Vanaf nu heeft iedereen via internet directe toegang tot 'Stambomen Online', een databank van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. In deze databank kan men de afstamming van een rashond opzoeken en weergeven.
Een stamboomhond is een hond met een officiële stamboom. Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de hond. Zo weet je wie zijn ouders, maar ook zijn opa's en oma's zijn. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je hond krijgt hij van zijn ouders.
Heeft je pup een stamboom? Dan ligt de aanschafprijs rond €1250. Een hond zonder stamboom kost gemiddeld €450.
De enige “echte” wordt vaak omschreven als de FCI-stamboom (Fédération Cynologique Internationale) maar wordt –bij een in Nederland geboren rashondenpup, afgegeven door de Raad van Beheer. Met logo van de FCI er op! De pup heeft dus een 52814-chipnummer (weet u nog).
Het begrip raszuiver kan niet genetisch bepaald zijn. Alleen de stamboom geeft het recht om een raszuivere te worden genoemd.
Stambomen Online is rechtstreeks te benaderen via de website van de Raad van Beheer. Handig is dat men via deze databank tevens eenvoudig toegang heeft tot de geregistreerde gezondheidsonderzoeken van een hond.
Je hebt vanaf ongeveer 100 euro tot 200 euro een DNA test kit in huis. Dit is inclusief verzending. Enkel het ras van de voorouders van je hond wordt dan onderzocht. Dit gebeurt soms tot drie generaties terug, soms nog een paar generaties verder.
De meest voorzichtige conclusie is dat honden met een stamboom het zeker niet beter doen dan honden zonder stamboom. Men kan dus beter het extra geld voor een stamboom in de zak houden en reserveren voor de dierenarts aangezien een groot percentage van alle rashonden erfelijke gebreken hebben.
Laten we echter aannemen dat je hond in 2022 geboren is en dat de letter van het jaar “V” is.
Aankoopprijs puppy
Voor een puppy uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro. Een raspup van een erkende fokker kost al snel honderden euro's. Voor een kleine rashond mag je vanaf 400 euro rekenen. De prijzen van grote rashonden kunnen oplopen tot 1000 euro of meer.
Je kunt dit doen door in te loggen in je Mijn RvB account. Zorg dat je alle informatie die nodig is voor de dekaangifte bij de hand hebt en je kunt uploaden. Dit kunnen bijvoorbeeld kopieën van de stamboom van een buitenlandse reu, DNA-profielen of een dierenartsverklaring bij kunstmatige inseminatie zijn.
De kosten van een stamboom zijn 85,20 euro, en de verplichte DNA-afname kost 32,50. Totale kosten voor een stamboom per pup bedragen 117,70 euro. Per jaar verkoopt de Raad van Beheer ruim 34 duizend stambomen.
Kenmerken van een broodfokker kunnen zijn:
De fokker biedt meerdere puppy's aan, van verschillende rassen. U krijgt de moederhond niet te zien. De puppy's verblijven (zonder moeder) in een schuur. De puppy's kruipen weg bij bezoek, zijn vaak angstig.
Door een pup te kopen bij een broodfokker, haal je een pup in huis met een grote kans op ziektes, afwijkingen en gedragsproblemen. Dat kan achteraf niet alleen flinke dierenartskosten met zich meebrengen maar ook veel verdriet omdat sommige pups ingeslapen moeten worden of altijd problemen zullen houden.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Waar moet een fokker aan voldoen
De criteria waaraan je als kennelnaamhouder van de Raad van Beheer moet voldoen, hebben betrekking op het welzijn en de gezondheid van je honden, behoorlijke huisvesting, verantwoorde leefomstandigheden voor moederhond en pups, en een correcte administratie van de fokkerij.
Windig: 'Elke hond draagt erfelijke problemen met zich mee. Dat is niet alleen bij rashonden zo, maar bij alle dieren en ook bij de mens. ' Als die gebreken recessief zijn, draag je ze alleen met je mee, en ben je verder kerngezond. Daarbij zijn erfelijke gebreken doorgaans zeldzaam.
Met MyHeritage DNA kunt u verwanten ontdekken die DNA segmenten met u delen die van dezelfde gezamenlijke voorouders geërfd zijn. U zult ook de etnische en geografische oorsprong van uw voorouders ontdekken uit 2.114 geografische regio's en 42 etniciteiten - meer dan enig andere DNA test op de markt.
DNA-testen worden gebruikt om te bepalen of sprake is van een genetische afwijking bij de hond. Een hond kan vrij, drager of lijder zijn van een genetische afwijking. Een hond die vrij is, heeft de genetische afwijking niet en kan de erfelijke ziekte ook niet krijgen.
Mensen die uit een bepaald gebied komen, hebben DNA dat op elkaar lijkt. Als jouw DNA lijkt op dat van andere mensen uit de database, dan komt uit de test dat jouw voorouders uit het gebied komt waar ook die andere mensen vandaan komen.