Ze maken weinig oogcontact. Het zegt veel als goede vrienden je niet in de ogen kunnen kijken. De ene kijkt uiteraard al wat meer en dieper in de ogen dan de ander maar bijna geen oogcontact maken, duidt op een slechte intieme relatie. Hou ook eens in het oog hoe vaak je vrienden op hun gsm kijken in jou bijzijn.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Probeer in je excuses wel altijd oprecht te blijven. Dat wil zeggen: zeg geen sorry voor iets wat je niet hebt gedaan of waar je geen spijt van hebt. Leg je vriendin dan ook uit waarom je geen excuses kunt en wil maken. De valkuil is wel dat hier makkelijk ruzie van komt, dus probeer vriendelijk te blijven.
Hoe voel jij je voor, tijdens en na jullie afspreken? Zie jij er bijvoorbeeld tegenop als je weet dat jullie elkaar gaan zien? Of zit je achteraf nog met heel wat vragen? Wanneer je vaak een slecht gevoel krijgt wanneer jullie samen tijd spenderen, kan dit een signaal zijn dat jullie vriendschap voorbij is.
“Soms is het liefde op het eerste gezicht, maar meestal duurt het een tijdje voor je verliefd bent”, reageert relatietherapeut Gary Brown. “Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren."
Behalve een seksuele verhouding, vriendschap en romantische liefde is er nog een andere mogelijkheid: een soort 'vriendschap Plus' of zoals de Amerikanen het noemen: 'Friends With Benefits' (FWB), een vriend met een voordeel. Zo'n relatie vind je vaak bij twintigers, maar het komt ook bij andere leeftijdsgroepen voor.
Een van de kenmerken van een hechte vriendschap is dat je naar elkaar kunt luisteren zonder te oordelen over elkaar. Misschien vertelt je vriend(in) een keer over een bepaalde keuze die hij gemaakt heeft, waar jij het eigenlijk niet mee eens bent of die je niet begrijpt.
Tekenen van een ongezonde vriendschap:
je voelt je schuldig als je “nee” tegen hem/haar zegt, of iets zonder je vriend(in) doet; je zet de behoeftes of wensen van je vriend(in) voor die van jezelf (je annuleert bijvoorbeeld je eigen plannen, omdat je vriend(in) jou misschien nodig heeft);
Kort gezegd wordt een vriendschap toxisch als hij eerder een slechte dan een goede invloed op je heeft. Bijvoorbeeld omdat je vriend(in) de volledige conversatie domineert, kritiek heeft op alles wat je doet of omdat hij/zij van alles een competitie maakt.
Je partner laat je jouw gevoelens niet communiceren
Als je jouw gevoelens communiceert naar jouw partner en je iedere keer wordt afgewezen, genegeerd of zelfs belachelijk wordt gemaakt, bevind je je niet in een gezonde relatie. Als je om iemand geeft, geef je om hun gevoelens, luister je en respecteer je hun grenzen.
Liefde komt en gaat, maar ware vriendschap is voor altijd. Vandaar dat het zo belangrijk is om tijd door te brengen met je vrienden, waar of wanneer dit ook is. Volgens Robin Dunbars onderzoek is het goed voor je om je tijd met je partner op te delen in plaats van deze 100% aan hem of haar te besteden.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Kijk haar diep in de ogen wanneer je met haar praat; ogen geven emoties het best weer. Doe je nooit voor als iemand die je niet bent. Wees jezelf. Wee anders en uniek op je eigen manier; dat is degene op wie ze verliefd zal worden.
Je deelt een vriendschap met iemand waar je ook seksueel actief mee bent. Vrienden met extra (seksuele) voordelen dus, dat is de meest simpele Friends With Benefits uitleg. Je deelt regelmatig de lakens met elkaar, maar er is geen sprake van een relatie.
Seksbuddy.nl is de grootste Nederlandse site als het om friends with benefits gaat. Geen serieuze relaties. Geen serieuze dates. De leden op Seksbuddy.nl zijn er duidelijk over: ze zijn voornamelijk op zoek naar Friends with Benefits.
Friends with benefits (fwb) worden ze in het Engels genoemd – vrienden met een beetje meer. Naast plezier en goede gesprekken delen ze af en toe ook het bed met elkaar. Denk aan die vriendin die na een aantal jaar weer single is.
Je kunt wel degelijk enkele momenten nadat je iemand voor het eerst ziet verliefd worden op diegene. Uit onderzoek gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine blijkt namelijk dat fysiologisch gezien slechts een vijfde van een seconde duurt om dat smoorverliefde gevoel te veroorzaken.
Mensen noemen vaak dat ze “de klik” voelen als het eerste contact heel makkelijk gaat: het voelt meteen vertrouwd. Ze krijgen het gevoel dat ze de ander al jaren kennen. Dit is een heel fijn gevoel. Vaak komt het omdat deze persoon iets aanraakt wat je al kent.
Normaliter stijgt oxytocine langzaam, op één moment na: Het moment dat een vrouw tijdens de seks een orgasme krijgt. Als een vrouw klaarkomt is het level van oxytocine sky high. Om het proces van verliefd worden te versnellen moet je een vrouw dus naar een hoogtepunt brengen, want goede seks maakt vrouwen verliefd.
Volgens de theorie van Robin Dunbar, een Britse antropoloog, kunnen we maximaal vijf allerbeste vrienden hebben en tien goede vrienden. Want volgens Dunbar kunnen onze hersenen maar een bepaald aantal vriendschappen aan. Meer kunnen we simpelweg niet aan.
Hoe maak je nieuwe vrienden? Nieuwe vrienden maak je door actief op zoek te gaan naar mensen met dezelfde interesses in dezelfde omgeving en door vol te houden. Door van tevoren goed na te denken over wat je leuk vindt en waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten, vergroot je je kansen om nieuwe vrienden te ontmoeten.
En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.