Voor een schutting gebruik je het beste een verfsoort voor hout. Allereerst kies je een grondverf. Bij voorkeur kies je een grondverf met een hoog vullend vermogen, zoals Grondverf HV van Wijzonol en Sikkens Rubbol Primer Extra. Afhankelijk van de ondergrond breng je één of twee lagen grondverf aan op de schutting.
Beits heeft de reputatie dat het de beste bescherming biedt aan buitenhout. In grote lijnen is dit waar, maar ook lak kan je houten ondergrond prima beschermen. Het is hierbij wel van belang dat een houten oppervlak compleet gelakt wordt.
Door jouw schutting te beitsen met tuinbeits wordt de levensduur van je schutting met een aantal jaren verlengd. Door de samenstelling van tuinbeits wordt de dichte houtstructuur van de schutting diep doordrongen. Na deze bewerking kan de schutting nog jarenlang mee en is deze beschermd tegen weer en wind.
Wil je een schutting zwart beitsen, kun je kiezen voor transparante zwarte beits of dekkende zwarte beits. Voordeel van de transparante zwarte beits is dat de nerven en structuur van het hout zichtbaar blijven en de schutting een mooie matte zwarte kleur krijgt en de natuurlijk uitstraling behoudt.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Over het algemeen is één laag beits voldoende. Vooral als je schutting uit zachthout bestaat. Toch kan het zijn dat je nog een tweede laag beits wil aanbrengen. Bijvoorbeeld om een betere dekking te krijgen of om de kleur nog beter uit te laten komen.
Beste beits voor schutting
Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Bij onbehandeld hout; breng de beits aan in drie lagen voor het beste resultaat. Bij eerder behandeld hout is twee lagen voldoende.
Beste dekkende beits – Cetabever Tuinschuur & Tuinhuisbeits
Dan raden we deze Cetabever Tuinschuur- en Tuinhuisbeits aan. Deze beits beschermt het hout van je schuur, tuinhuis of buitenmeubelen tegen uv-stralen, regen en wind, en geeft deze items bovendien een stijlvolle look.
Beits wordt door het hout opgenomen in plaats van dat het als een laagje op het hout zichtbaar is (zoals een lak). Het voordeel daarvan is dat de natuurlijke kleur en structuur van het hout beter zichtbaar blijven.
De meest gangbare kleur om je schutting in te verven is een bruintint. Deze kleur komt het meest natuurlijk over en past (vinden de meeste mensen) het beste bij het houten karakter. Maar ook een groene schutting kan mooi staan en wordt veel gebruikt.
Je kunt ervoor kiezen om je schutting te beitsen in een mooie transparante kleur zodat de kleur van je hout beter naar voren komt. Denk dan aan blank (kleurloos), lichtbruin, donkerbruin. Ook kun je ervoor kiezen om de schutting in een meer trendy kleur te beitsen zoals White wash, Groen of Antraciet.
Hoeveel verf heb ik nodig voor het verven van mijn schutting? Met een emmer van 4 liter kunt u een oppervlakte van ca 25m² verven. U verft dan 2 lagen, wat doorgaans genoeg is om de schutting dekkend te verven. Dit is ook afhankelijk van de zuigkracht van het hout.
Beits aanbrengen en drogen
Breng de beits aan met een roller (bij grote oppervlaktes) of met een kwast (bij kleinere stukken). Schilder altijd met de nerf mee. Verdun de eerste laag beits met terpentine om deze beter in te laten trekken. Schilder altijd met de houtnerf mee en veeg druppel meteen weg.
De schutting schuren
Voor je de schutting kunt verven of beitsen is het volgende erg belangrijk: Wanneer de schutting goed droog is, kun je beginnen met schuren. Dit kun je doen met schuurpapier of een schuurmachine. Gebruik hiervoor middelgrof schuurpapier (korrel 120) en schuur in de richting van de houtnerf.
De eerste ronde schuren kan het best met een grove korrel: 150 tot 200. Beitsen. Breng wanneer het te behandelen oppervlak vet- en stofvrij is bij voorkeur 3 lagen beits aan. Wacht tussen elke laag 24 uur.
Over een beits kan prima een hoog of zijdeglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten. Bij een buitensituatie kan de vochtregulerende eigenschap van beits verloren gaan.
Nu snel die tweede laag aanbrengen en klaar is Kees! Dit is een valkuil waar veel klussers intrappen. Beits heeft tijd nodig om te drogen en op het blik lees je precies hoe lang dit duurt. Dit kan uiteenlopen van 4 tot zelfs wel 24 uur.
Beits er niet overheen. Het is helaas onverstandig om over groene aanslag heen te beitsen. Je zal dit altijd zien in het eindresultaat! Gebruik daarom schoonmaakazijn en een schrobborstel, een hogedrukreiniger of groene aanslagreiniger om de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen voordat je gaat beitsen.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Laat het hout na de eerste laag beits 4 uur drogen. Schuur het hout nogmaals, maar dan lichtjes. Hierna breng je de tweede laag beits aan. Afhankelijk van het hout kun je nog een 3e laag aanbrengen.
Beits op waterbasis droogt sneller, ruikt minder en vergeelt minder snel. Maar beits op terpentine basis is duurzamer en impregneert.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen.
Ja, dat kan prima. Ontvet het hout eerst met ammonia. Schuur het hout dan goed tot op blank hout. Breng een primer aan en schuur deze licht op.