Wat is het? We spreken van diarree als je kind een verandering van stoelgangpatroon heeft met 3 of meer waterige ontlastingen in de laatste 24 uur.
Heeft je baby op één dag meer poepluiers met waterige, dunne ontlasting? Dan heeft het diarree. Heel vervelend natuurlijk want diarree gaat vaak samen met buikkrampjes. Gelukkig gaat het meestal vanzelf weer over.
Vaak leidt het tot verwarring: een baby die borstvoeding krijgt, heeft een frequente, zachte, korrelige, geelachtige ontlasting. Dat is iets heel anders dan diarree: dat is veelvuldige, dunne tot waterige ontlasting.
Diarree is geen ziekte op zich, maar een symptoom. Meestal gaat diarree binnen een paar dagen vanzelf over. Bij baby's en jonge kinderen is het wel belangrijk om alert te zijn op verschijnselen van uitdroging.
Normaalgezien heeft je babytje gele of oranje stoelgang.
Als je ontlasting deze kleur heeft is het advies om naar de huisarts te gaan. Gele of groenige kleur in je poep (ontlasting) kan komen door het eten van groene bladgroente, zoals spinazie of boerenkool. Deze kleur kan ook een andere oorzaak hebben zoals een maag-darm infectie (Salmonella of Clostridium).
De kleur van de ontlasting kan ook wat groenig zijn als je kleintje verkouden is of het immuunsysteem vecht tegen een virus. Dat is dan wel echt sporadisch! Groene ontlasting bij een baby geeft aan dat de vertering in darm niet correct verloopt.
Kies voor bruinbrood, fijn volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkoren producten, peulvruchten, groente, fruit, rozijntjes, volkoren biscuit. Beperk het gebruik van helder vruchtensap, zoals appelsap, bosvruchten-, druiven- en perensap, diksap en siroop.
Het gevolg van hypersalivatie is diarree die enkele dagen aanhoudt... met luieruitslag tot gevolg, omdat de huid van uw baby het door de diarree hard te verduren krijgt. Zorg ervoor dat u uw baby zeer regelmatig verschoont om te voorkomen dat de luieruitslag erger wordt.
Eigenlijk net als bij volwassenen: in de poep zitten onverteerde voedingsresten. De poep ziet er vaalgeel tot gelig bruin uit. Baby's die de fles krijgen, poepen vaak een keer per dag omdat de flesvoeding niet helemaal verteert en zich dus sneller in de darmen ophoopt.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je baby kan buikkrampen krijgen. Je baby heeft veel natte luiers en dunne lichtgroene ontlasting. Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding. Je baby drinkt erg onrustig, verslikt zich, hikt en boert veel.
Acute diarree duurt niet langer dan 2 weken en wordt vaak veroorzaakt door een darminfectie. Heeft je kind langer dan 2 weken diarree, dan is er sprake van chronische diarree. Chronische diarree kan veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte.
Droge mond en/of lippen. Veel dorst. Minder urine, donkergele urine of droge luiers. Ingezonken fontanel.
Wat eten bij diarree om snel van de klachten verlost te zijn? Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.
Als u diarree heeft, heeft u last van dunne en/of waterige ontlasting. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie die ontstaat door een virus of bacterie. Door die infectie is uw darmwand ontstoken en hierdoor neemt het minder vocht op. Dit zorgt voor de dunne en/of waterige ontlasting.
Bij flesvoeding heeft een kind baby meestal 1 tot 3 keer per dag tot 1 keer per 3 dagen ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Het eten van groene bladgroente kan vanwege het bladgroen (chlorofyl) voor een andere ontlastingskleur zorgen. Maar een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook andere reden hebben zoals,maag-darminfectie, aandoening aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddelgebruik of voedselintoleranties.
Baby's die kunstvoeding krijgen poepen ongeveer één tot drie keer per dag. Vooral met kunstvoeding kunnen baby's last hebben van harde keutels. Alle baby's gaan meestal minder poepen als ze vast voedsel gaan eten. Als dit verstopping geeft, overleg dan even met de Jeugdgezondheidszorg.
Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.
Lichtgeel of bleke poep
Dit is vaak geen goed teken. Het kan wijzen op een verstopping van de galwegen. Door galvloeistof kleurt je poep bruin. Zitten de galwegen verstopt, dan komt de vloeistof niet in de darmen terecht.
Gele ontlasting gaat meestal samen met diarree en een sterke geur. Een sterke geur wordt veroorzaakt door bacteriën, afbraakproducten van eiwitten en gassen, met name waterstofsulfide. Vaak duidt een sterke geur op een ziekte. Gele ontlasting ontstaat dan ook vaak door een darmaandoening en een versnelde passage.
Verschil borst- en flesgevoede baby's
Borstgevoede baby's hebben zachte, waterige ontlasting die bruinig van kleur is. Soms lijkt het een beetje op mosterd met pitjes. Baby's die flesvoeding krijgen, hebben vaak wat dikkere poep die geel, lichtbruin of soms groenig kan zijn.
Baby's die kunstvoeding krijgen, poepen één tot drie keer per dag. Dat komt doordat flesvoeding lastiger te verteren is. Na zes weken gaan ook de meeste borstvoedingsbaby's minder vaak poepen. Soms zit er zelfs een week tussen twee poepluiers!
Een poepluier ruikt natuurlijk nooit fris, maar als de ontlasting zuurder ruikt dan normaal, zou het kunnen dat er een tandje doorkomt. Ook is de ontlasting dan vaak dunner. Het doorkomen van tanden gaat soms gepaard met lichte verhoging of koorts.