Een goed werkend immuunsysteem kenmerkt zich door een hoge weerstand met een lage kans op ontstekingen en een goede kwaliteit van de huid. Je hebt voldoende energie en voelt je psychisch goed. Je sportieve prestaties zijn goed en je hebt geen darmklachten.
Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben vaak minder witte bloedcellen. Soms hebben ze er genoeg of net te veel, maar is de kwaliteit ervan niet goed. De witte bloedcellen kunnen hun werk dan niet zo goed doen.
Ongezondvoedingspatroon. Te weinig lichaamsbeweging. Slaapgebrek. Afweerstoornissen, zoals SCID, en auto-immuunziektes, zoals MS, psoriasis en reuma.
Als u een afweerstoornis heeft, werkt uw afweersysteem niet goed. Daardoor bent u gevoeliger voor infecties. Een ander woord voor afweerstoornis is immuundeficiëntie. Een afweerstoornis kan aangeboren zijn of later in het leven zijn ontstaan.
Om het complexe immuunsysteem goed te laten werken zijn er allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Dit gaat onder andere om koper, foliumzuur, ijzer, zink en vitaminen A, B6, B12, C en D. Veel van deze stoffen zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem vanwege hun werking als antioxidant.
Fruit is het antwoord
Andere bessen, zoals bramen of Japanse bessen, zitten ook vol vitamines die je weerstand versterken. Aardbeien zitten vol met antioxidanten, vitamine C bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om te vechten tegen ziektes en veroudering.
Vitamine A, B6, B12, C, D, folaten (foliumzuur), ijzer, selenium en zink dragen bij tot een normale werking van het immuunsysteem. Ijzer, niacine (B3), pantotheenzuur (B5), riboflavine (B2), folaten (foliumzuur), vitamine B12, B6 en C helpen vermoeidheid tegen te gaan.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Patiënten met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen en deze infecties zijn soms moeilijker te genezen. Ook is er een risico dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we auto-immuunziekten.
Als stress aanhoudt, dan blijft het lichaam flink wat cortisol aanmaken. Hierdoor wordt het immuunsysteem voor langere tijd onderdrukt wat een negatief effect heeft op de weerstand en dus op de gezondheid in het algemeen.
Bij een chronische immuunziekte functioneert het immuunsysteem niet goed. Er zijn grofweg vier soorten chronische immuunziekten: De afweer is te sterk en richt zich naar binnen (auto-immuunziekten zoals reuma) De afweer is te sterk en richt zich op externe factoren (allergieën, eczeem)
In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief. Dit leidt tot een zogenaamde 'immuunstorm'. Hierbij maakt het lichaam veel te veel immuunfactoren aan.
Suiker verlaagt je weerstand omdat het verterings- en stofwisselingsproces van suiker een grootverbruiker is van vitaminen en mineralen. Het verwerken van suiker in je lichaam kost dus vitaminen en mineralen. Die zijn juist nodig om antistoffen aan te maken en dat gebeurt dan niet meer goed.
Factoren als slaapgebrek, te weinig lichaamsbeweging, stress en slechte voeding zijn allemaal slecht voor uw weerstand. Ook andere factoren kunnen uw weerstand verlagen, zoals bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld kankermedicijnen, hormonen of prednison) en bepaalde ziekten (bijvoorbeeld aids).
Om je immuunsysteem te verbeteren, zijn er planten die je voor langere tijd mag gebruiken. Versterkende planten zijn brandnetel, heermoes, wilgenroosje, braamblad, agrimonie, kweekgras, Oost-Indische kers, den en spar, vlier, echinacea, waterkers, vruchten als zwarte bes, rozenbottel, cranberry en duindoorn.
Onze darmen bevatten biljoenen microben, die een sleutelrol spelen in het immuunsysteem, zoals het stimuleren van de aanmaak van T-cellen die de immuunrespons ondersteunen en auto-immuunziekten voorkomen. Een dieet met weinig vet, veel vezels, fruit en groenten helpt het aantal goede bacteriën te verhogen.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.