Belangrijkste stappen voor het verwisselen van een luierVeeg de baby van voren naar achteren af en maak het gebied schoon. Schuif een schone luier onder hun billen en maak de nieuwe luier vast. Gooi de oude luier weg,reinig de plek waar je de peuter verschoont hebt en was je handen en die van de peuter.
Het advies is dan om ongeveer om de 4 uur de luier te verschonen. Je komt dan uit op gemiddeld 6 luiers per dag.
Tips bij het verschonen van de luier
Gebruik lauwwarm water en doekjes met een speciale babylotion, gebruik geen zeep! Maak de huid, de billen en de liezen goed droog. Gebruik hiervoor een hydrofiele handdoek. Voorkom irritatie door na het afdrogen de billetjes en de huidplooien in te smeren met een babycrème.
Poepluier verschonen
Maak de luier los en probeer met de binnenkant van de luier al zoveel mogelijk poep af te vegen. Vouw hem vervolgens dubbel onder de billen van je baby, waarbij je baby op de schone buitenkant van je luier ligt.
Verschoon je baby met zijn voetjes naar je toe, in plaats van langs de zijkant. Als je kindje wat ouder is en al kan staan of lopen, kan je er ook voor kiezen om je kleine staand te verschonen. Dit werkt vooral goed met luierbroekjes in plaats van luiers, die je net als een onderbroek omhoog trekt.
Het aantal poepluiers
Na vier tot zes weken gaan ze meestal minder poepen: soms één keer per week en soms nog maar één keer per twee weken. Dit is normaal. De darmen zijn in staat om alle moedermelk te verteren en er blijven weinig of geen afvalstoffen over.
Verschoon uw kind vaak. Het is belangrijk dat de billetjes niet lang in de poep of plas zitten. Vooral een poepluier moet zo snel mogelijk af.Maak de billetjes elke keer schoon met lauw water.
De kant met de plakstrips is de achterkant en die schuif je dus ook onder de billen van je baby. Open de luier en maak de vagina of penis en billetjes grondig schoon met milde billendoekjes. Veeg altijd van voor naar achteren, zowel bij jongens als meisjes. Vergeet ook die schattige huidplooitjes niet!
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Bij het verwisselen van een natte luier, volstaat het de huid met water te reinigen. Als er ook stoelgang aanwezig is, reinig je de billetjes schoon met water en een hydraterende zeep of olie.
Voor pasgeboren baby's adviseren we om elke 1,5 uur de luier te verschonen.Als je baby wat ouder wordt doe je er goed aan om de luier elke 2 à 3 uur te controleren. Het is niet altijd nodig om een plasluier direct te verschonen, maar doe dit wel bij een poepluier.
Verschoon alleen een luier wanneer het noodzakelijk is
Veel ouders verschonen ook 's nachts elke drie uur de luier of elke keer wanneer hun baby wakker wordt. Dit is echt niet nodig. Verschoon alleen de luier van je baby wanneer dit noodzakelijk is.
Naarmate je kindje ouder wordt, neemt het aantal luiers per dag af. Zo geef je in het tweede jaar je kindje nog zo'n vijf keer per dag een schone luier, wat neerkomt op 1825 stuks per jaar.
Maar wanneer je kleine zo'n 3 maanden oud is, zakt dit aantal naar gemiddeld 6 luiers per dag. Wanneer je baby 9 maanden oud is, heeft hij of zij vaak nog maar 5 luiers per dag nodig. Tot je baby zo'n 1,5 jaar oud is, blijft hij of zij gemiddeld 5 luiers per dag nodig hebben.
Hoe vaak poept je baby? Als je borstvoeding geeft, kan je baby één tot wel negen poepluiers per dag hebben. Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft.
Pampers maat 4
Namelijk voor het gewicht variërend van 8 tot 16 kg. Deze luiers kunnen dan ook lang gebruikt worden. Doorgaans tussen de leeftijd van 6 maanden tot 4 jaar.
Pampers maat 6
Deze luier is verkrijgbaar voor kinderen vanaf 15 kilo en vanaf 3 jaar of ouder.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Bij obstipatie helpt het om: veel vezels te eten, genoeg te drinken, elke dag te bewegen je poep niet op te houden als je aandrang voelt en om op regelmatige tijden te eten. Laxeermiddelen helpen niet om de oorzaak weg te nemen van verstopping.
Hoe vaak een baby poept verschilt enorm
Bij borstvoeding kan een baby 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1 keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is en je kind goed plast en goed groeit. Vanaf 6 weken gaan borstgevoede baby's vaak minder vaak poepen.
Als je baby al vast voedsel mag eten, kan je eens wat voedsel introduceren met vezels. Bananen, wortelen en kaas zijn een standaard go-to maar hebben een bindend effect op de stoelgang van je kleintje. Abrikozen, peren, pruimen, perziken en peulvruchten zijn een betere keuze als je baby geconstipeerd is.