De meest voorkomende symptomen die katten hebben met nierfalen zijn: slecht eten, misselijk zijn en braken. veel drinken en veel plassen (vnl. bij chronisch nierfalen)
Omdat de aangetaste nieren de afvalstoffen niet genoeg kunnen verwijderen kan de kat last krijgen van zweertjes. Deze bevinden zich vaak in de mondholte of het maagdarmkanaal waardoor de kat pijn ervaart tijdens het eten, en zich over het algemeen niet lekker voelt. Deze symptomen zorgen vaak voor gewichtsverlies.
In geval van nierfalen verschilt per kat de levensverwachting. Hoe snel verergering optreedt, is ook voor elke kat weer anders. Sommige katten kunnen nog jaren met CNZ leven, terwijl de problemen meestal geleidelijk toenemen. Uiteindelijk overlijdt een kat met CNZ (bijna) altijd als gevolg van deze aandoening.
De symptomen van chronisch nierfalen
De nieren kunnen de urine niet meer goed concentreren als uw kat een nierprobleem heeft. Hierdoor zullen ze meer gaan plassen en daardoor meer gaan drinken. De urine zal dan wateriger zijn en het soortelijk gewicht van de urine en het concentratievermogen zal dus dalen.
Als dat niet meer voldoende lukt, is er sprake van nierfalen. Er zijn twee vormen van nierfalen: acuut en chronisch. Acuut nierfalen ontstaat binnen enkele dagen tot weken, waarbij de nieren plotseling niet meer werken.
Door de nierschade kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten er optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten er kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.
Als het lukt is het beste om uw kat alleen nierdieet te laten eten. Naast een laag fosfaat en eiwitgehalte, bevat een nierdieet onder andere ook meer kalium en is het vetgehalte hoger. Dit zorgt ervoor dat uw kat minder hoeft te eten om voldoende energie binnen te krijgen.
Behandeling van chronisch nierfalen
De kat mag weer mee naar huis met speciaal voer en medicijnen. Om de doorstroming van de nieren zo goed mogelijk te houden, moet ervoor gezorgd worden dat de kat zo veel mogelijk water opneemt. Drinken kan gestimuleerd worden met bijvoorbeeld een drinkfonteintje.
Het genezen van chronisch nierfalen bij katten is helaas niet mogelijk. Toch kan uw kat met de juiste behandeling nog een fijn leven hebben en de levensverwachting verlengd worden door de symptomen te vertragen.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Veel voorkomende oorzaken van veel drinken en plassen bij de kat zijn: Nierfalen. Te hard werkende schildklier. Suikerziekte.
Eiwitarm dieet = fosfaatarm dieet
Door een eiwit- en fosfaatarme voeding te geven kan deze stof minder schade aanrichten in het lichaam. In het nierdieet zit een goede kwaliteit eiwit. Daarom kan de hoeveelheid eiwit zo laag mogelijk gehouden worden. Eiwitarme voeding bevat weinig fosfaat.
Maar ook zijn de kosten afhankelijk van het soort bloedonderzoek, hoe snel je de uitslag wilt hebben en wat de kosten zijn van de dierenarts. De kosten voor een bloedonderzoek kunnen sterk variëren tussen de 30 en 150 euro.
Normaal is er een SG van 1.035 - 1.050. Als het SG onder de 1.035 is dan kan dit wijzen op een nierprobleem. Als 50-60% van het functionele nierweefsel weg is dan kan het SG van de urine lager dan 1.035 worden! Met bloedonderzoek kunnen we creatinine bepalen.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Een hoge bloeddruk met klachten als kortademigheid en hoofdpijn. Last van hoofdpijn en sufheid. Misselijkheid en minder zin in eten. Meer plassen, vooral 's nachts.
Als u wel overlijdt aan nierfalen, raakt u bewusteloos en uiteindelijk in coma. Afvalstoffen hopen zich namelijk op. Hersenen en hart kunnen die hoeveelheid afvalstoffen niet aan. Het hart is in de stervensfase verzwakt.
Mensen met chronische nierschade hebben een verhoogd risico op nierfalen, en op overlijden door hart- en vaatziekten. Van alle inwoners in Nederland, hebben mensen met chronische nierschade zelfs het hoogste risico op hart- en vaatziekten.
Wanneer is een kat senior of bejaard? Een kat wordt als oudere kat gezien vanaf 11 jaar, waarbij er vervolgens nog een onderscheid wordt gemaakt tussen de senior kat van 11 tot 14 jaar en bejaarde katten van 15 jaar en ouder.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Hoeveel moet een kat drinken? Katten hebben water nodig. Een richtlijn voor de hoeveelheid water per dag is ongeveer 40ml per kg lichaamsgewicht.
Ernstig nierfalen is een levensbedreigende ziekte, waarbij u moeilijke keuzes moeten maken over de behandeling. Wij helpen u bij het maken van deze keuze zodat u de zorg krijgt die het beste bij u past en zo goed mogelijk kunt leven en functioneren met de verminderde nierfunctie.