vertrekken afsluiten en daarmee de plaatsen beperken waar hij in huis kan plassen; herhaling voorkomen door te reinigen met middelen die tevens de geur verwijderen, zoals Urine Off; als de kat steeds op dezelfde plek plast, de bak dan daar plaatsen; na de komst van een nieuw gezinslid het dier wat extra aandacht geven.
Als je kat plast in huis op dezelfde plek kan dit een teken zijn dat de 'vorige' urinegeur nog niet goed schoongemaakt is. Het ruikt er blijkbaar nog naar kattenurine en dit kan een reden zijn voor je kat om daar telkens weer te gaan plassen.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Bij het schoonmaken van de plek is het belangrijk dat er geen bleek in de schoonmaakproducten zit. Dit zou de plek juist erg aantrekkelijk maken. De plek zou ook nog behandeld kunnen worden met verschillende producten die het plasgedrag kunnen helpen voorkomen, zoals Feliway.
Plast de kat op de bank, maak het dan schoon maar geef het dier daarna geen aandacht meer. Stimuleer daarnaast goed gedrag. Koop fijn kattengrit dat zacht aan zijn pootjes is, schep de bak dagelijks leeg en speel met de kat als hij in (de buurt van) de bak heeft geplast.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Laat uw kat altijd nakijken op medische problemen bij plassen buiten de kattenbak. In veel gevallen heeft de kat last van blaasproblemen: blaasgruis of blaasontsteking. Maar er zijn ook andere medische aandoeningen, zoals diabetes, waardoor een kat niet meer op zijn bak wil.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Los een scheutje of schepje groene zeep op in een liter warm water. Gebruik een borstel of spons – afhankelijk van de gevoeligheid van het materiaal – om de plek schoon te maken. Neem de plek vervolgens af met een vochtige doek en wrijf 'm daarna droog.
U kunt volgens bepaalde blogs voor het verwijderen van kattenurine uit vloerbedekking, vloerkleden of matrassen gebruik maken van een schoonmaaksoda dat geuren neutraliseert. Strooi daarvoor wat van deze soda over de vlek heen en laat dit een dag liggen, waarna u het op kunt zuigen met de stofzuiger.
Azijn helpt tegen vlooien en teken, maar ook om bijvoorbeeld geurtjes tegen te gaan. Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.
Je kunt katten ook wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten. Ze hebben er gewoon een hekel aan en gaan die geuren dan uit de weg.
Veel drinken en veel plassen kan veroorzaakt worden door een tal van (ernstige) aandoeningen. Dit kan een nierprobleem, overactieve schildklier, suikerziekte of een leverprobleem zijn. Maar ook een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
De kat plast op het tapijt wanneer er een probleem is met zijn gezondheid of wanneer hij bang of gestrest is. Het straffen kan de angst en stress verergeren, waarmee het probleem niet wordt opgelost. De kat doet dit niet uit onwil, hij heeft een probleem.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Sproeien en markeren in huis is gedrag dat katten vooral vertonen als ze onzeker zijn over hun territorium. Vaak zie je dat dit gebeurt aan de grenzen van hun territorium (op de mat bij de voordeur, langs de ramen waar andere katten zichtbaar zijn). Stress: Katten zijn zeer stress gevoelig.
In tegenstelling tot andere reinigingsproducten breekt de natuurlijke inhoud van Urine Off de ureum en de urinezuur, die zich in urine bevinden, af. De hardnekkige urinezuurkristallen worden afgebroken en niet alleen met geurstoffen overdekt of uitgedroogd.
Kat verstopt/slaapt op de kattenbak
Sommige katten beschouwen de bak als veilige plek en trekken zich hier terug bij ziekte, angst of stress. Probeer de oorzaak van het gedrag te achterhalen. Is de kat ziek of vermoedt u dat, ga dan naar de dierenarts. Probeer de oorzaak van de stress of de angst weg te nemen.
Knijp voor een doe-het-zelf-optie een citroen in een liter water, voeg etherische sinaasappelolie en eucalyptusolie toe en spray op de bank (test eerst een klein stukje of je bank er wel tegen kan). Het ruikt heerlijk voor ons, maar onze katten hebben er een hekel aan.
Gemiddeld moeten de nagels twee tot drie keer per jaar geknipt worden. Controleer de nagels van uw kat regelmatig.
Medische oorzaak
Het kan bijvoorbeeld dat je kat een blaas- of nierprobleem heeft. Ook artrose kan een oorzaak zijn. Als plassen pijn doet, kan het dat je kat een ander plekje opzoekt om te plassen. Ze hoopt dan dat het plassen op die nieuwe plek geen pijn doet.