Geen kans op aanbakken, wel heel veel kans op een super knapperig gebakken stukje vis. Knip een cirkel bakpapier ongeveer zo groot als je koekenpan, verwarm hier de boter of olie op en bak je vis zoals je dat normaal zou doen. Door het bakpapier bakt de vis niet aan, maar komt hij perfect gebakken uit de pan.
De bloem (meel) vormt een beschermend laagje, hierdoor zullen de vlees/vissappen minder snel naar buiten treden. Tevens ontstaat een knapperig laagje wat ook het vastplakken aan de pan voorkomt. Deze behandeling wordt het meest gedaan bij wit vlees en vis.
Olie of boter
Boter kan minder goed tegen hitte en gaat al snel roken. Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst.
Het is daarom belangrijk dat je vis niet nat is als je deze gaat bereiden. Dep de vis daarom goed droog voordat je aan de slag gaat. Bovendien valt de vis makkelijker uit elkaar als die in de pan ligt te garen in een plasje water. De vis stoomt hierdoor en wordt hier nog kwetsbaarder van.
Een vlees van een gefileerde vis wordt tijdens het bakken lekker krokant. Als je de vis met de huid bakt, blijft het vlees van binnen heel zacht en het huidje krokant.
Hiervoor wordt gewone bloem gebruikt zoals voor brood gebruikt wordt of voor gebak. Deze bloem wordt ook wel patisseriebloem genoemd.
Koekenpan: Laat de boter smelten in een koekenpan op middel hoog vuur. Als de boter is gesmolten leg je de bevroren vissticks in de boter en laat je ze bakken voor 2 minuten. Na ongeveer 2 minuten draai je de visstick voorzichtig om, herhaal dit een paar keer totdat je mooie krokante vissticks hebt.
Als de vis nog nat is als je 'm in de pan bakt, zal de vis gaarstomen in plaats van krokant bakken. Grote kans dat je vis dan uiteindelijk in een plas water ligt en gemakkelijker uit elkaar valt. Dep daarom voor het bakken de vis droog met een stuk keukenpapier en breng daarna op smaak met bijvoorbeeld zout en peper.
Verhit boter of olie in een pan en bak de vis daarin met de velkant naar beneden. Eventueel kun je de velkant eerst nog door de bloem halen. Bak eerst op een redelijk hoog vuur zodat het vel gebakken wordt, zet het vuur daarna wat lager zodat het visvlees verder kan garen.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Vis bakken in olie of boter
Voor de beste smaak maak je gebruik van roomboter. In welke pan bak je de vis? Gebruik een pan met anti-aanbaklaag die gelijkmatig warm wordt. Daardoor blijft de vis niet aan de pan plakken.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Voor gebakken vis met een grofgrillige korst en een unieke kleur: donkerbruinmet een vleugje goud. Krokant visbakmeel met een diepgouden kleur en grillige korst. Uw vis blijft krokant zelfs tot consumptie thuis.
De meest gebruikte kruiden bij vis zijn bieslook, dille, citroenpeper, peper en het op deze pagina beschreven kruidenmengsel, welke je ook als kant en klare kruidenmix in de buurtsuper kunt kopen. Maar zelfgemaakt smaakt altijd lekkerder!
Bestrooi de vis met (zee)zout en peper. Leg op elk stuk vis een blokje boter en een paar takjes tijm. Vouw het bakpapier aan de bovenkant bij elkaar en leg de pakketjes op de bakplaat.
Kabeljauw heeft een zachte smaak. Daardoor is de vis goed te combineren met verschillende soorten kruiden. Groene kruiden, als munt, peterselie, koriander en dille vormen een mooie combinatie. Ook smaken als ui, knoflook, peper of oregano passen goed bij de vissoort.
Bij het pocheren van vis laat je deze gaar worden in een vloeistof die tegen het kookpunt aanzit. Pocheren kan in zout water, in bouillon of in een combinatie van water of bouillon en wijn. Door pocheren blijft de smaak beter behouden en valt de vis minder snel uit elkaar doordat het water nauwelijks beweegt.
Zo ga je te werk:
Klop per 500 gram kipfilet 2 eieren op en giet dit over de kip heen, in de zak. Doe de zak dicht met de strip en meng de kip goed door het ei heen door de zak een beetje heen en weer te schudden. Strooi nu ook de broodkruimels in de zak, samen met de kruiden naar jouw voorkeur.
Ga voor een stukje verse of diepgevroren vis. Een portie van 120 tot 130 g vis (rauw gewogen) volstaat. Dat komt ongeveer overeen met de grootte van een hand of een vierde van een maaltijdbord.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Gebakken vis gezond? Gepaneerde vis, bijvoorbeeld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze.
Vroeger werden lekkerbekjes gemaakt van kabeljauw of wijting en kibbeling van kabeljauwwangen. Helaas zijn ze tegenwoordig echter vaker niet dan wel gemaakt van kabeljauw of wijting. Deze vissoorten zijn nu schaars door overbevissing en daarom ook prijzig geworden (kabeljauw komt toch al op ca. 30 euro een kilo).