Zowel de duif als de rat kunnen ziektes veroorzaken bij mensen. Beide dragen bacteriën, schimmels en virussen met zich mee. De duif veroorzaakt bij de mens de papagaaienziekte. De papagaaienziekte veroorzaakt een soort longontsteking, waar je echt goed ziek van kan worden.
Duiven (maar ook andere vogels) dragen soms verschillende ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Mensen kunnen worden besmet als zij véél in aanraking komen met duiven. Door inademing van ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals papegaaienziekte.
Verjaag duiven door sterke geuren van kruiden en specerijen. De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken.
Een duif broedt zo'n zestien tot twintig dagen in een eenvoudig, wat rommelig gemaakt nest. Als de jongen geboren worden zijn ze blind en bedekt met dun geel dons. Na drie à zes dagen gaan de oogjes van de jongen open en na elf dagen krijgen de jongen veren.
Ze benadrukt de wetenschappelijke én historische waarde van de vogel. Zo hielp de duif niet alleen Charles Darwin bij het ontwikkelen van zijn Origin of Species, ook tijdens oorlogen werden duiven ingezet om boodschappen te versturen en vandaag kan het dier nog een hulpmiddel zijn bij het opsporen van raketten.
Dat duiven één van de meest intelligente dieren zijn, dat weten we al een tijdje. Duiven kunnen honderden beelden opslaan en herkennen deze beelden na jaren nog steeds. Ook zijn zij zich bewust van hun eigen spiegelbeeld. Daarnaast durft een duif regelmatig een gokje te wagen.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar.
Net als apen (en mensen) kunnen ze 'abstract denken'. Dat blijkt uit een onderzoek in Nieuw-Zeeland, waarover Nu.nl bericht. Wetenschappers trainden duiven in het rangschikken van plaatjes met één tot drie figuurtjes zoals cirkels en rechthoeken.
Duiven houden is niet moeilijk, maar het zijn sociale dieren die in de natuur in koppel leven. Hou daarom altijd twee of meer duiven samen.
Vooral slechtvalk en havik, in mindere mate wijfje sperwer, zijn van belang voor predatie op reisduiven. De som van die soorten nam de laatste jaren niet opvallend verder toe in Vlaanderen. Ze jagen mogelijk recent wel meer in (voor)stedelijke omgeving.
Stervende duiven zoeken namelijk rustige en verlaten plekjes op om in vrede hun einde tegemoet te gaan. Wilde duiven vallen niet zomaar dood neer op straat, maar kruipen ergens onder een gebouw, in een ventilatieschacht, achter een garage of in een verlaten warenhuis om in stilte naar de duivenhemel te trekken.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen.
Met ultrasoon geluid kunt u duiven afschrikken. Er zijn apparaten die het geluid van roofvogels kunnen nabootsen. Plaats een plastic roofvogel, bijvoorbeeld in de vorm van een havik. Dit werkt als een soort vogelverschrikker.
Duiven detecteren het magnetisch veld van de aarde
Net zoals sommige andere soorten, zoals bepaalde vissen (zalm, paling) zouden duiven hun thuis terugvinden met behulp van het aardmagnetisch veld.
Dieren voelen pijn.Niet alleen zoogdieren zoals wij, maar ook vogels, vissen en mogelijk kreeften.
Ongedierte. Duiven en duivennesten trekken vaak ander ongedierte aan zoals mijten, kevers, vlooien, zilvervisjes, vliegen of zelfs kakkerlakken.
Vooral duivenhouders kunnen ziek worden van duiven, omdat ze er veel mee in aanraking komen. Zij lopen kans op een infectieziekte of op allergische klachten. Duiven kunnen ook parasieten bij zich dragen.
De gemiddelde duif heeft een slecht ontwikkeld nachtzicht.Ze heeft wel een uitzonderlijk goed ontwikkeld kleurenzicht. En dat dankt ze vooral aan een grote variatie aan kegeltjes.
Veel concurrenten worden daar niet in geduld. Duiven hebben geen mooi gezang maar het geluid wat ze produceren noemt men “koeren” (roekoe roekoe). Dit geluid wordt vooral door de duivers (mannetjes) gemaakt als ze willen paren met een duivin (vrouwtje) of als ze willen imponeren tov indringers.
Wilde duiven blijken in staat om een vriendelijk van een vijandig mens te onderscheiden op basis van hun gezichten. Een groep wetenschappers van de Parijse universiteit Ouest-Nanterre la Défense kwam tot de conclusie dat duiven zich niet lieten afleiden door rode of oranje jassen bij het herkennen van personen.
Net als van schuttersvissen is ook van duiven en bijen bekend dat ze menselijke gezichten kunnen herkennen, zelfs wanneer die door draaiing zijn vertekend.
De duif werd in de oudheid beschouwd als het symbool voor tederheid en echtelijke trouw. Tortelduifjes liefkozen elkaar inderdaad voortdurend en het verhaal ging dat de duiven na hun eerste partner nooit meer een andere partner toelaten in hun leven. Ze waren daarom een voorbeeld voor kuisheid.
De reden dat veel vogels een poot optrekken tegen hun buik als ze slapen, is dat ze daardoor minder warmte verliezen. Die opgetrokken poot zit daar goed geïsoleerd tussen de veren. Een andere manier om minder lichaamswarmte te verliezen, is het opzetten van de veren.
De duif zou je vragen om je te verbinden met je hogere zelf, vrede te voelen in jezelf en in harmonie te leven met Moeder Aarde en het universum. Onvoorwaardelijke liefde is een uitdaging. De grootste les zit in het onvoorwaardelijk houden van jezelf.
Na zes dagen kunnen de jonkies kijken en dan krijgen ze van de ouders ander voer. Na drie weken zijn de vogeltjes zelfstandig en een week later kunnen ze vliegen. Dan zijn ze al bijna net zo groot als een volwassen duif. Op het moment dat ze uitvliegen zie je dus bijna geen verschil tussen een jonkie en een oudje.