Ingegroeide aar bultjes zijn haren die horizontaal onder het huidoppervlak liggen of door hun structuur terug krullen in de huid. Dit kan klachten geven als rode bultjes, puskopjes, pijn en jeuk.
Ingegroeide haren behandelen. Vaak gaan ingegroeide haren vanzelf weg en is het dus niet noodzakelijk om de haar zelf te verwijderen. Toch komt het regelmatig voor dat het probleem zich niet zelf oplost, waardoor je huid kan gaan ontsteken.
In eerste instantie valt het niet op, maar op een gegeven moment zal je lichaam deze haar inkapselen, om hem af te kunnen voeren. Vaak eindigt dit in een ontstekingsreactie en krijg je last van rode bultjes, ontsierende ontstekingen, pijn en/of jeuk. Dit worden ook wel 'ingegroeide haren' genoemd.
Probeer eerst de ingegroeide haren voorzichtig te verwijderen door het huidoppervlak te peelen of zachtjes te scrubben. Je kunt ook crèmes met salicylzuur gebruiken. Ze maken de buitenste laag van de huid los en daarmee ook de ingegroeide haren.
Over het algemeen zijn ingegroeide haartjes niet gevaarlijk. Het zal ook zelden tot verdere complicaties leiden. Wel kan het rondom de ingegroeide haar wat gevoeliger zijn, en een lichte ontsteking geven. Een ingegroeide haar kan in sommige gevallen wel tot nare huidinfecties lijden.
De bultjes of puistjes gaan meestal in 1 tot 2 weken vanzelf weg. De huid geneest meestal zonder littekens als u niet krabt. Komen de ontstekingen door ingegroeide haren? Dan heeft u wat meer kans op littekens na een ontsteking.
Men ziet meestal meerdere, kleine rode bultjes of puistjes die verspreid zijn volgens de patroon van de ligging van de haren. Uw huidarts noemt dit ook wel een “folliculaire” rangschikking. Deze huidafwijkingen kunnen veel jeuk geven. De ontstekingen kunnen dus overal optreden in het lichaam waar zich haren bevinden.
Het haarzakje wordt rood, gezwollen en kan pijnlijk aanvoelen. De gele verkleuring die soms optreedt is talg. Een ingegroeide haar kan ook eerst boven het huidoppervlak groeien en vervolgens met een krul terug in de huid groeien. Je lichaam zal de huid hiertegen beschermen met een ontsteking in het haarzakje.
Je kunt het beste met de haargroei mee scheren. Dit voorkomt ingegroeide haartjes, snijwondjes of ontsteking van de haarzakjes. Neem de tijd en gebruik je andere hand om de huid van je vulva strak te trekken.
Wat zijn ingegroeide haren? Ingegroeide aar bultjes zijn haren die horizontaal onder het huidoppervlak liggen of door hun structuur terug krullen in de huid. Dit kan klachten geven als rode bultjes, puskopjes, pijn en jeuk.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Haarzakjes worden vrijwel over de hele lichaamshuid teruggevonden met uitzondering van de handpalmen, voetzolen, lippen en oogleden. Door de verschillende soorten cycli in de haarzakjes ontstaan verschillende haarsoorten.
Bij een ontsteking van de haarnestcyste voelt u een warme zwelling, die pijnlijk kan zijn. Een arts kan de zwelling openmaken om de pus eruit te laten. Als u veel klachten heeft, kunt u de haarnestcyste laten weghalen. Ontharen kan helpen om nieuwe ontstekingen te voorkómen.
Een steenpuist is een rode zwelling waar een puskop opkomt. Het komt door een ontsteking van een haarzakje, diep in de huid. Laat de steenpuist met rust. Was uw handen regelmatig om verspreiding van bacteriën te voorkomen.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Tenzij je rode bultjes wil, kan je beter eerst een warm washandje een de huid aandrukken om de haarzakjes wat zachter te maken en er wat scheergel opdoen. Daarna kun je de haartjes rustig wegscheren.
Heel kenmerkend voor folliculitis decalvans is het fenomeen dat meerdere haren uit één haarzakje lijken te groeien. Uiteindelijk zal ten gevolge van de ontsteking verlittekening van de haarzakjes optreden waardoor permanent haarverlies ontstaat.
Scheerirritatie kan zich uiten in roodheid, bultjes, jeuk of een branderig gevoel. Veel mensen zullen het wel herkennen. Bij mannen ontstaat dit vaak in de baardstreek en in de hals en bij vrouwen onder de oksels of bij de bikinilijn.
Het groeien van schaamhaar is een van de eerste tekenen dat de puberteit begint. In het begin zijn het misschien een paar fijne haartjes. Na ongeveer een jaar na het begin van de puberteit wordt het haar grover en krullender. Het kan dikker en donkerder zijn dan je hoofdhaar.
Symptomen van een abces
Een abces veroorzaakt meestal de volgende klachten: Zwelling, pijn en warmte op de getroffen plek. Het gebied rond het abces is meestal rood van kleur.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
Soms gaat een perianaal abces vanzelf open en komt de pus eruit. Als dit niet gebeurt, moet een arts het abces openmaken om de pus eruit te laten.