Gebruik de blaadjes en de topjes van tijm en snijd dit fijn.Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen. Gebruik de blaadjes en de steeltjes van de peterselie.
Schoonmaken. Neem zoveel takjes tijm als je nodig hebt, spoel deze onder de kraan en rits de blaadjes eraf.
Elk jaar wanneer de bloei begint, kan tijm van begin tot midden zomer worden geoogst en op hetzelfde moment worden teruggesnoeid. De scheuten moeten met een tuinschaar tot op het oude hout worden gesnoeid.Voor regelmatig snoeien knipt u de halfstruiken ongeveer een handbreedte boven de grond af.
Laat de tijm lekker lang meekoken of bakken. Hoe langer je het kookt of bakt, hoe meer smaak het kruid heeft. Gebruik de blaadjes en de topjes van verse tijm, snijd dit goed fijn en gebruik in gerechten als een romige pastasaus of paddenstoelensoep.
Van de tijm gebruik je de blaadjes en de topjes. Je kan de blaadjes tijm fijnhakken of de takjes in zijn geheel toevoegen. Gebruik je de takjes, dan haal je deze vlak voor serveren uit het gerecht.
Voeg tijm vroeg en spaarzaam toe
Tijm is een scherp kruid en kan de langere kooktijden van soepen en stoofschotels aan. Eigenlijk is het het beste om het kruid vroeg toe te voegen en het urenlang te laten stoven, omdat dit de smaak goed in het gerecht laat trekken.
Maximaal 45 ml drank of 6 pastilles per dag.
Verse tijm kan in zijn geheel met de steel aan een recept worden toegevoegd, of de blaadjes kunnen van de steel worden verwijderd en vervolgens in een schaal worden gestrooid . Als een recept om een "takje" tijm vraagt, moeten de blaadjes en de steel intact blijven.
Verse kruiden kun je zowel nat als droog invriezen. Droog invriezen doe je heel simpel door de kruiden te wassen en vervolgens goed te drogen. Hak ze niet fijn, dan raken de kruiden hun smaak kwijt. Leg ze in een vriezerbestendig vershoudbakje in de vriezer en je kunt ze tot één jaar bewaren!
De mensen van Epicurious.com ontdekten dat je niet meer nodig hebt dan een fijne zeef. Duw het uiteinde (dat heel wat steviger is dan het topje, en dus niet zo makkelijk zal afbreken) door de zeef en trek het naar beneden. Op die manier worden de blaadjes opgevangen in de zeef. Klaar is Kees!
Er staat geen bereidingstijd voor tijm. Je kunt het kruid 'gewoon' toevoegen aan het gerecht. Doe je dit aan het begin, dan geeft dit kruid meer smaak af.
Echte tijm kijkt in het voorjaar uit naar een forse snoeibeurt. Daarbij snoei je de takken ongeveer 1/2 tot 1/3 terug. Dit zorgt ervoor dat de plant jong en fris blijft en terug krachtig kan uitlopen. In de late zomer kan je na de bloei de bovenste toppen van de scheuten afsnijden.
Als je toegang hebt tot verse tijm, kun je deze zeker gebruiken om tijm thee te maken. Tijm is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen en heerlijke aroma.
Voordat je naar de tuin of boerenmarkt rent en die heerlijke kruiden in je volgende gerecht verwerkt, moet je je verse kruiden altijd wassen voordat je ermee gaat koken . Ongeacht het soort product dat je gaat eten, kruiden, fruit, etc., moet je het altijd zorgvuldig wassen voordat je het eet.
Waarom is tijm goed voor je gezondheid:
Tijm zit bomvol vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), vitamine B6, folaat (vitamine B11), vitamine C en bètacaroteen, een stof die in je lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Deze vitamines hebben allemaal belangrijke functies in je lichaam.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden. Wat wel mogelijk is: laat de kruiden meestoven door ze (in een bosje vast te binden) en een langere tijd mee te garen of koken in jouw gerecht. De kruiden hebben zo genoeg kans gekregen om hun smaak af te geven.
Tijmthee en gezondheid
Tijm werkt bij keelpijn, tegen hoesten, tegen slijmvorming en tegen symptomen van astma; het is een rustgevende thee. Vroeger werd tijm ingezet voor bijna alle kwalen in je hele lijf; bij griep, problemen van je spijsvertering, voor maagpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.
Recente studies hebben aangetoond dat tijmthee meer gezondheidsvoordelen heeft dan voorheen bekend was. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen ontstekingen te verminderen, de spijsvertering te verbeteren, de immuniteit te versterken, gewichtsverlies te ondersteunen, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel te verlagen en zelfs het risico op kanker te verminderen.
Deze kruiden en specerijen hebben een ontspannende werking voor een goede nachtrust of verkwikkend effect voor een energieke start van de dag. Tijm staat erom bekend rustgevend te werken voor je geest en zenuwstelsel. Dit kruid geeft je rust in periodes van stress.
KRUIDEN DROOG INVRIEZEN
Bij de droge manier pluk je de kruiden, was je ze goed af om eventuele vuilresten te verwijderen en laat je ze vervolgens opdrogen. Zodra de kruiden goed droog zijn, stop je ze in een luchtdicht vershoudbakje en plaats je ze in de vriezer.
De winterharde, altijd groene aard van culinaire tijm is perfect voor de methode van invriezen . Hoewel veel delicate kruiden hun gewaardeerde textuur kunnen verliezen bij het ontdooien, blijft stevige tijm stevig. Tijm wordt ook vroeg in het kookproces gebruikt, dus nogmaals, textuur is geen probleem.
Helaas is verdamping van smaakvolle oliën niet het enige waar u op moet letten bij het bakken. Omdat verse kruiden zo delicaat zijn, verbranden ze snel . Dit geldt met name voor de dunbladige soorten, zoals basilicum, munt, dille, koriander en peterselie.