Sommige mensen voelen na de dotterprocedure een trekkerig gevoel in de hartstreek. U kunt opnieuw hartklachten krijgen. Neemt u dan contact op met uw huisarts of met polikliniek cardiologie. Het roze desinfecteermiddel dat gebruikt is verdwijnt na enkele keren wassen.
Voor beide ingrepen geldt dat je niet zwaarder dan vijf kilo mag tillen. Na ongeveer vijf dagen kun je proberen je dagelijkse activiteiten (werk en huishouden) weer voorzichtig op te pakken. Stel zware lichamelijke inspanningen uit tot ongeveer een week nadat je thuis bent gekomen.
De tijd dat het duurt voordat u uw normale bezigheden weer kunt oppakken is afhankelijk van uw behandeling. Na dotteren of het plaatsen van een stent kunnen de meeste mensen na ongeveer een week weer gaan werken en hun normale dagelijkse bezigheden weer oppakken.
24 uur na de ingreep mag u weer douchen. Baden, zwemmen of een bezoek aan de sauna raden we de eerste twee weken af. Uw dagelijkse activiteiten kunt u na 24 uur hervatten. Na één week kunt u langzaam weer beginnen met sporten of zwaar lichamelijk werk.
Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht na een hartinfarct en dotter- en stentbehandelingen. Deze klachten hebben onder andere te maken met het lichamelijke herstel: het hart heeft al dan niet schade opgelopen en moet nu functioneren in deze nieuwe situatie.
Dotteren en het plaatsen van een stent zijn minder-ingrijpende (minimaal-invasieve) ingrepen waarvoor u wellicht minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven.
Gedurende 24 uur mag u geen zware voorwerpen tillen, geen zware lichamelijke inspanningen doen en niet roken.
Wat merkt u van de behandeling? ·
Het opblazen van het ballonnetje tijdens de dotterbehandeling kan een pijnlijk gevoel geven. Het dichtdrukken van het prikgaatje in de lies is niet pijnlijk, maar kan vervelend zijn.
U moet een aantal uren plat in bed blijven liggen. Als bij u een plug (Mynx) is ingebracht, moet u 2 uur plat in bed blijven liggen. Daarna mag u tot 30 graden overeind zitten. U moet dan nog 1 uur rustig in bed blijven.
Een dotterbehandeling is een behandeling waarbij we een vernauwing in de kransslagader behandelen. Dit doen we door een ballonnetje op te blazen en meestal daarna een stent te plaatsen. Dit heet ook wel een ballondilatatie. Met een dotterbehandeling maken we een ernstig vernauwde kransslagader weer open.
Meestal verloopt de behandeling zonder problemen. Soms zijn er bijverschijnselen zoals afwijkingen van het hartritme, een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel, pijn op de borst of een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht.
De eerste dagen na de hartkatheterisatie is een zwelling en een blauwe plek van de pols normaal.Ook kan de pols gevoelig zijn en kunnen er een paar druppeltjes bloed uit het wondje komen.
Dotteren is een behandeling met een zeer hoge kans van slagen: meer dan 95% van de behandelingen is succesvol. De kans bestaat altijd dat de vernauwing terugkomt (roken vergroot deze kans). De patiënt krijgt dan bij inspanning dezelfde klachten als vóór de dotterbehandeling.
Autorijden, fietsen en reizen
In principe mag u na 3 dagen weer fietsen en autorijden.
Periode na de dotter of stent behandeling
Mogelijk heeft u gedurende een week na de behandeling nog een zeurend of trekkend gevoel bij het hart (anders dan de voor uw bekende pijn op de borst waarvoor u gedotterd bent). Dit kan nog een gevolg zijn van de ingreep en/of het plaatsen van de stent.
Met dotteren wordt een dicht of vernauwd bloedvat van de hartspier weer open gemaakt. Dit gebeurt met een klein ballonnetje. Een stent op de plaats van de vernauwing houdt het bloedvat open. Dotteren gebeurt onder plaatselijke verdoving.
Als u een vernauwing of verstopping in een kransslagader heeft, kan de cardioloog het bloedvat oprekken met een ballonnetje. Dit heet dotteren. Meestal plaatst de cardioloog een hol buisje van gaas om te voorkomen dat het bloedvat weer vernauwt. Dit heet een stent.
De huidige aanbeveling - twaalf maanden bloedverdunners gebruiken na een stentimplantatie - is voornamelijk gebaseerd op onderzoek met oudere stents.
Aan elke ingreep kleven risico's en dat geldt ook voor het afbeelden en dotteren van een dialyseshunt. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Een enkele keer treden er complicaties op, zoals een bloeduitstorting rond de plek van de ingreep of een infectie.
De kans dat mensen sterven die door een cardioloog met weinig ervaring worden gedotterd, is bijna twee keer zo hoog als bij een ervaren dotterarts, blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. De sterftekans bij een behandeling door een ervaren cardioloog is 3,8 procent, bij een minder ervaren dotteraar 6,5 procent.
Verstopping van de stent
De stent kan verstopt raken. Je kunt dan niet meer eten en je gaat braken. In het ziekenhuis kan de arts weer een doorgang maken met een endoscoop. Als dit vaker gebeurt, bespreekt je arts mogelijke andere behandelingen met je.
Stents kunnen ongemak en pijn teweegbrengen, gewoonlijk in de blaas- en nierstreek (lendenstreek), maar soms ook in andere Page 10 10 streken zoals de lies, de plasbuis en de geslachtsdelen. Het ongemak en de pijn kunnen beter worden opgemerkt na fysieke handelingen en tijdens en na het urineren.
De nu gepubliceerde vervolgstudie FAME II toont klip en klaar aan, dat het plaatsen van een stent bij een vernauwing die leidt tot zuurstofgebrek, daadwerkelijk leidt tot langer leven. Ook de kwaliteit van leven wordt sterk verbeterd ten opzichte van behandeling met uitsluitend medicatie.
Wat u moet weten als u wilt vliegen met een stent
Als u na de hartoperatie geen complicaties hebt, kunt u na de vereiste wachttijd met een medische escort op een commerciële vlucht vliegen.