Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder.
Stookhout moet een vochtigheidsgraad hebben van tussen 12% en 18%. Hoe harder de houtsoort hoe langer het drogingsproces (populier 1 jaar, eik 2,5 jaar). Ideaal stookhout heeft een vochtigheid van circa 12%.
Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout. Let er op dat de houtblokken niet te dik zijn, want dunner hout droogt sneller en brandt beter.
Droog hout geeft een hol geluid al u twee stukken tegen elkaar aanslaat. De barst van droog hout is gemakkelijk te pellen. Nat hout is vaak nog groen van kleur. Vochtgehalte droog hout is 20% of minder.
Het percentage moet rond de 15% liggen. Hout dat te droog is brandt te snel. Hout dat te veel vocht bevat is ook niet goed, het vocht in het hout zorgt ervoor dat er veel energie verloren gaat en het zorgt voor extra uitstoot en emissie wat nergens voor nodig is.
De gevolgen bij langdurige blootstelling aan een te hoge relatieve luchtvochtigheid zijn in het ergste geval dat het houten meubel of de houten vloer bol gaat staan. Dat komt omdat er dan geen zwelruimte meer is in het frame, waardoor het hout omhoog komt.
Het krimpen en uiteenzetten van hout
De mate waarin hout uitzet en krimpt hangt grotendeels af van de houtsoort. Over het algemeen is er een tangens krimping van 8 tot 10 procent, een radiale krimping van 4 tot 5 procent en haast geen verandering in de lengte.
Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Het verbranden van afval is in Nederland wettelijk verboden.
Openhaardhout wordt zogenaamd “droog” genoemd als het vochtigheidspercentage onder de 20% is. Vanaf dit moment is het haardhout droog genoeg om direct te kunnen stoken. Als het vochtigheidspercentage meer dat 20/25% is, dient u het openhaardhout nog langer te laten drogen.
Het “wateren” zorgt ervoor dat voedingsstoffen (suiker en zetmeel) uit het hout worden gespoeld. Hierdoor is gewaterd hout niet meer aantrekkelijk voor hout aantastende insecten, zoals de houtworm, bonte knaagkever, boktor en spinthoutkever.
Bij een houtvuur brandt dus niet het hout, maar een gas. Een gas dat in het hout zit. Dat kunt u trouwens mooi zien als u goed kijkt naar een houtvuur. De vlam zweeft vaak net boven het hout.
Met een vochtmeter kun je meten hoeveel vocht er door een bepaald materiaal is geabsorbeerd. De vochtmeter zendt radiogolven uit, die worden beïnvloed door de hoeveelheid vocht dat in het materiaal is opgenomen. Hoe meer vocht het materiaal bevat, hoe meer radiogolven er worden uitgezonden.
Hoeveel weegt nat hout? Het hout van een boom bevat een enorme hoeveelheid water. Populier bijvoorbeeld kan meer dan 200% water bevatten! Dat wil zeggen dat als de volumieke massa bij volledig droge toestand 400 kg bedraagt, het hout in natte toestand bijna 1200 kg weegt!
Naaldbomen. Vurenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal).
De poten van het houthok moeten minimaal 30 centimeter in de grond worden gegraven. Behandel het deel wat ingegraven wordt met een oleum product om houtrot als gevolg van vocht te voorkomen. Als je het houthok aan een muur gaat bevestigen kun je dit het beste doen met schroeven en pluggen van minimaal 8 millimeter.
De aanschaf, opslag en het drogen:
Om het drogen van het verse hout te bevorderen, moet groot rondhout worden gekliefd / gekloofd. Het hout moet vervolgens worden bewaard op een afgedekte en tegen de regen beschutte, maar goed geventileerde plaats. Meestal duurt het drogen twee jaar.
Stapels tak- en tophout laten een hoge biologische afbraak zien indien ze niet voldoende drogen. Goed bovenaan afgedekte stapels die in de wind liggen kunnen in 6 maanden worden gedroogd tot een vochtgehalte van 40%; Loofhout vertoont een snellere vrijgave van water dan naaldhout.
De boomstam drogen doe je door hem simpelweg voor langere tijd op een droge en warme plek te zetten. Laat de boomstam enkele weken staan zodat hij vanbuiten en vanbinnen helemaal op kan drogen. Let wel op: Door het drogen van de boomstam kunnen er scheuren ontstaan.
Hoelang het hout precies moet drogen hangt af van het vochtgehalte bij het begin, het soort hout, het weer en de stukgrootte. Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen.
Ventileren van je huis
Het is belangrijk om je huis te ventileren om zo het krimpen of uitzetten van hout tegen te gaan. Ventileren is wat anders dan luchten. Zet nooit de mechanische ventilatie uit. Heb je geen mechanische ventilatie?
Zet douglas hout uit? Je zult nu misschien denken, dat het bijna onmogelijk is voor douglas hout om uit te zetten, gezien de hardheid en de duurzaamheid. Er bestaat echter niet zoiets als ontastbaar hout. Welke soort hout je ook gebruikt, het is en blijft een natuurproduct.