Bleekwater helpt meestal om de grootste schimmel- of weerplekken weg te halen door het met een borstel of spons schoon te schrobben, maar het weer er helemaal uit halen lukt haast nooit. Ook al zijn de zwarte vlekken weg, onzichtbaar, is de schimmel dan toch nog aanwezig.
Reinigen met lauw water, een borstel en een sopje. Gebruik geen groene zeep, deze laat resten achter en dit kan gaan schimmelen. Twee tips: Borstel eerst de tent af met een zachte borstel/veger, hiermee wordt veel vuil al verwijderd.
Hoe? Door het doek goed te impregneren met een sterk impregneermiddel. Is het doek goed geïmpregneerd, dan kunt u alle vuil, schimmel en groene aanslag die toch op het doek komt, simpel verwijderen met een zachte borstel en handwarm water.
Voor het verwijderen van weervlekken uit kleding gebruikt u schoonmaakazijn. Vul een emmer voor de helft met water en voor de helft met de azijn en laat het kledingstuk hier voor een periode van ongeveer 2 uur in weken. Was vervolgens zoals u normaal zou doen. De weervlekken verdwijnen op deze manier eenvoudig.
Nee! Was je tent nooit in de wasmachine of stomerij /wasserij en gebruik nooit agressieve vlekverwijderaars. Dat kan de coating van je tent ruïneren. Verwijder vuil met een zachte spons en een lauwwarme, milde zeepoplossing UNIVERSAL CLEANER PLUS.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Je hebt het vast wel in een keukenkastje of de schuur staan. Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Verdun het azijn tot maximaal 1 op 1, en gebruik een plantenspuit om te oppervlak te besproeien. Doe dit alleen met droog, zonnig weer.
Gemiddeld kun je van een polyester/nylon tent 15-20 weken plezier hebben. Berg je een katoenen tent altijd netjes droog op, dan gaat hij gemiddeld zo'n 30-50 weken mee.
Vuistregel bij het waterdicht maken van je tent :
Stel je gebruikt de tent gemiddeld 2 tot 3 weken per jaar. Dan moet je om de paar jaar de tent opnieuw waterdicht maken. Dit zal ervoor zorgen dat de tent waterdicht blijft. Zodra je ziet dat de tent een beetje gaat lekken moet je de tent meteen impregneren.
Om de 'weervlekken' uit de tuinkussens te verwijderen meng je 1 liter (of naar verhouding) karnemelk met 6 eetlepels zout, 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel waterstofperoxide (verkrijgbaar bij de drogist). Laat ook deze slopen een nacht weken en was vervolgens zoals hierboven beschreven.
De beste manier om weerplekken langdurig te verwijderen is door het doek goed te beschermen. Op die manier krijgt schimmel veel minder kans om zich te hechten aan het doek. En komt er toch wat schimmel op het doek, dan is dat veel makkelijker te verwijderen met water en een borstel.
Zet de tent op, en brand veel en langdurig citronellakaarsen of andere geurkaarsen in de tent. Bij gebruik van de tent zal de geur slechts langzaam minder worden.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Azijn lost de kalkaanslag in het toilet op, maar doodt niet alle bacteriën. Vergeet dus niet een vieze wc ook aan te pakken met een commerciële wc-reiniger, maar doe dit niet tegelijkertijd! Het mengen van azijn en andere schoonmaakproducten kan namelijk schadelijke gassen voortbrengen.
Met schoonmaakzijn kun je groene aanslag heel eenvoudig van zowel tegels als tuinmeubels en dakpannen verwijderen. Waarom groene aanslag en azijn zo goed samengaan? Omdat de zure azijn dodelijk is voor algen en mossen waardoor het een zeer effectief bestrijdingsmiddel is.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.
Het voordeel van een binnentent die ín de buitentent hangt, is dat het geheel in één keer opgezet kan worden en ook weer snel afgebroken kan worden.
Ik heb zwart gebruikt om de slaaptent echt donker te maken, maar je zou hem zelfs roze kunnen verven. Je wast de tent eerst een keer gewoon, zodat er geen vlekken meer op zitten. Direct nadat het gewone wasprogramma is afgelopen – de tent is dan nog nat – voeg je de inhoud van de potjes verf toe.
Als u een katoenen tent hebt, bewaart u hem bij voorkeur in een katoenen zak. In een plastic zak ontstaat al snel condens en vocht en kan er schimmel ontstaan. Bewaar de tent in een bewaarzak én op een droge plek. Leg de tent niet los op de zolder of in de kelder of schuur.