F naar C: isolatie U kunt een aantal klassen overslaan door te isoleren. Zowel vloer-, dak- en spouwmuurisolatie zorgt voor meer wooncomfort, maar ook voor een forse besparing op uw energierekening. Met alleen vloerisolatie kan u de sprong maken van energielabel F naar energielabel E.
Een energielabel F-huis verbruikt veel energie
Dat kunnen grote en kleine aanpassingen in en om je huis zijn. Deze aanpassingen kunnen je energierekening omlaag brengen, en mogelijk ook het comfort in je woning verbeteren. Zo zorg je met isolatiemaatregelen dat de temperatuur veel langer comfortabel blijft.
Alleen erkend deskundige kan energielabel aanpassen
Tegenwoordig is een afspraak met een erkende energieadviseur nodig. Deze komt jouw woning inspecteren om vervolgens een definitief energielabel op te stellen. De energieadviseur bepaalt dit aan de hand van verschillende kenmerken, bijvoorbeeld isolatie.
Voor 30.000 euro kan je huis van energielabel F naar A++
Met het project 'Beter op de Meter' kan je huis nu in slechts 5 dagen een labelsprong maken van een F naar een A++.
Als je je spouwmuren, vloeren en je dak laat isoleren, schiet je energielabel omhoog. Het isoleren van een woning zorgt ervoor dat er geen warme lucht meer ontsnapt. Op die manier hoeft je cv-ketel minder hard te werken en bespaar je honderden euro's op je energierekening. Hier worden potentiële kopers enthousiast van!
De kosten voor het nieuwe energielabel variëren per adviseur en per type woning, maar liggen gemiddeld tussen de 260 en 320 euro.
Door enkel en alleen muurisolatie te voorzien met het gevelisolatiesysteem StoTherm Classic gaat de woning van energielabel F naar D (verbruik van 329 kWh/m²). Met een relatief eenvoudige ingreep kan je dus aan de energienormen van vandaag voldoen.
Een woning met energielabel F is zeer energieverspillend. Alleen energielabel G is nog ongunstiger. Samen met E worden de labels F en G 'rood' genoemd. In een huis met energielabel F hebt u hoge kosten aan het energieverbruik.
Conclusie: zonnepanelen zijn goed voor het energielabel!
Zoals eigenlijk al voor de hand ligt, hebben zonnepanelen een gunstige invloed op het energielabel van een woning.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is namens Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van energielabels van woningen.
De ILT controleert steekproefsgewijs op de aanwezigheid van een geldig energielabel bij de verkoop en oplevering van woningen. De ILT kan handhavend optreden richting eigenaren die bij verkoop niet aan deze verplichting voldoen. De maatregel is een bestuurlijke boete.
Energielabel woning zelf berekenen
Het is eigenlijk niet mogelijk om zelf het energielabel van je woning te berekenen.
Hoe dichter bij de A, hoe beter het apparaat voor het milieu is. Je betaalt dan weinig energiekosten per jaar. Heeft de koelkast een energieklasse van F of lager?Dan is de koelkast niet energiezuinig.
Om Ledverlichting sfeervol te maken worden er trucjes uitgehaald om het licht geler, ofwel sfeervoller te maken.Dit gaat ten kosten van het rendement. Hierdoor zullen dus ledlampen voor consumenten vaak een label F mee krijgen.
Waarom veranderen de energielabels? Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.
In Nederland zal een gemiddeld gezin bijvoorbeeld 3500 kWh per jaar verbruiken en hiervoor heb je dus een zonnepanelen installatie voor nodig van 4100 Wp (3500 kWh x 0.85 = 4100 Wp). Gebruik je hier zonnepanelen voor met een vermogen van 295 Wp, dan heb je in totaal 14 zonnepanelen nodig.
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je ongeveer 14 E-peil punten winnen.
Geen subsidie, wel voordelen
Vanaf 2023 is er geen btw meer op zonnepanelen. Dat scheelt 21 procent van de kosten! Dankzij de salderingsregeling krijg je een goede prijs voor de stroom die je aan het net levert.
Hoe groener het label, hoe minder kWh per jaar. De onzuinigste F-categorie koelkast verbruikt gemiddeld zo'n 250 kWh per jaar. De zuinigste A maar 110 kWh. Je kan een aanschaf van een duurder en zuiniger koelkast dus terugverdienen.
Met een energielabel F verbruik je tussen de 335 en 380 kWh per m2 per jaar. Dit is 1,5 tot 2 keer meer dan een C-label. Het F-label wordt daarom als zeer ongunstig gezien en is het op een na slechtste label.
Energielabel E betekent een redelijk hoog energieverbruik. Het heeft een energie-indexcijfer van 2,01 tot en met 2,40. Het is het op twee na minst zuinige label (alleen F en G-woningen scoren slechter). De oorzaak is vaak heel simpel het bouwjaar van de woning.
Wie een woning of appartement koopt met EPC-label E of F, wordt verplicht om die energetisch te renoveren naar EPC-label D of beter. De renovatie moet gebeuren binnen 5 jaar na overdracht (zoals aankoop, erfpacht, ...).
De kosten voor het aanvragen van een energielabel bedragen in 2023 tussen de €250 en €400. De precieze kosten zijn mede afhankelijk van het type huis waar u in woont.
Door zonnepanelen aan te schaffen verlaag je de zogenaamde EnergieIndex, en zodoende een verlaging van het energielabel. De mate waarin de EnergieIndex (energielabel) verandert wordt bepaald door de oppervlakte van de zonnepanelen gedeeld door de 'omvang' van je huis.