Een lichtpunt hoort niet in het midden van die ruimte. Lichtpunten horen aan de wand of op een denkbeeldige lijn de wanden volgend, zo'n 70-100 cm weg van de wand afhankelijk van de grootte van de ruimte.
Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is. Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond met inbouwspots vol te hangen, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten.
De Europese unie adviseert 200 - 300 lux in je woonkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je woonkamer bijvoorbeeld 40m² dan heb je 300x40 = 12.000 lumen nodig om je woonkamer goed te verlichten.
Meestal het eerste waar je aan denkt bij verlichting in de woonkamer zijn hanglampen boven de eettafel. Van groot belang hierbij is het model van je eettafel, de hoogte van de ruimte en de stijl van het interieur. Verlichting boven de eettafel is een goede plek voor een statement.
Voor het bepalen van het aantal lichtpunten op een werkplek adviseren wij uit te gaan van 2 Watt per vierkante meter, oftewel 2W = 1m2.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. Wanneer je voor inbouwverlichting (met name halogeen inbouwspots) kiest is het belangrijk om rekening te houden met de warmte-ontwikkeling van het plafond. Dat komt omdat halogeenspots veel energie verliezen.
Over het algemeen rekent men voor afzonderlijke inbouwspots op een afstand tussen de 80 en 150 cm. Ga zelf aan de slag met het monteren van je inbouwspots en zorg voor goede basisverlichting in huis!
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
De regel welke een maximum van 8 (enkel-of meervoudige)punten oplegt, geldt enkel voor stopcontacten. Wel is het zo dat in een gemengde stroombaan (stopcontacten + lichtpunten) elk lichtpunt als stopcontact geteld dient te worden. De intrede van het nieuwe AREI heeft wat dit betreft niets veranderd.
De prijs voor een uitgebreid lichtplan ligt in de meeste gevallen tussen de € 800 en € 1250. Vanzelfsprekend zijn de kosten van een lichtplan voor een doorsnee woning aanzienlijk lager dan wanneer je een lichtplan laat maken voor een kantoorruimte van 1000m2.
Let bij het uitkiezen van je verlichting op de lichtkleuren. Fel licht is niet bevorderlijk voor de sfeer in je interieur. Kies daarom voor een lichtkleur tussen de 2700 en 3000 Kelvin. Dit is een warm-witte tot heldere lichtkleur en het meest geschikt voor een sfeervol lichtplan.
Hou rekening bij de bepaling van het aantal lumen dat hoe minder lumen u voorziet, hoe warmer de sfeer. In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
De lichtkleur koel wit (4000K) is ideaal bij het uitvoeren van beauty werkzaamheden. Verlichting met warm wit licht (3000K) of extra warm licht (2000-2700K) is ideaal voor ruimtes waar meer sfeer gewenst is. LED verlichting voorkomt lichtflikkeringen en afname in de helderheid van de lamp.
OPBOUWSPOTS
Zo kan je op één lichtpunt makkelijk 6 verschillende spots plaatsen door te kiezen voor een armatuur met verschillende lichtpunten. Hierdoor kan je een ruimte met weinig verlichtingskabels toch goed verlichten.
Concreet kom je tot het volgende voorbeeld: stel inbouwspot 2 cm hoogte : spot valt 1 cm diep dus komt 1 cm boven het plafond + spot 5,5 cm + GU10 fitting 1 cm = 7,5 cm - dikte plafondplaat (bijvoorbeeld 2 cm). Dan is 5,5 cm de totale inbouwhoogte.
De meest gebruikelijke afstand tussen lichtpunten is 1m of 1,2m. Als we er rekening mee houden dat het plafond zich gewoonlijk op een hoogte van ongeveer 2,40 meter bevindt, kunnen we daaruit afleiden dat de afstand tussen de armaturen ongeveer de helft van de hoogte van de ruimte bedraagt.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Met zwarte spots op een wit plafond maak je een echt designstatement. Ze accentueren de hoogte van de ruimte en creëren diepte. Er is trouwens een overvloed aan keuze.
Een lamp met 850 lumen zou voldoende moeten zijn boven de eettafel.
Idealiter heb je tenminste 30 LED'jes per meter, maar dit aantal kan oplopen tot wel 120 per meter. Daarmee krijg je de meest evenredige verdeling van het licht.
Om de hoeveelheid lumen die je nodig hebt te berekenen, vermenigvuldig je het werkoppervlak van je kantoor dus met 500. Dit betekent dat een bureaulamp van 1000 lux voldoende is voor een bureau van 2 vierkante meter.