatief denken over jezelf. positieve zaken afzwakken, negatieve zaken vergroten. jezelf als het ware verstoppen door een gereserveerde houding.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Iemand die onzeker is twijfelt heel erg, heeft een negatief zelfbeeld en heeft weinig zelfvertrouwen. Onzeker zijn kan over van alles en is daarom een breed begrip. Onzekerheid heeft veel invloed op je leven, dusdanig dat je er overspannen van kunt raken en het je dagelijks veel energie kost.
De meest gebruikte therapie bij onzekerheid en een negatief zelfbeeld is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van (onrealistische) negatieve denk- en gedragspatronen die je onzekerheid en lage zelfbeeld in stand houden.
Bij een gebrek aan zelfvertrouwen heb je te weinig vertrouwen op en in jezelf. Zelfvertrouwen is je eigen bewustzijn dat je bepaalde dingen kunt. Je leert bijvoorbeeld een proefwerk vanuit het besef dat je zult begrijpen waar de stof over gaat en dat je het proefwerk, als je je inspant, kunt halen.
Zelfbeeld is de manier waarop je over jezelf denkt. Dit is medebepalend voor hoe je je voelt en welke acties je onderneemt. Het zelfbeeld heeft een grote invloed op het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf of op jezelf hebt, dat je jezelf de moeite waard vindt.
Je ziet jezelf in een positief daglicht: je kunt goede kanten benoemen en bent eigenlijk wel blij met jezelf. Het tegenovergestelde hoort bij een negatief zelfbeeld: je hebt weinig tot geen zelfvertrouwen, zit niet zo lekker in je vel en vindt het moeilijk om positieve punten over jezelf te benoemen.
Een te lage eigenwaarde of zelfrespect is gevaarlijk. Je luistert dan waarschijnlijk te weinig naar wat jij wilt, naar jouw behoeften. Hierdoor heb je de kans dat je je leven inricht op wat andere mensen willen of verwacht. Het wordt dan lastig om je eigen grenzen te bewaken.
Zoek leuke dingen op en maak er tijd voor vrij. Skip desnoods één van je mobiele avonden. Ga mediteren, lezen, stappen, sporten, minimaliseren, creëer een positieve mindset in 1 minuut of pak iets op wat je al veel eerder had willen doen. Verhoog het aantal leuke dingen en je verhoogt je positieve energie.
Zoek afleiding
Wanneer je merkt dat je begint te piekeren of een negatieve gedachte opmerkt, ga dan iets doen. Dit leidt je af van je negatieve gedachten. Vooral bewegen kan goed helpen om piekeren en onrust tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen.
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel. Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).
Een achtergesteld gevoel wijst er in de basis op dat anderen voorop gesteld worden. Tenminste dat is zoals jij het voelt. Het uit zich in kenmerken als: Dat jij vaak niet gezien wordt of dat je niet op waarde wordt geschat en dat andere mensen belangrijker gevonden worden dan jij.
Schurfd = schunnig, minderwaardig. minachting = •het minderwaardig vinden, het geen gunstige mening hebben over.
Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Er zijn allerlei oorzaken te noemen die je onzeker maken.
Zelfvertrouwen begint al bij uw geboorte. Het is deels aangeboren persoonlijkheid, en deels de omgeving waarin u opgegroeid bent.