Zout toevoegen aan het kookwater is belangrijk omdat het de smaak van de pasta verbetert. Bovendien helpt het zout ook om de pasta gelijkmatig te koken en voorkomt het dat de pasta aan elkaar blijft plakken. Zorg ervoor dat je ongeveer één eetlepel zout per liter water gebruikt.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Zodra de pasta gaar is, doe ik hem meteen in een vergiet en laat hem afkoelen met koud water. Ik zorg ervoor dat ik hem goed mengen spoel hem daarna af. Daarna doe ik hem in een bakje en zet hem meteen in de koelkast . Ik vind dat dit meestal goed werkt om plakken te voorkomen.
Roeren, roeren en nog eens roeren: Vergeet het verspillen van kostbare olijfolie door het toe te voegen aan je pastawater. De beste manier om te voorkomen dat pasta blijft plakken, is door het goed te roeren zodra je je vormen aan het water toevoegt, en met regelmatige tussenpozen terwijl de pasta kookt .
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Volgens voorstanders van deze methode zal de pasta gekookt in koud water met minder water veel sneller klaar zijn en zal het resultaat praktisch identiek zijn . Na vijf minuten is de kleine pot met de koude methode al begonnen met koken.
Is het beter om pastasalade een dag van tevoren te maken? Als je weinig tijd hebt, kun je de pastasalade prima een dag van tevoren maken.
Bami na het koken afspoelen met heet water. Je voorkomt daarmee dat de bami gaat plakken, maar in tegenstelling tot afspoelen met koud water, blijft de bami wel lekker heet, zodat je het direct kan serveren.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Te lang koken kan ervoor zorgen dat de pasta overtollig zetmeel afgeeft, wat leidt tot plakkerigheid . Plaats een vergiet of fijnmazige zeef over een grote hittebestendige kom of in de gootsteen. Giet de pasta en het water voorzichtig in het vergiet, laat het water weglopen en bewaar de pasta.
Het bewaren van droge pasta doe je het best in een goed afgesloten, droge en koele omgeving om de kwaliteit te behouden. De luchtdichte vershoudbakjes van LocknLock zijn hiervoor ideaal! Ze zorgen ervoor dat je pasta vers blijft door het te beschermen tegen vocht en lucht.
Om het te drogen, snijd je de pasta in reepjes en leg ze op een bakplaat of een met bloem bestoven oppervlak. Zorg ervoor dat je ze uit elkaar houdt om aan elkaar plakken te voorkomen (je kunt voor het gemak een droogrek gebruiken).
Het zetmeel dat vrij komt zorgt ervoor dat de pasta gaat plakken, door meteen voorzichtig te roeren blijft het in beweging en wordt dit proces verstoord.
Manier 5: de pasta laten afkoelen in koud water
Ik giet de pasta na de vereiste kooktijd af in een vergiet en wacht tot het kookwater weg is. Dan vul ik een kom met koud water en hang daar het vergiet in. Zo laat ik de pasta helemaal afkoelen.
Giet de pasta af, spoel niet af en meng met ½ kopje van de bereide dressing in een grote ondiepe kom. Laat minstens 15 minuten afkoelen tot de pasta op kamertemperatuur is . Snijd ondertussen alle groenten en bereid de basilicum.
Voorzie 100 à 125 g ongekookte pasta per persoon. Op kamertemperatuur: Haal je pastasalade uit de koelkast en laat 'm eerst even op temperatuur komen. Dan is hij 't lekkerst! Een beetje meer smaak: Kruid een koude pasta meer af dan een warme.
De lekkerste pastasalade maak je niet met versta pasta, maar met gedroogde pasta. Die blijft steviger i.c.m. een dressing. Korte pasta met ribbels of bochten, zoals fusilli en penne, is gemaakt om veel saus op te nemen: perfect voor rijke dressings met bijvoorbeeld pesto of kaas.
Als je pasta in water kookt, wordt het water (en al het zetmeel van de pasta dat vrijkomt tijdens het koken) door de afvoer gegoten . Door de pasta in melk te koken, kun je al dat zetmeelrijke goedje voor je kaassaus bewaren.
Olie is hydrofoob en mixt niet met water maar blijft erop drijven. De olie die je toevoegt aan het pastawater voorkomt daarom níet dat de pasta aan elkaar plakt tijdens het koken. Wel geeft het een zacht aroma af. Bij het afgieten zal er wel wat olijfolie aan de pasta blijven kleven - en plakt de pasta minder.
Door je pasta af te spoelen stop je ook het kookproces, wat ervoor zorgt dat je pasta niet te gaar en papperig wordt . Door de zetmeelachtige film op de pasta weg te spoelen, zorg je ervoor dat de pasta niet aan elkaar plakt of klontert wanneer je de pasta met je andere saladecomponenten en dressing mengt.
Als je je pasta koud gaat eten, moet je hem toch afspoelen onder koud water ? Fout! Neem in plaats daarvan een voorbeeld aan Perry's handboek en hussel de gekookte pasta door een beetje olijfolie, en spreid het dan in één laag uit op een bakplaat om het helemaal te laten afkoelen.
Als je de pasta mengt met je saus kunnen enkele eetlepels pastawater ervoor zorgen dat de saus goed aan de pasta blijft plakken en zal je saus een mooie, romige textuur krijgen.
Kook de pasta voorbij 'al dente'
Spoel de pasta vervolgens snel en kort af onder koud stromend water en laat hem dan goed uitdampen, drogen en afkoelen. Pasta voor pastasalade mag je iets voorbij al dente koken.