Handmatig verticuteren doe je namelijk 'gewoon' met een verticuteerhark. Dit is een hark die in plaats van tanden messen heeft. Door met die messen het gras uit te kammen verwijder je vilt en mos en woel je dus de bovenste laag van de aarde om.
Tip 2: verticuteren met een hark
Dan kunt u prima een speciale verticuteerhark gebruiken. De hark heeft een aantal scherpe messen waarmee u tot 1 centimeter diep in de grond kan snijden. Zo worden wortels van mos doorgesneden zodat het mos vervolgens afsterft.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Na het verticuteren
Het gras heeft namelijk nog even de tijd nodig om volledig te herstellen. Zorg dat je na het verticuteren ook doorzaait met graszaad en bemest. Geef dagelijks een kleine hoeveelheid water om te zorgen dat de graszaadjes zich goed kunnen ontkiemen.
Je strooit het simpelweg op de kale plekken en harkt het lichtjes in. Snedediepte van 5 à 10 mm: hoe diep je moet verticuteren, is afhankelijk van de vervilting en de leeftijd van het gazon. Over het algemeen geldt een snedediepte van ongeveer 5 mm voor een redelijk verzorgd gazon.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Met de hand verticuteren is vrij zwaar werk, zeker als het om een groot gazon gaat. Een verticuteermachine doet het werk voor u, bij een apparaat met opvangbak is het ook niet nodig om het dode materiaal af te harken. Er zijn systemen met gebogen pinnen, hiermee wordt vooral los materiaal uit de grasmat gehaald.
Bacteriën zijn nodig om meststoffen om te zetten tot voedingsstoffen, die op hun beurt opgenomen worden door planten. Bacteriën zorgen tevens voor een optimale bodemstructuur en versnellen de composteringsprocessen waardoor de viltlaag en het dode mos verdwijnen: verticuteren wordt overbodig.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.
Daarom doe je dit het liefst in een periode dat je gras goed groeit. Zo krijgt je gazon de tijd om te herstellen: Het voorjaar is de beste tijd om te verticuteren, van maart tot en met mei. Ook in het najaar tussen augustus en oktober is een goede periode om te verticuteren.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Hoeveel tijd tussen kalk en bemesten? Grasplanten hebben kalk nodig om mest op te nemen. Wacht daarom twee tot vier weken (afhankelijk van de regenval) met de volgende bemesting. Het gras heeft dan voldoende kalk binnen om alle voedingsstoffen uit de mest tot zich te nemen.
De Wolf Garten Verticuteerroller UR-M 3 is in onze ogen de beste verticuteerhark met een werkbreedte van 30 centimeter. Dankzij deze werkbreedte kan je ook lastige hoekjes en/of uiteinden moeiteloos verticuteren. De handige zijwieltjes zorgen er bovendien voor dat de tandjes van de hark nooit té diep in het gras komen.
Gebruik de kant met de korte messen om te verticuteren. Dit doe je door horizontale en verticale inkepingen te maken, een soort raster. Gebruik de andere kant van de hark om de resten mos en gras bij elkaar te harken. Laat je dit liggen, dan hoopt het zich direct weer op als nieuwe viltlaag.
Toch is het niet helemaal hetzelfde. Verticuteren gaat namelijk nog iets verder dan het gazon beluchten. Waar je bij beluchten alleen gaten maakt in de mos laag om voor de toevoer van lucht en licht te zorgen, verwijder je bij het verticuteren van je gazon de gehele moslaag.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
Mollengaas werkt ja. bespaar niet op de kwaliteit van het ligt tenslotte onder de grond waar het altijd vochtig is. Leg het gaas diep genoeg anders kun je niet meer verticuteren.
Zowel in het voorjaar als in de herfst kunnen er hitteperiodes zijn. Verticuteer dan zeker niet. Verticuteer het gazon ook niet als de bodem nat is of bij regenweer.
Maai het gazon tot een hoogte van ongeveer 2 tot 3 centimeter voordat je het verticuteert. Stel de verticuteermessen in op de juiste diepte. Verticuteer de eerste keer niet te diep. Rij gelijkmatig over de volledige lengte van het gazon.
Maart en april zijn de juiste maanden om je gras te verticuteren. De winter is voorbij, de strenge vorst is voorbij. Een beetje (nacht)vorst is niet erg, maar bij matige tot strenge vorst is de kans groot dat er schade ontstaat. Heb je nou heel veel mos in je gazon, dan kun je ook in augustus verticuteren.