De eenvoudigste manier is eten opwarmen in een pan. Ideaal voor bevroren soepen, stoofschotels en andere vloeibare gerechten. Je kunt ook een stoommandje gebruiken boven een pan om groenten en rijstgerechten te verwarmen. Daarmee behoud je de smaak van het gerecht.
Stoofvlees opwarmen uit de koelkast
Bewaar het stoofvlees afgedekt in de koelkast tot het tijd is om het op te warmen. Verwarm het altijd langzaam en op een laag vuurtje. Roer de stoverij regelmatig zodat het niet aanbrandt. Dat duurt zo'n 20 minuutjes, afhankelijk van de hoeveelheid.
Ja. Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien , hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden). Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Drie manieren om gekookt rundvlees op te warmen
Besprenkel het rundvlees met een beetje water of runderbouillon of bedek het met jus. Wikkel het rundvlees strak in folie. Verwarm de oven voor op 160℃ en verwarm het 20-30 minuten op. Controleer of de interne temperatuur 74℃ is voordat u het serveert.
Uiteraard is een stoofpot invriezen geen enkel probleem. Verpak alles in potjes met een deksel of in diepvrieszakjes in handige porties.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Stoofschotels kunnen goed worden ingevroren , dus u kunt het recept verdubbelen en een deel invriezen voor later. Hier zijn enkele nuttige richtlijnen: Bewaar stoofschotels in zware, luchtdichte plastic containers, waarbij u ¼- tot ½-inch ruimte overlaat om uitzetting in de vriezer mogelijk te maken. Stoofschotels kunnen tot 3 maanden worden ingevroren.
En dan … opwarmen
Zorg ervoor dat voedsel dat ingevroren geweest is, steeds goed tot in de kern verwarmd wordt – of dat nu gewoon in de pan, in de oven of in de microgolfoven is. Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer.
Diepvriesvoedsel kan echter meerdere keren worden opgewarmd, op voorwaarde dat het grondig wordt verhit tot een interne temperatuur van 74°C (165°F) om schadelijke bacteriën volledig te vernietigen .
1. Vul een pan die groot genoeg is voor de bevroren vacuümzak en verwarm het water op middelhoog vuur tot het kookt. 3. Kook de zak 10-20 minuten totdat deze volledig ontdooid en heet is of totdat de interne temperatuur 60 graden Celsius of hoger is.
De veiligste manier om voedsel te ontdooien is in de koelkast
Houd rekening met ten minste 24 uur voor elke 2-2,5 kg (4-5 lbs) . Zodra het voedsel ontdooid is, kook of eet het binnen 24 uur. Vries het niet opnieuw in. Het is niet veilig om het op kamertemperatuur te ontdooien.
Tips voor invriezen en opwarmen
Wikkel stevig in en vries tot 3 maanden in. Hoe u uw bevroren ovenschotel opwarmt zonder te ontdooien: Bak direct bevroren op 350°F, afgedekt, gedurende 50-60 minuten . Haal de afdekking eraf en bak nog eens 15 minuten tot het goudbruin is.
Ontdooi bevroren spaghettisaus in de koelkast en verwarm het vervolgens op het fornuis op laag vuur gedurende ongeveer 15 minuten, af en toe roerend . Voor iets dat iets sneller is, zet u de container met saus in een kom met koud water. Als u echt haast hebt, zet u het in de magnetron.
Hoe dan ook, voeg een beetje water toe aan een Dutch oven of een steelpan die past bij het bevroren blok.Verwarm op laag/middellaag, afgedekt, af en toe roerend, tot het volledig ontdooid is . Dan kun je de warmtebron hoger zetten om het warm te krijgen. Een magnetron kan ook werken, maar je moet pauzes nemen om de temperatuur een beetje te laten stabiliseren.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Als je het stoofvlees een nachtje in de koelkast laat staan na het stoven, wordt het nog zachter en smakelijker. Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.
Bij het ontdooien van bevroren voedsel is het het beste om vooruit te plannen en het in de koelkast te laten ontdooien, waar het op een veilige, constante temperatuur blijft — 40 °F of lager. Er zijn drie veilige manieren om voedsel te ontdooien: in de koelkast, in koud water en in de magnetron . Heb je haast? Het is veilig om voedsel te koken vanuit de bevroren toestand.
Om geschikt te zijn om op te warmen, moeten de worsten eerst gekookt zijn tot 71℃, vervolgens verpakt en binnen 2 uur gekoeld of ingevroren . Ze moeten binnen 2 dagen opnieuw opgewarmd of volledig ontdooid worden en opnieuw opgewarmd worden.
We raden aan om alle sauzen in een pannetje op een laag vuurtje op te warmen. Bologneses kunnen in de microgolfoven op de juiste stand ontdooid worden, maar ook hier raden we pan en vuur aan. Regelmatig omroeren is ook hier de boodschap. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen, wel nog maximum 1 nacht in de koelkast.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling. Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.
Laat de stoofpot bij het ontdooien een nacht in de koelkast staan en warm hem vervolgens op door hem in een ovenschaal te gieten en in de oven te verwarmen. U kunt de stoofpot ook in de magnetron gebruiken . Vergeet echter niet dat aardappelen en wortelen kunnen ontploffen als u de stoofpot opnieuw opwarmt in de magnetron!
Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen. Als eerder gekookt voedsel in de koelkast is ontdooid, kunt u het ongebruikte deel opnieuw invriezen . Vries restjes binnen 3-4 dagen in.
Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen. Daardoor kunnen andere producten in de vriezer iets ontdooien en moet de vriezer zelf harder werken om op temperatuur te blijven.