Door een conditietest na verloop van tijd te herhalen, kun je zien wat het effect van meer bewegen is geweest op je conditie. Een trainer kan met de testuitslag een trainingsprogramma samenstellen dat beter is afgestemd op je mogelijkheden. Je weet door de conditietesten beter wat je lichaam aankan.
Een goede lichamelijke conditie geeft een goed gevoel: u voelt zich fit, hebt veel energie. Als uw conditie niet goed is, kunt u daar last van hebben bij het sporten, maar ook in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het traplopen of het sjouwen van boodschappen.
Bewegen is gezond. Als je genoeg beweegt, heb je een kleinere kans op ziektes van je hart of bloedvaten, diabetes, somber zijn of dementie. Beweeg minimaal 2,5 uur per week actief. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen of een vechtsport.
Hoelang duurt conditie opbouwen? Hoelang het duurt om uw conditie op te bouwen, verschilt per persoon. Gemiddeld zult u na 2 tot 3 weken merken dat u uw oefeningen wat makkelijker kunt uitvoeren. En dat u minder tijd nodig heeft om te herstellen.
Met welke sporten kun je snel een goede conditie opbouwen? Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen...
Denk hierbij aan sporten, zoals: hardlopen, spinning, roeien, mountainbiken en zwemmen. Zelfs met een stevige pas wandelen, verbeter je je uithoudingsvermogen al. Je conditie verbeteren op alle vlakken doe je het beste door een mix aan sporten te beoefenen. Dus een mix van kracht- en cardiotraining.
Denk aan sporten als hardlopen, fietsen, wandelen en zwemmen. Ook met wat minder traditionele duursporten zoals touwtje springen, skeeleren of roeien breng je jouw conditie op peil.
Snelwandelen, intervaltraining, hardlopen of zwemmen zijn prima opties als je je conditie wilt verbeteren. Sporten samen met een vriendin heeft ook alleen maar voordelen. Ten eerste heb je een stok achter de deur en ten tweede kan je direct bijkletsen. Belangrijk daarbij: loop niet te hard van stapel.
Je verbetert je conditie
Van heel rustig wandelen gaat je conditie niet heel erg vooruit, omdat je je hart en longen dan te weinig gebuikt. Wandel je echter in een stevig tempo waarbij je hartslag stijgt en je sneller gaat ademhalen, dan train je je conditie.
Conditie opbouwen: tips
Dan begin je het best in hartslagzone 60-70% om je conditie op een verstandige en rustige manier op te bouwen. Een te hoge hartslag is namelijk nefast voor beginnende sporters. Baken je hartslagzone goed af tijdens het trainen en let erop dat je tussen 70% en 85% van je maximale hartslag blijft.
Slechte conditie verbeteren
Begin met je conditie te verbeteren door gedurende de dag meer te bewegen en je lichaam te laten wennen aan inspanning. Advies is iedere week ten minste 150 minuten matig intensief te bewegen, zoals stevig wandelen, of 75 minuten intensief te bewegen zoals hardlopen of intervaltraining.
Je hartslag loopt op
In de eerste minuut na de inspanning daalt de hartslag het sterkste. In de minuten daarna zakt de hartslag geleidelijk weer terug naar de normale rusthartslag. Hoe sneller je hartslag na inspanning weer op je normale waarde zit, hoe fitter je bent.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Buikvet verbranden met wandelen
Kun je dat hardnekkige buikvet verbranden door alleen te wandelen? Hoewel het bijna niet mogelijk is om op één plek (of lokaal) vet te verbranden – dus ook geen buikvet – draagt stevig doorstappen wel bij aan de algehele vetverbranding.
Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen. Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Hoe lang duurt het voordat je resultaat kunt verwachten? 'In principe gaat het vrij snel. Binnen 2 à 3 weken moet je merken dat je je rondje met meer gemak doet. De conditie van het hart-, spier- en longgebied kan heel snel vooruit gaan, ook bij mensen die niet fit zijn.
Een goede sport verbrandt vet, bouwt spiermassa op en geeft weinig risico op blessures. De gezondste sporten zijn zwemmen, krachttraining, wandelen, tai chi en kegeloefeningen. Het gaat hier echter om sporten die gezond zijn voor volwassenen.
Denk aan activiteiten zoals hardlopen, fietsen, roeien of aerobics. Krachttraining: Krachttraining is een van de beste manieren om fit te worden. Door het opbouwen van spieren verhoog je je metabolisme en verbeter je je algehele lichaamskracht. Wij raden aan zeker 2x per week krachttraining te doen.
Je kan eenvoudig je conditie opbouwen door de lengte van je ritten rustig op te voeren naar twee tot drie uur (en uiteindelijk zelfs langer!)en variatie aan te brengen. Wanneer je iedere rit rijdt met een constant tempo wordt je conditie op het begin wel iets beter, maar zal je na twee weken minder vooruitgang merken.
Schema voor beginners: in 8 weken naar 1 uur wandelen
Je wandelt drie keer per week en iedere week loop je iets langer. Zorg ervoor dat je de trainingen goed spreidt over de week. Loop bijvoorbeeld op zaterdag, dinsdag en donderdag. In iedere training wissel je duurtempo 1 af met heel rustig wandelen.
Je moet minimaal drie keer per week trainen om je conditie op te bouwen. Na een training gaat je lichaam aan de slag om te herstellen. Juist van deze rustperiode word je beter. Je raakt weer terug bij af als je te lang wacht met de nieuwe training.
Betere conditie
Doordat je met hardlopen snel jouw conditie verbetert, wordt jouw hartspier sterker. Dit resulteert in mer capaciteit om zuurstof door jouw lichaam te pompen. Met andere woorden: Hardlopen is goed voor jouw hart en jouw bloedvaten.
Regelmatig wandelen verhoogt je stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbruikt en opgeslagen vet verbrandt (op voorwaarde dat op je route niet te veel ijsjeskraampjes liggen natuurlijk). Bovendien worden al je spieren aan het werk gezet, wat op lange termijn ook bijdraagt aan een strakker en vooral gezond lichaam.