Vries overrijpe tomaten in
Is je tomaat net iets te ver gerijpt om om nog rauw op te eten? Steek hem dan gewoon in zijn geheel in de diepvries. Je kan de tomaat nadien nog perfect gebruiken om in een heerlijke tomatensaus te verwerken. Eerst laten ontdooien is wel een must.
Kun je tomaten invriezen? Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel.
Gebruik azijn
Deze truc omvat een eenvoudig proces: snijd de tomaten in plakjes of laat ze heel, doe ze in potten en voeg een paar druppels azijn en een beetje zout toe. Sluit de potten goed af en bewaar ze in de koelkast. Met deze eenvoudige toevoeging kun je tomaten in potten in de koelkast maximaal een jaar bewaren.
Je kan er ook voor kiezen om de tomaten vooraf even te blancheren, of om ze te pellen alvorens ze in de diepvriezer verdwijnen. Vries ze in op z'n geheel of in partjes. Verwijder eventueel het taaie hart van de vruchten, daar waar het steeltje zat.
Blancheer de tomaten, 1 voor 1, 15 sec.in het kokende water. Als de velletjes van de tomaten sneller loslaten mogen ze er eerder uit. Het is niet de bedoeling dat de tomaten al garen, we willen ze alleen gemakkelijk kunnen pellen.
Tomaten kun je prima invriezen. Het is niet nodig om ze eerst te blancheren. Je kunt hele tomaten invriezen of gesneden in schijfjes of blokjes. Ingevroren tomaten kun je goed gebruiken voor een saus, stoofschotel of een soep.
Cherrytomaten eet je als ze op kamertemperatuur zijn, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Wil je tomaten invriezen? Blancheer ze dan ca.1 minuut en bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C.
Tomaten invriezen doe je zo
Je kunt ze zo tot zes maanden bewaren.
Bewaar een restje van de gezeefde tomaten in een afgedekt schaaltje in de koelkast. Of vries de gezeefde tomaten in, in een diepvriesbakje.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Daarnaast kun je groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer beter niet invriezen.
Vooral in verwerkte en bereide tomaatproducten zoals tomatensaus, tomatensap en ketchup zit een hoog gehalte lycopeen. Door het verhittings- en bereidingsproces van een verse tomaat wordt de voedingsstof beter opgenomen door het lichaam.Een nadeel hiervan is dat de vitamine C-waarde verloren gaat.
Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat natuurlijk de koelkast. Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml.Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren.
Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak. Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn, kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Vleestomaten eet je als ze op kamertemperatuur zijn, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Wil je tomaten invriezen? Blancheer ze dan ca.1 minuut en bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C.
Snacktomaten kun je net als de meeste tomaten het beste op een koele plek bewaren (12 °C), maar niet in de koelkast. Zo kun je ongeveer een week van je tomaatjes genieten. Leg je ze toch in de koelkast dan verstoor je het narijpingsproces en verliezen ze hun smaak.
Je kan tomatenpuree ook in de vriezer bewaren. Schep het restant in kleine bakjes, zakjes of nog beter in een ijsblokjesvorm. Op die manier kan je het wel maanden bewaren. Vergeet niet om de datum erop te schrijven.
Cherrytomaten bereiden & bewaren
Bewaar cherrytomaten op een koele plek. Bewaar cherrytomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar.
Hoelang kun je soep in de koelkast bewaren? Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C.
Snij een kruis in de bolle kant van de tomaten. Leg de tomaten in het kokend water en laat ze ongeveer 30 seconden ondergedompeld liggen (of korter, als ze heel rijp of kleiner dan gemiddeld zijn). Komt het vel los aan de kruisjes? Haal de tomaten dan uit het water en laat ze schrikken in koud water.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Je kan spaghettisaus erg lang, tot 2 jaar toe, bewaren. “Zolang de temperatuur van de diepvries lager is dan - 18 graden zit je goed. In de saus zitten heel wat aromacomponenten die de ranzigheid van de oxidatie maskeren, waardoor de smaak en de textuur van de spaghettisaus relatief hetzelfde blijft.
Onrijpe tomaten binnenshuis narijpen
Pluk ze en laat ze binnenshuis narijpen. Leg de groene tomaten in een kistje met een rijpe banaan of appel. Dek af met krantenpapier en wacht 1,5 à 2 weken. Uit het rijpe fruit komt ethyleengas vrij waardoor de groene tomaten verder rijpen.