Verslaving aan social media houdt in dat je continu de drang voelt om je accounts te checken. Je besteedt uren per dag aan het gebruik ervan en bent bang om iets te missen. Je bent obsessief bezig om alles te volgen en je leven speelt zich vrijwel alleen via je smartphone af.
Kenmerken internetverslaving
je school, werk, relatie, sport en sociale contacten lijden onder internetten. je gebruikt internet als vlucht om niet aan problemen te denken. je hebt lichamelijke klachten: branderige ogen, nekklachten of RSI. je hebt onthoudingsverschijnselen: angst, onrust, irritatie of prikkelbaar.
Mensen met een social media-verslaving voelen dwang om social media overmatig te gebruiken en hebben alleen aandacht voor statusupdates of het bekijken van andermans online profiel. Een studie aan de universiteit van Chicago zegt dat deze verslaving sterker is dan alcohol en sigaretten.
Mensen met een social media-verslaving hebben de drang om sociale media vaak te gebruiken en worden onrustig op het moment dat ze niet in staat zijn dit te kunnen doen.
Hoe verslavend is Instagram? Dat Instagram zo verslavend is, komt vooral door wat onderzoekers een 'variabele beloning' noemen. Dat betekent dat het aantal likes en comments dat je krijgt (en van wie) iedere keer kan verschillen. Dat maakt het zo aantrekkelijk: de app is niet voorspelbaar.
De gevolgen van een social media-verslaving
De gevolgen hiervan kunnen leiden tot problemen op je werk of school, slaaptekort, concentratieproblemen, het verliezen van sociale contacten en het verwaarlozen van je dagelijkse werkzaamheden.
Internetverslaving is de meest voorkomende verslaving onder jongeren. Onder internetverslaving vallen verschillende soorten verslavingen, zoals gameverslaving, social media verslaving, chatverslaving en pornoverslaving. Iedereen gebruikt internet.
Jongeren die hoog scoren op problematisch socialemediagebruik hebben meer last van concentratieverlies en impulsiviteit. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Er is zelfs een verband gelegd tussen obsessief gebruik van sociale media en ADHD-kenmerken.
Je bent mogelijk verslaafd aan Facebook als je uren per dag doorbrengt op dit sociale netwerk en obsessief door je updates scrolt. Je bent bang om iets te missen, oftewel Fear of Missing Out (FOMO), en steeds op zoek naar nieuwe informatie. Uiteindelijk ben je er uren per dag mee bezig.
Onder de noemer sociale media worden onder andere weblogs, microblogs (bijvoorbeeld Twitter), social bookmarking, videosites (bijvoorbeeld YouTube, Vimeo en TikTok), fora, op samenwerking gebaseerde projecten als Wikipedia, en sociale netwerken als Facebook en Google+ geschaard.
Kan ik zien wie mijn Instagram heeft bekeken? Het eerlijke antwoord is: nee. Het is onmogelijk om je profielbezoeken op Instagram te zien. De app houdt je bezoekersaantallen niet bij.
Als je iemand beperkt gebeurt het volgende: Deze persoon kan niet zien of je online bent en of je zijn of haar chatberichten hebt gelezen. Nieuwe opmerkingen van deze persoon bij je berichten zijn alleen zichtbaar voor die persoon zelf.
Instagram biedt sinds kort de mogelijkheid om iemand te 'beperken', wat betekent dat je ervoor kunt zorgen dat een andere gebruiker niet kan zien wanneer je online bent of dat je hun berichten hebt gelezen.
Maar liefst 1 op de 6 jongeren geeft zelf aan verslaafd aan social media te zijn. En nadelen hiervan te ondervinden in hun leven. Het gaat om 17% van de jongeren die zelf aangeven verslaafd aan social media te zijn. Meisjes vaker dan jongens.
Het aantal jongeren met problematisch gebruik van sociale media en of games, is ruim 10 procent. Dat is best veel: iedere docent krijgt ermee te maken en veel ouders voelen dat hun kinderen in de gevarenzone zitten. Verslaving aan sociale media wordt minder snel gezien dan problematisch gamegedrag.
Bij de verslavingszorg melden zich nauwelijks mensen met internetverslaving aan. In 2015 ging het om 537 mensen die zich hadden aangemeld voor problemen met internetgamen (1). De groep problematische internetgebruikers wordt geschat op enkele procenten van de groep internetgebruikers (2).
De beste dagen om een bericht te posten op Instagram is op maandag en donderdag. Zondag is hiervoor de slechtste dag. De beste tijd om te posten is 's ochtends tussen 8 en 9 uur. Een bericht posten tussen 3 en 4 uur in de middag zal je moeten proberen te vermijden, dit is namelijk de meest slechte tijd.
Ben je er klaar voor om die nepvolgers op te sporen en te verwijderen? Houd er wel rekening mee dat je maximaal 25 volgers per uur verwijdert, anders kan Instagram het als spam zien en je account blokkeren.
Alle fitgirls en foodies op Instagram zijn niet best voor je gemoedstoestand blijkt uit onderzoek. Beetje scrollen in je Insta-timeline is misschien helemaal niet zo goed voor je. Britse onderzoekers zeggen dat Instgram van alle social media het meest negatieve effect op jongeren heeft.
Instagram: 52% van alle Nederlandse jongeren maakt gebruik van Instagram. Het doel van deze app is duidelijk: het delen van foto's en korte video's. Dankzij het gebruik van filters proberen jongeren via dit kanaal zoveel mogelijk perfecte beelden en vooral selfies met hun vrienden te delen.