Je kunt ook een test gebruiken. Leg het ei in een bak met water.Als het ei blijft drijven is het niet meer goed.
Het eiwit hoef je niet weg te gooien. Je kunt eiwit namelijk 3 dagen in de koelkast bewaren, goed afgesloten in een bakje. Dat geldt trouwens ook voor de eidooier. Van eiwit kun je bijvoorbeeld sorbetijs maken.
Stijfgeklopt eiwit kun je het beste snel verwerken. Bewaar stijfgeklopt eiwit tot gebruik in de koelkast en klop eiwit altijd kort vóór het gebruik. Bij langer bewaren zakt het eiwit weer in. Je kunt het dan weliswaar weer opkloppen, maar daarmee boek je uiteindelijk geen tijdswinst.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Bedorven eieren
Zitten er teveel bacteriën in dan pas is het bedorven. Dan ruiken ze verrot: een typische waterstofsulfide lucht. Als je dat ruikt moet je het ei sowieso niet meer eten.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Eiwit bewaren in koelkast of invriezer
Je kunt dit 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Wist je dat je eiwit ook goed in kunt vriezen? Doe het eiwit in een plastic zakje of afsluitbaar bakje in de vriezer.
De eiwitten worden niet stijf
Als er maar een beetje vet bij de eiwitten zit, is het niet mogelijk om ze goed stijf op te kloppen. Eigeel is ook vet. Let dus goed op dat er totaal geen eigeel bij het eiwit zit, maar ook dat je kom en garde(s) goed schoon en vetvrij zijn.
Reacties. Als je schuim maakt, bijvoorbeeld van eiwitten, moet je stoppen als er stijve pieken ontstaan als de garde omhoog komt. Als je doorgaat nadat de pieken stijf zijn, verandert het schuim in vocht met vlokken eiwit.
Nadelen van rauw eiwit
Helaas niet helemaal: er is een nadeel dat optreedt als je veel rauwe eiwitten eet. Eiwitten bevatten namelijk avidine, een stofje dat in je lichaam met vitamine B8 bindt. Het gevolg daarvan is dat de vitamine niet meer goed opgenomen kan worden.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
De salmonellabacterie komt vooral voor in rauw vlees (met name varkensvlees en kip), eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen. Normaal gesproken veroorzaakt het eten van besmet vlees niet direct een infectie. Pas wanneer de bacteriën zich op het voedsel hebben kunnen vermeerderen, ontstaat infectiegevaar.
Manier 3: kijk en ruik. De beste manier om te zien of een ei nog goed is, is natuurlijk om er een open te maken en te kijken en te ruiken of er iets geks aan is. Als het ei stinkt, moet je hem gelijk weggooien. Dit betekent dat het ei bedorven is.
Als een ei blijft drijven, is hij niet meer veilig om te eten. Bovendien zegt de geur van een bedorven ei meer dan duizend woorden. Yikes. Tot ongeveer twee maanden na de THT-datum kun je deze producten nog gebruiken.
Je kunt rauwe eieren invriezen, maar niet met schil. De schil kan hierdoor namelijk breken. Breek dus eerst het ei open voordat je hem in een bakje of zakje invriest. Je kunt het eiwit en eigeel apart invriezen, of samen.
Volgens een artikel van Foodsafety.gov, een platform beheerd door overheidsinstanties, kun je eieren prima in de diepvries bewaren. Er wordt wel een duidelijk onderscheid gemaakt tussen gekookte, gebakken, of rauwe eieren invriezen.
Eieren kunnen namelijk op twee verschillende manieren worden beschermd tegen salmonella. De eerste manier is door de schaal chemisch schoon te maken, zoals in Amerika. De schaal wordt zo wel kwetsbaarder en meer vatbaar voor andere bacteriën. En daarom bewaren ze daar eieren in de ijskast.
Hoe berg je een ei best op? Bewaar een ei altijd met de punt naar beneden. Zo blijft het langer vers. Aan de bolle kant van het ei zit de luchtkamer, als de bolle kant naar boven wordt gericht, zorgt dit er voor dat de dooier op zijn plaats blijft en de eieren langer bewaren!
Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.