Een ander nadeel van enkel glas is dat de ramen vaak beslaan. Doordat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten soms hoog kunnen zijn en een dunne, enkele laag glas die twee ruimten van elkaar scheidt, ontstaat er al snel condens op de ruit.
Condens aan de binnenzijde van uw raam duidt over het algemeen op te veel vocht in huis. Dit kan komen door grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Bij enkelglas was condens met name in de winter een veelvoorkomend probleem, gezien de onvoldoende isolatie en de grote temperatuurverschillen.
Dit verschijnsel komt door het verschil in temperatuur tussen het buitenste en het binnenste blad die samen de dubbele beglazing vormen. Het kan dus inherent zijn aan het sterk isolerend vermogen van de beglazing. de aanwezigheid van een zogeheten superisolerende coating met lage emissiviteit.
Condensatie kan worden voorkomen door de ruimte te ventileren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door een halfopen raam (indien aanwezig) te openen en de kamer continu te ventileren. In veel gevallen is het gebruik van een ventilatierooster bovenop het glas een goede oplossing.
OptiPlus Anti-condens spray:
De anti-fog spray is perfect brillenvloeistof die ervoor zorgt dat uw bril niet beslaat. Geschikt voor alle soorten brillenglas materialen en coating. De brillenglazen voelen super glad aan en zullen een paar uren niet beslaan en water- en vuil afstotend zijn.
Als je verzekerd bent tegen glasschade, zoals bij condens tussen glas, dan kun je de kosten natuurlijk bij je verzekeraar claimen. Echter op één voorwaarde: de schade mag niet door achterstallig onderhoud zijn ontstaan, anders wordt er niet uitgekeerd.
De buitenkant condenseert voornamelijk in de lente en zomer, wanneer de buitenlucht warmer is dan het glas. Condens op de buitenkant van de beglazing is perfect normaal en dus geen reden tot ongerustheid. Vocht op ramen binnenshuis is het gevolg van slechte ventilatie of een ander vochtprobleem.
Het vocht dat de ruit laat beslaan, moet verdampen. Zet daarom meteen je verwarming aan en gebruik warme lucht bij beslagen ramen. Je verwarming is de eerste paar minuten nog niet warm, dus je kunt dan (als het droog is) met de ruit een stukje open rijden, zodat de vochtige lucht kan ontsnappen via de ramen.
Denk ook aan een verminderende isolatie van uw woning. Dan kan het zijn dat het glas aan vervanging toe is. Bij oudere woningen kom je ook nog wel eens enkel glas tegen. De levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 tot 25 jaar.
In sommige situaties ontwikkelt er zich condens op dubbel of HR++ glas. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van dit soort glas. De condens ontstaat wanneer er een lage buitentemperatuur heerst, samen met een hoge relatieve vochtigheid. Deze situatie ziet u vaak tijdens de ochtenduren in het voor- en najaar.
Anti fog-spray
Met deze spray breng je handmatig een beschermlaagje aan op je glazen, waardoor ze niet meer kunnen beslaan. Je spuit de anti fog-spray op de binnenkant van je brillenglazen en spoelt je bril vervolgens af; een dun laagje hecht zich aan de glazen en voorkomt zo dat ze beslaan.
Ontdek Anti-Fog
Anti-Fog (AF) is een coating die speciaal is ontwikkeld voor de buitenste ruit om condensvorming te voorkomen.
Condensys kan in vrijwel alle gevallen het vocht en de kalkafzetting verwijderen. Glaszetters zullen u vertellen dat het glas vervangen moet worden, terwijl dit niet nodig is! Condensys heeft dé oplossing om het vocht tussen de glasplaten van uw ramen te verwijderen.
Warme lucht koelt af en zet zich af op de koude plekken. Vaak zijn dat de ramen. Dit fenomeen heet condensatie en doet zich meestal voor aan de binnenkant van de ramen. Het is het gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis.
Vocht tussen de ramen is een indicatie dat het dubbele raam lek is. Het raam kan lek zijn geworden door ouderdom, een fabricagefout of doordat het raam niet goed geïnstalleerd is. Wat de reden ook is van het lekke dubbelglas, het vocht tussen de glasplaten is niet te verwijderen.
Een goede verluchting is dus een hele snelle oplossing. Je kan je slaapkamer makkelijk ventileren door je ramen vaak genoeg open te zetten. Je kan daarnaast ook kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Dat systeem zal vochtige lucht afvoeren waardoor de luchtkwaliteit in je huis tegelijk ook beter wordt.
Indien u graag zo snel als mogelijk van de schimmels verlost wilt zijn, dan kunt u een poging wagen om de schimmels zelf te verwijderen. Dit kan met behulp van chloor vermengd met water, of een speciaal antischimmelmiddel. Let er dan wel op, dat u beschermende kleding draagt zoals een mondkapje en handschoenen.
Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende luchtspouw. Dubbel glas vermindert de koudestraling aanzienlijk en heeft niet te lijden onder condensatie. Omdat dubbel glas beter isoleert dan enkel glas, zal je minder moeten verwarmen (of in de zomer: afkoelen).
Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W). Per dag is dat een besparing van 19.87 kWh. Een goed ingeregelde HR-ketel haalt uit 1 m3 gas ongeveer 8 kWh. De besparing in gas is dus 2,48 m3.