Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Een lichaamstemperatuur van 37.6°C of hoger betekent dat je baby ziek is, dat hij te warm gekleed of toegedekt is of dat hij in een te warme omgeving verkeert. Op warme zomerdagen kan een baby zweten ook al ligt hij te slapen, maar hij mag geen rood gestuwd hoofd hebben!
Zo controleer je het
Vaak hebben baby's last van koude handen, daar moet je je geen zorgen om maken. Door aan het nekje te voelen kom je te weten of de temperatuur goed is. Voel je zweet? Dan heeft je kind het te warm.
Overvloedig zweten. Droge mond. Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine) Duizeligheid, misselijkheid/braken of spierkrampen.
Er is sprake van oververhitting als de lichaamstemperatuur van je baby boven de 38°C uitkomt. Baby's kunnen vaak hun eigen temperatuur nog niet goed reguleren. De lichaamstemperatuur van je baby wordt in het begin vooral via het hoofdje geregeld. Let daarom goed op of jouw baby het niet te koud of te warm heeft.
Door een tekort aan vocht kan de doorbloeding in het lichaam naar de benen, romp en armen niet meer goed verlopen, wat ervoor kan zorgen dat een kind bleek wordt en stopt met zweten. Je baby of kind raakt dan oververhit en uitgedroogd en het lichaam is te warm en te droog.
De normale lichaamstemperatuur van een baby is 36,5 tot 37,5 graden. Baby's hebben sneller een hogere temperatuur, doordat het temperatuurcentrum in de hersenen nog niet volgroeid is. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
Bij een baby kan je de temperatuur het best rectaal meten. Zorg ervoor dat je altijd de thermometer eerst ontsmet voordat je deze gebruikt. Daarna smeer je de bovenkant van de thermometer in met wat vaseline. Wanneer je dat hebt gedaan kun je de thermometer inbrengen bij de anus van je baby.
Een slaapzak, laken of dekentje (mits goed ingestopt!) kan je baby ook goed warm houden. In de zomer, wanneer het warmer is dan 30 graden, is meestal een lakentje of enkel een paar luchtige kleertjes vaak genoeg. 's Nachts wordt het in de slaapkamer van je baby een stuk kouder dan overdag.
Een te warme omgeving kan uitzonderlijk aanleiding geven tot een sterke verhoging van de lichaamstemperatuur boven 38° of meer, dit is gevaarlijk en dan spreken we van een hitteslag. Temperatuurverhoging kan zich voordoen: door te warme kleding. door te hoge kamertemperatuur.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
De ideale temperatuur om in te slapen is rond de 18°C. Tussen 16°C en 20°C is dus prima voor je kindje. Over het algemeen geldt dat wanneer je kindje koud aanvoelt in zijn nekje, je een extra laagje aantrekt of een dekentje over hem legt.
Dit wonderbaarlijke systeem werkt bij iedereen, ook bij baby's. De eerste weken na de geboorte koelt de kern van een baby 's nachts gemiddeld af tot 36,8°C, dat is minder dan bij volwassenen.
De slaapkamertemperatuur voor een baby kan beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. Ook al voelt het voor jou als te koud, De ideale temperatuur voor een lekker dutje is tijdens de eerste maanden 18-20 °C. Vanaf twee maanden mag dit nog een graadje lager: 16-18 °C.
Als het erg warm is, kun je de baby laten slapen in een bodysuit, zonder pyjama en in een ongecoupeerde zomerslaapzak. Zelfs in het midden van de zomer, vermijd het maken van baby-slaapshirtless, want hij kon kou vatten tijdens de nacht, omdat tijdens bepaalde fasen van de slaap de temperatuur van het lichaam daalt.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Bel direct je huisarts wanneer je kind: Een veel snellere ademhaling heeft dan normaal. Door zijn snelle ademhaling niet kan drinken of (bij een ouder kind) nauwelijks kan praten. Zijn neusvleugels bewegen bij het ademen.
Dan kan het zijn warmte niet kwijt. Bij het snel oplopen van koorts krijgt een kind het meestal wel koud en gaat het rillen, in dat geval kan je je kind tijdelijk wat extra toedekken. Geef je kind, als het ziek is, voldoende te drinken. Een ijslolly is vaak een lekkere dorstlesser voor zieke kinderen.
Je hoeft koorts niet te onderdrukken met medicijnen. Het gaat vanzelf weer over. Als je kindje zich erg vervelend voelt of pijn heeft, kan je hem vanaf 3 maanden een paracetamol zetpil geven. Lees de bijsluiter goed door en geef de juiste doseringen.