Vul allereerst een plantenspuit met azijn.Doe er geen water bij in, maar gebruik pure azijn om zevenblad te bestrijden. Vervolgens is het zaak de bladeren van de plant nat te maken met het azijn. Maak de bladeren niet te nat, maar zorg dat ze wel vochtig zijn.
Mocht je toch niet zo'n trek hebben om je onkruid op te eten, dan kan je dat natuurlijk uitbesteden. Konijnen blijken dol op zevenblad, al schijnen de bloemen nogal ongezond voor ze te zijn. Maar als je fanatiek genoeg plukt, bloeit zevenblad niet zo snel.
Zevenblad vermeerdert zich door middel van de wortels. De plant creëert een netwerk onder de grond dat soms tot wel 40 cm diep gaat. Omdat de wortels snel afbreken zodra getracht wordt de plant te verwijderen, blijven er vaak delen van de wortels zitten, waardoor het voor de plant mogelijk blijft zich te vermeerderen.
Azijn. Een huis-tuin-en-keuken-middel is het gebruik van azijn. Hiervoor doe je wat azijn in een sproeifles en spuit je het vervolgens over de brandnetels heen. De bladeren zullen snel geel en verlept worden en uiteindelijk afsterven.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Zevenblad is een lekkernij wat enigszins naar peterselie smaakt. Je kunt de bladeren rauw door een salade doen of ze blancheren dan wel roerbakken. Ze smaken lekker door gebakken rijst. Je kunt een variatie op een aardappelstamppot met zevenblad maken of met een mix van zevenblad, brandnetel en spinazie.
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
1. Roundup Rapid. Roundup is nog steeds het bekendste merk van onkruidverdelgers voor de consumentenmarkt. Met Roundup Rapid brengt het nu ook een goede onkruidverdelger zonder glyfosaat op de markt.
Zevenblad is namelijk een gezond, lekker en geneeskrachtig kruid. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die je at na de winter. Je kunt het beste alleen het jonge blad plukken om te te eten.
Van de wilde planten die in het wild groeien, zijn de gevaarlijkste giftige planten voor honden: zwarte lichee, zevenblad (een zeer zeldzame hallucinogene plant), vingerhoedskruid en de eerder genoemde lelietje-van-dalen.
De kruiden kun je zelf drogen in een dehydrator, op een droogrek of in bosjes aan de lucht.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Tip 1: Gooi geen Zevenblad op de composthoop
Gooi de wortels daarom niet op de composthoop. Zelfs de kleinste stukjes wortel van het zevenblad groeien binnen mum van tijd weer uit tot een grote bos onkruid. Dit is dus belangrijk om te voorkomen zodat je echt 100% bevrijd bent van dit onkruid.
Haagwinde bestrijden
Dit onkruid kan bestreden worden door de bladeren te bespuiten (of in te smeren) met een biologisch afbreekbaar onkruidbestrijdingsmiddel (zonder glyfosaat). Het middel wordt via het blad opgenomen, zodat de hele plant afsterft. Het blad dus niet verwijderen!
Gedroogd kan ze gebruikt worden als keukenkruid – als gezegd, het smaakt wat naar peterselie – en natuurlijk voor thee.
De vrijwel onbehaarde rechtopgaand stengel van het zevenblad is geribbeld en hol, en wordt tussen de 60 en 90 cm hoog.
Zevenblad vind je vaak op schaduwrijke groeiplaatsen, terwijl Fluitenkruid meestal een groeiplaats in de volle zon zoekt. Sommige leden van de Schermbloemenfamilie zijn uiterst giftig, laat de plant dus zeker staan als je ook maar een beetje twijfelt.
grond wat loswippen met een riek ipv een spade zodat de wortels niet afbreken. dan kan je de planten gemakkelijk uit de grond lostrekken. met het verwijderen maak je de grond goed los. mochten er weer plantjes boven komen dan kan je deze gemakkelijk met wortel en al verwijderen.
Zevenblad herken je aan de zeven bladeren die zich aan de bladstengel bevinden. Er zijn drie blaadjes bovenaan in een waaier en daaronder nog twee keer twee blaadjes. Overigens zijn er ook zevenblad soorten met drie, vijf of negen blaadjes, maar die noemen we toch ook zevenblad.
Zevenblad bevat veel vitamine C en heeft daardoor zelfs een genezende werking. Het is dus absoluut een fabeltje dat zevenblad giftig is. Er gaan verhalen rond dat de plant giftig is voor paarden, maar dat is niet zo.
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.
Ook veel andere onkruidverdelgers bevatten tegenwoordig pelargonzuur als alternatief voor glyfosaat. Het middel is minder doeltreffend tegen onkruid, maar ook minder schadelijk.