Alpacawol puilt niet, dus het is niet nodig om de producten met de hand te wassen. Een machinewasbeurt op 30°C in het wolprogramma of in het zachte programma met de rest van de kleding is voldoende.
Je kan alpaca wol wassen in de wasmachine. Gooi echter je dierbare kledingstuk of plaid niet zomaar in de wasmachine, maar check eerst even of deze een aangepast handwasprogramma heeft. Ook is het handig om het product in een waszak of oude kussensloop te doen zodat deze niet aan dingen in de wasmachine gaat haken.
Men kan oppervlakkig vuil er met de hand afkloppen, strootjes wegplukken en met een luchtspuit op de compressor de vacht schoonblazen. Omdat de wol van alpaca's langzaam groeit is het verstandig om ze niet te kaal te scheren.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Dit soort wol levert ongeveer 40 euro per kilo of. Het zou dus de moeite waard kunnen zijn om op zoek te gaan naar een lokale fokkerij of boerderij die jouw wol van je wilt afnemen.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Gebruik fijnwasmiddel
Kies altijd voor een speciaal wasmiddel voor wol en/of delicate was. Het vloeibare fijnwasmiddel WoolCare uit de Miele CareCollection bijvoorbeeld, bevat tarwekiemproteïnen die de wol terug super zacht maken.
Voeg per liter water 2 à 3 eetlepels azijn toe. Dompel je gekrompen kledingstuk onder en laat zeker 30 minuten weken. Rol het kledingstuk op tot een bal en knijp er het overtollige vocht uit. Spoel het kledingstuk niet uit, want azijn versoepelt de vezels.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Je kunt geschoren schapenwol reinigen door hem te wassen. Dit kan met de hand of in de wasmachine. Met de hand is een arbeidsintensiever proces. Het vergt enkele handwasjes om al het vuil eruit te weken.
HOE VAAK MOET JE WOL WASSEN? Van eens per jaar tot twee of drie keer per seizoen. Wol bevat veel vet, waardoor het van nature antimicrobieel is. Daarom hoef je wol niet zo vaak te wassen.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol.
Daarbij danst de spintol vrij in de lucht. Terwijl de kudde alpaca's rustig graast, spint u alpacawol met een eenvoudige spintol. Spint u het liefst op uw eigen vertrouwde spinnewiel? Natuurlijk kunt u deze meenemen om in de middag de alpacawol op te spinnen.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Naast de wijze waarop, is het ook belangrijk waarmee je wol behandelt. Kies altijd voor een speciaal wolwasmiddel. Deze beschermt onder andere het natuurlijke vetlaagje van wol. Bovendien zijn wolwasmiddelen pH-neutraal en bevatten ze geen enzymen die de natuurlijke vezels van wol kunnen aantasten.
Hoe maak ik hem weer lekker zacht? Wanneer je wollen trui begint te 'prikken' maak je hem weer zacht door de trui licht vochtig in een plastic zak, voor een dag in de diepvriezer te stoppen. Laat de trui daarna voorzichtig ontdooien.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Toch een kriebelende trui gekocht? Azijn to the rescue! Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen.
Wolvezels variëren in dikte van 10 tot 40 micrometer. Hoe dunner de vezel, hoe minder hij kriebelt. De meeste mensen krijgen last van jeuk als de wol dikker is dan 28 micrometer.
Van de Angora geit komt Mohair wol. Deze soort is glad, glanzend, supersterk en licht om te dragen. Ook is de luxe wolsoort geheel kreukvrij. Steek voor steek met de mooiste wolsoort, wordt jou wollen vest of trui met liefde en aandacht voor je gebreid.
1. Jak wol staat bovenaan onze lijst als de warmste wolsoort. Dit wordt niet alleen bevestigd door subjectieve meningen, maar ook door het wetenschappelijk onderzoek.