Spray 1 à 2 keer in elk neusgat, maximaal 4 maal per dag. Baby's en kleine kinderen (tot 2 jaar): houd de spraykop tegen het neusgaatje zonder deze erin te steken. Maximaal 1 keer sprayen in elk neusgaatje, 2 tot 4 maal per dag.
Is uw kind snel en vaak verkouden, dan kunt u langer doorgaan met één keer per dag spoelen. Heeft uw kind een sonde dan kunt u bijvoorbeeld twee keer per dag de neusspoelen.
Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
De hoeveelheid zoutoplossing die per keer wordt gebruikt om de neus te spoelen is ongeveer als volgt. - Kinderen van 0-1 jaar één milliliter per neusgat per keer. - Kinderen van 1 jaar en ouder twee milliliter per neusgat per keer.
Natriumchloride in de zoutoplossing verdunt de slijmen. Zo zal je kindje beter kunnen ademen. Het makkelijkst is je baby op de rug te leggen om de neus te spoelen. Draai het hoofdje naar de ene kant en spoel het bovenste neusgat.
Je baby ademt in de eerste maanden uitsluitend door de neus. De baby weet nog niet dat de oplossing is om door de mond te ademen. Dit kan er zeker voor zorgen dat de baby benauwd klinkt tijdens een neusverkoudheid. Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor.
Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.
Druppels of neusspray met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg, zodat u vrijer kan ademen. Ook kunt u met de zoutoplossing aangekoekte korsten in en rond de neus verwijderen. Zoutoplossing is vooral geschikt voor baby's en kinderen onder de 2 jaar.
'Kan geen kwaad'
Volgens Wytske Fokkens, KNO-arts van het Amsterdam UMC, is de neusdouche een prima middel. "Spoelen met zout water is een uitstekende therapie. Voor een gewone verkoudheid is niet bewezen dat het helpt, maar het kan geen kwaad."
Zij kunnen middelen die het neusslijmvlies laten slinken, zoals xylometazoline, niet langer dan een week achtereen gebruiken. Bij langer gebruik kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan. U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ingedikte korsten laten na enkele minuten makkelijker los.
Gebruik het niet langer dan 7 dagen, omdat anders de slijmvliezen beschadigd raken. Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen.
Het spoelen van de neusholten kan het best gebeuren met een ruime hoeveelheid 'zout water'. Voor volwassenen is dit 250 ml (grote beker) per keer. Het 'zoutwater' kunt u zelf klaarmaken door 1 theelepel zout, zonder jodium, op te lossen in 250 ml lauw water.
Ondersteun de onderkant met uw duim. Voor het eerste gebruik drukt u het pompje net zolang in tot er een wolkje uit de verstuiver komt. Houd het hoofd van uw kind een beetje voorover. Sluit met de vinger het ene neusgat af en plaats de tip van het neusstukje voorzichtig in het andere neusgat.
Ga met je kindje in een dichte badkamer zitten terwijl een hete douche loopt. Dit kan slijm losmaken en hoest verlichten. Doe dit voor het slapengaan. Zet het hoofdeinde van de wieg of het bedje omhoog, maar leg de peuter niet op kussens of zacht beddengoed, aangezien dit het risico op wiegendood vergroot.
Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen. Als je naar de baby luistert, hoor je vaak een onrustige neusademhaling.
Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.
Spoelen van de neus met zout water kan dan een veilige en effectieve manier zijn om de neus schoon te houden en de ontsteking te bestrijden. Een volwassene maakt een paar honderd milliliter snot aan per dag. Bij een allergie of verkoudheid kan dit meer zijn.
Om de neus goed te reinigen moet u spoelen met relatief veel volume: ca. 150-250 ml zout-wateroplossing per keer. Pas dan lukt het om zoveel mogelijk korsten en/of overtollig slijm of pus goed uit de neus te krijgen en de neus goed te reinigen. Spoel uw neus met een (licht) “positieve druk”.
Baby's en kleine kinderen (tot 2 jaar): houd de spraykop tegen het neusgaatje zonder deze erin te steken. Maximaal 1 keer sprayen in elk neusgaatje, 2 tot 4 maal per dag.
Verkouden baby: is dat onschuldig? Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn.
Hierdoor kan uw kind slecht door de neus ademen. Het snot kan uit de neus lopen (loopneus) of naar achteren naar de keel lopen. Door het geïrriteerde slijmvlies in neus en keel kan uw kind gaan niezen of hoesten en keelpijn krijgen. Een klein kind kan koorts krijgen.
Laat je baby iets hoger slapen. Laat je baby iets schuin slapen waardoor het hoofd wat hoger ligt. Snot hoopt zich op als je baby plat op de rug ligt bij verkoudheid. Leg een kussen onder het hoofdeinde van het matras, maar niet direct in het bed van je kind.
Het snot uit het neusje droogt op en kan in en rondom de neus voor korstjes zorgen. Het verwijderen hiervan is vaak onprettig voor de baby. Als je baby verkouden is kun je wat Nisita® neuszalf in en rondom het neusje smeren. De vaseline in de zalf zorgt ervoor dat korstjes zacht worden en makkelijk te verwijderen zijn.
Hoe jonger het kind, des te minder olie wordt gebruikt. De huid van baby's en zuigelingen is zeer dun en heeft in vergelijking met volwassenen een hoge vochtigheidsgraad. De huid reageert gevoelig op oliën en daarom is een lage dosering van oliën in een drager aan te raden.