Een standaard rolluik vertraagt de inbraak 1 tot 3 minuten.Een beveiligd rolluik houdt de inbreker 3 tot wel 10 minuten buiten. Of het om een beveiligd rolluik gaat, kan blijken uit een PKVW-keurmerk of het WK3-keurmerk, waarbij WK staat voor weerstandsklasse.
Ja ze maken de (slaap)kamer lekker donker en helpen tegen geluidsoverlast. Maar rolluiken hebben één flink nadeel: ze zijn levensgevaarlijk bij brand. Het kan zo een scène in een horrorfilm zijn: er breekt brand uit in huis, maar u kunt met geen mogelijkheid vluchten omdat er rolluiken voor de ramen hangen.
Om uw rolluiken en dus uw woning nog beter tegen inbraak te beveiligen, kunt u ervoor kiezen de standaardveren van uw rolluiken te vervangen door veren die speciaal bestemd zijn om te beveiligen tegen inbraak. De standaardveren die op uw rolluik gemonteerd zijn, zijn flexibel.
Let op mysterieuze tekens op de gevel van het huis
Let ook op tandenstokers in sloten. Dat is een truc van inbrekers om te kijken of er iemand thuis is. Als de tandenstoker na een paar dagen nog in het slot zit, weten ze dat de kust veilig is. Hetzelfde geldt voor stokjes tegen de deur.”
De rolluiken tegen inbraak zijn nooit inbraakproof omdat het niet te garanderen is met rolluiken. Verder schrikken rolluiken tegen inbraak af. Wanneer je bij een woning rolluiken ziet, denk je er wel twee keer over na voordat je naar binnen gaat als inbreker. Een rolluik slot zorgt wel voor extra beveiliging.
Rolluiken houden lage temperaturen met gemak buiten de deur. Bovendien vormt de stilstaande lucht tussen het raam en het rolluik een isolatielaag. Op deze manier blijft binnen de warmte goed behouden en gaat er op geen enkele manier warmte via de ramen onnodig verloren.
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Inbrekers gaan voor snel en makkelijk
Anders dan je misschien zou verwachten, wordt er vaker ingebroken in rijtjeshuizen dan in vrijstaande woningen. Het hang- en sluitwerk in deze woningen is vaker verouderd, zodat de inbreker makkelijker en sneller naar binnen en buiten kan.
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Rolluiken zijn meestal voorzien van een buismotor. Deze motor bevindt zich in de holle as van de zonwering. De rolluikmotor sluit je aan op een schakelaar die aan de muur zit. Door de schakelaar met de hand om te zetten, kan je de zonnewering bedienen.
Misschien is dit wel de meest efficiënte inbraakpreventie maatregel om in te zetten; verlichting. Inbrekers houden er niet van om in het zonnetje gezet te worden. Zorg voor verlichting buiten. Overweeg lampen met een bewegingsmelder, of werk met lampen die werken op een tijdschakelaar.
Ongeveer een 74% van de inbraken gebeurt overdag, met een piek in de namiddag (tussen 14 en 16 uur) en de vroege avond (tussen 17 en 20 uur). Slechts 26 procent van de woninginbraken vindt tijdens de nachtelijke uren (van 22 tot 6 uur) plaats.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags. Over het algemeen geven inbrekers de voorkeur aan overdag een woning leeg te roven. Hierbij zijn ze vooral op zoek naar huizen waarvan ze vrij zeker zijn dat er tegen die tijd niemand thuis zal zijn.
De meeste inbraken vonden vorig jaar plaats in de hoofdstad Amsterdam (1716), gevolgd door Rotterdam (1012) en Den Haag (1002). In deze drie steden vinden zelfs opgeteld evenveel woninginbraken plaats als in heel Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel én Groningen samen.
De meeste inbraken (ongeveer 80 procent) worden gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'. De gelegenheidsinbreker haalt uit elke situatie zijn voordeel en werkt met klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Hij komt pas in actie als hij een woning ziet waar op eenvoudige wijze wat te halen is.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
Als je een inbreker op heterdaad betrapt, mag je hem aanhouden. Maar je mag daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doe je dat wel, dan maak je je schuldig aan 'eigenrichting'. Dat betekent: daders van misdrijven bestraffen zonder dat hier een rechterlijke procedure aan te pas komt, en dat is strafbaar.
Je bent mogelijk strafbaar
Daarbij: als je de inbreker verwond, dan ben je mogelijk strafbaar. "Er kan geoordeeld worden dat er overmatig veel geweld is gebruikt. Je bent natuurlijk boos, dus die kans zit erin.
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt.
Wanneer u die lamellen volledig sluit ontstaat er een warme 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik, dat een isolerend effect heeft. Eigenlijk verdubbelt het rolluik dus de isolatiewaarde van het glas! Zo goed zelfs, dat de isolatiewaarde met wel 10% tot 40% kan verbeteren.
Wilt u een zonwering voornamelijk om de zon te weren, maar wilt u wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een (rits)screen een prima oplossing. Wilt u echter de zon helemaal buitensluiten of wilt u een zonwering met inbraakwerend karakter, dan past een rolluik wellicht beter bij u.
Kast in woonkamer. Woningverzekeraar John Lewis Home Insurance stelde die vraag aan een aantal ex-inbrekers. Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades.
Inbrekers hebben niet meer dan een tandenstoker nodig om te zien of u thuis bent. Ze steken de tandenstoker tussen de deur en kijken of hij er na een paar dagen nog steeds zit. Voor dezelfde truc gebruiken ze een munt, een stuk papier, een stuk karton of een stuk plastic.
Een klein takje wordt schuin tegen de voordeur gezet, een stukje plakband word in een hoek van de deur en het kozijn geplakt. Wanneer het takje, of het plakband is verschoven, of weg is dan weet de inbreker dat er iemand aanwezig is Wanneer het nog in dezelfde staat is, is duidelijk dat er niemand thuis is.