De zomer van 2022 telde in De Bilt maar liefst 81 warme dagen met maxima van 20 graden of meer. Normaal zijn dit er 64. Recordhouder blijft 2003 met 83 warme dagen. Het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) kwam uit op 28 in De Bilt, waar 23 normaal is.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
Normaal zijn er dat 23,9. Door de zeer warme maand augustus, was de zomer van 2022 gemiddeld ook heel wat warmer dan normaal (referentieperiode 1991-2020). Het KMI verwacht uit te komen op een gemiddelde temperatuur van 19,6 graden Celsius, tegen normaal 17,9 graden Celsius.
De verwachting
Bij ons wordt een zomer verwacht die 0,5 tot 0,7 graden boven normaal uitkomt. Alleen voor de noordelijke helft van Scandinavië worden normale temperaturen verwacht. Kijken we naar de neerslag, dan staat voor het grootste deel van Europa een vrij droge zomer op de kaart.
Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C.
Augustus is een vergelijkbare maand als juli. De gemiddelde temperatuur in augustus ligt rond de 17.5 graden. Dat is eigenlijk dus maar een halve graad warmer dan juli gemiddeld. Ook telt de maand augustus dagelijks gemiddeld 7 zonuren.
In 2019 werd die temperatuur voor het eerst in Nederland gemeten: op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden, een absoluut record. "Als we nu weer 40 graden zouden meten, zo kort na de vorige keer, zou dat echt een freak event zijn", zegt Kuipers Munneke.
Met een gemiddelde temperatuur van 9,3 °C tegen 9,8 °C normaal was april vrij koel. Het koele en ook natte karakter van de maand kwam vooral voor rekening van de eerste tien dagen, de rest van de maand was droog en zonnig bij temperaturen rond of iets boven normaal.
Kans op echte zomerwarmte
De onzekerheid over de windrichting neemt eind van de maand toe. Als er een zuidenwind opsteekt kan in enkele dagen tijd veel warmere lucht uit Zuid-Europa ons land bereiken. Daarbij neemt ook de kans op stevige onweersbuien toe, maar dat is voor de Nederlandse zomer heel normaal.
Met een gemiddelde temperatuur van 17,1 graden tegen 16,2 normaal was juni 2022 een stuk warmer dan gebruikelijk. De maand was daarnaast opvallend zonnig. De zon scheen over de hele maand zo'n 60 uur meer dan normaal. Ondanks het zonnig weerbeeld was het ook natter dan gebruikelijk.
Gemiddeld weer in Nederland in september 2022
Nederland heeft in september temperaturen tussen de 13°C en 19°C.
Het weer in juli in Nederland is minimaal 15°C graden en maximaal 21°C graden. Het is de perfecte temperatuur om Nederland te ontdekken zonder het te warm of te koud te hebben. Je kunt in juli ongeveer 3 tot 8 dagen regen verwachten in Nederland.
In de ochtend vormen zich wolkenvelden, later komt de zon tevoorschijn bij dagtemperaturen tot 25 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten. Het blijft overal droog.
Het weer in augustus in Nederland is minimaal 16°C en maximaal 21°C. Het is de perfecte temperatuur om Nederland te ontdekken zonder het te warm of te koud te hebben. Je kunt in augustus ongeveer 3 tot 8 dagen regen verwachten in Nederland.
Welk weer is normaal in zomermaand augustus? Het weerbeeld is vaak zomers met temperaturen ruim boven 20 graden. Ook een hittegolf behoort tot de mogelijkheden, maar het kan ook stevig regenen. Vooral later in de maand kan het in het noorden en westen vaak kletsnat zijn.
April telt gemiddeld vier officiële vorstdagen. Dat zijn dagen waarop de temperatuur 's nachts in De Bilt tot onder het vriespunt daalt. Op de Veluwe en in Twente komen gemiddeld zes vorstdagen voor en elders in het midden, zuiden en oosten 4 à 5. De kustprovincies kunnen rekenen op 0 tot 3 vorstdagen.
Vooral de eerste helft van de maand viel nagenoeg geen regen, maar de laatste tijd dagen was het vrij nat. Gemiddeld kwam de maand uit op 46 mm tegen 56 normaal. Alle lentemaanden samen leverde 106 mm op tegen 154 normaal. Daarmee staat de lente van 2022 in de top-20 van droogste lentemaanden ooit gemeten.
Het kwam deze maand niet tot een tropische dag in De Bilt. De hoogste temperatuur viel op 23 juni met 29,8 graden. In grote delen van het land werd het echter wel warmer dan 30 graden. De hoogste temperatuur over het hele land werd genoteerd op 18 juni met 33,9 graden in Ell, Limburg.
Hete en droge zomer op vasteland Europa
Naar verwachting wordt de zomer in Centraal- en Zuid-Europa heter en droger dan normaal en daar pikken wij af en toe een graantje van mee. Bij een zuidenwind kan het makkelijk 30 of zelfs meer dan 35 graden worden en krijgen we ook nog eens flink wat zon.
Met een gemiddelde temperatuur van 14,0 graden tegen 13,4 normaal was mei 2022 een vrij warme maand. De zon was veelvuldig te zien en dat resulteerde in een zonnige maand met gemiddeld over het land 256 uur zon tegen 225 normaal.
Er zijn wolkenvelden en zonnige perioden en het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 13 graden in het noorden en 17 graden in het zuiden. Breekt de bewolking nog wat meer dan kan de temperatuur zomaar een paar graden hoger uitpakken.
De door hogedrukgebieden gedomineerde maand was naast recordzonnig ook extreem droog en tevens vrij zacht, met een gemiddelde temperatuur van 7,3°C tegen 6,5°C normaal.
Smogalarm in heel Nederland
De warmste dag ooit werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze-Rijen. Het werd destijds 40,7 graden. In Zeeland werd het op die dag 40,6 graden. Of we het Zeeuwse óf Nederlandse weerrecord morgen gaan verbreken, is nog even afwachten.
Hoogste temperaturen ooit gemeten
Noord-Amerika: 56,7°C op 10 juli 1913 in Furnace Creek, Death Valley, Verenigde Staten. Afrika: 55,0°C op 7 juli 1931 in Kébili, Tunesië Azië: 55°C, in Al Majmaah, Saoedi-Arabië, op 8 juni 2019.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).