U heeft pijn op 1 of meer plekken op de borst. Ook is er vaak drukpijn links of rechts naast het borstbeen. Vaak ontstaat de pijn opeens. De pijn kan erger worden bij bewegen, diep zuchten, niezen of hoesten.
Een makkelijke test die je zelf kunt doen om in te schatten of je klachten afkomstig kunnen zijn van het syndroom van Tietze of costochondritis, is door met 1 vinger op de pijnlijke plek aan de ribben te drukken. Wordt de pijn daardoor erger? Dan is er een kans dat je het syndroom van Tietze of costochondritis hebt.
Een aandoening die op het syndroom van Tietze lijkt, is costochondritis. Dat geeft meestal dezelfde klachten. Beide aandoeningen hebben te maken met ontsteking van het kraakbeen van de ribben. Bij het syndroom van Tietze is er vaak zwelling van het borstbeen zichtbaar en bij costochondritis is er geen zwelling te zien.
Je kan een scherpe, drukkende pijn op de borst ervaren doordat de ribben pijnlijk zijn. De pijn zit meestal ter hoogte van de tweede, derde of vierde rib. Deze pijn wordt heviger wanneer men op het borstbeen drukt, bij diep inademen, diep zuchten, bij een zware krachtinspanning, bij hoesten en bij niezen.
Scherpe, stekende pijn op de borst: Een van de meest voorkomende klachten van het syndroom van Tietze is een scherpe pijn rond de borststreek, vaak aan één kant. Deze pijn kan verergeren door bewegingen, zoals hoesten, niezen, diep ademhalen of fysieke activiteit.
Er is geen specifieke test om het syndroom van Tietze vast te stellen. De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Vaak wordt er een bloedonderzoek gedaan om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten.
Klachten bij een borstontsteking
Bij een beginnende borstontsteking voelt de borst pijnlijk, beurs, warm en soms gespannen aan. Hierna kan de borst gedeeltelijk rood worden en dat wordt niet minder na het voeden. Je kunt er goed ziek van zijn, alsof je een zware griep hebt. Meestal heb je koorts boven de 38 graden.
Het is een onschuldige zeldzame aandoening, die op elke leeftijd kan ontstaan. U mag gewoon bewegen, ook al doet het soms pijn. Meestal verdwijnen de klachten na enkele maanden. Soms schrijft de (huis)arts pijnstilling of fysiotherapie voor.
U mag gewoon bewegen, ook al doet het soms pijn. Meestal verdwijnen de klachten na een paar maanden. U kunt een pijnstiller gebruiken, zoals paracetamol.
Bij Tietze gaat het om een ontsteking van het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen terwijl die bij costochrondritis ook gelokaliseerd kan zijn bij de overgang van ribben naar ruggenwervels. Het syndroom van Tietze kan op elke leeftijd ontstaan.
Ga op je rug liggen met je armen gespreid, eventueel met nog een lang gerekt kussen of een opgerolde handdoek in de lengte richting onder de rug. Zo kan je het bindweefsel ter hoogte van het borstbeen en de ribben zelf wat oprekken. Ga op je rug op bed liggen en hang met je hoofd en armen af naar de grond.
Wat is het syndroom van Tietze? Het syndroom van Tietze is een ziekte waarbij het kraakbeen, wat de ribben aan het borstbeen verbindt, is ontstoken.
Het syndroom van Tietze is een soort reuma waarbij het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk en opgezwollen is. De Latijnse benaming is Costochondrodynie. Het kraakbeen in de borstkas verbindt het borstbeen met het sleutelbeen en de ribben en is een soepel weefsel.
Wat kun je zelf doen? Een ijspak op de pijnlijke plaats leggen, bijvoorbeeld 3 x 10 à 15 minuten per dag, kan helpen om de ontsteking en de pijn te verminderen. Wikkel het ijspak wel steeds eerst in een handdoek om te voorkomen dat die aan je huid vastvriest. Bij sommige mensen zal warmte eerder helpen.
Bij het syndroom van Tietze of costochondritis heb je vooral pijn op de borst die uitstraalt naar andere plekken. Ook kan je last hebben van vermoeidheid.
Pijn in het midden van de rug. Een steek in de zij wanneer u sport of beweegt. Pijn wanneer u niest of hoest. Pijn rond de ribben of op de borst (een drukkend gevoel)
Stress veroorzaakt vaak spierspanning rond de borst, wat kan resulteren in een drukkend gevoel of pijn rond de ribben. Bovendien kunnen maag- en spijsverteringsproblemen, zoals maagzweren of galstenen, pijn veroorzaken die uitstraalt naar de ribbenstreek.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een trauma van de borst, luchtweginfectie, zwangerschap, emotionele spanningen of stress. Ook kan costochondritis ontstaan door een verkeerde houding, fysieke inspanningen en te diepe ademhaling, veel hoesten of vaak de keel schrapen.
Klachten. Wanneer je costochondritis hebt, ervaar je pijn ter hoogte van kraakbeenverbindingen met de ribben. Het syndroom van Tietze geeft pijn aan het borstbeen en een zwelling aan het borstbeen. Costochondritis kan niet via bloedtesten vastgesteld worden.
Pijn of druk op de borst kan te maken hebben met je spieren, slokdarm, maag, hart of longen, of met stress. Maak een afspraak bij je huisarts als je pijn op de borst hebt. Bel direct je huisarts of de huisartsen-spoedpost als de klachten blijven als je rustig zit. Zoals moeilijk of snel ademen.
De klachten verdwijnen soms vanzelf, maar dit is niet altijd zo. Soms blijven mensen er toch last van houden. Men kan ter behandeling pijnstillers of ontstekingsremmers krijgen om de pijn en de ontsteking de kop in te drukken. Vaak kunnen we u als fysiotherapeut ook helpen.
De oorzaak van pijn rondom de ribben is in veel gevallen een ontsteking van één of meerdere tussenribspieren. Als een tussenribspier ontstoken is, dan ontstaat pijn rondom je ribben. De mate van pijn varieert van een matige, beklemmende pijnsensatie tot een intense en stekende pijn tussen de ribben.
Overbelaste borstspieren
Deze myofasciale triggerpoints zorgen ervoor dat spieren eerst stijf en stram worden en later pijn veroorzaken. En vaak straalt deze pijn dan uit naar een andere plek. Zo kunnen de borstspieren bijvoorbeeld een sensatie geven naar de borst, de schouder, de arm en de vingers.
Pijn op de borst kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. Onderzoek naar angina pectoris begint vaak met het maken van een hartfilmpje (ECG) en een fietstest. Andere onderzoeken die je kunt krijgen zijn een echo, isotopenonderzoek, CT-scan of hartkatheterisatie.
Een knobbeltje (zwelling) in de borst
Een van de meest voorkomende symptomen is een 'knobbeltje'. Het gaat dan om een verdikking of verharding in de borst die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die je normaal kunt opmerken. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Meer lezen over een knobbeltje in de borst.