Bij een LAT relatie zie je elkaar hoogstwaarschijnlijk niet elke dag, maar dit betekent niet dat je niet met elkaar kunt communiceren. Wees open naar elkaar toe over hoe het gaat en wat je van elkaar nodig hebt. Alleen dan kan de ander daar op inspelen en rekening met je houden.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
Je houdt van elkaar en deelt belangrijke momenten samen. Alleen woon je niet samen, net zoals aan het begin van de meeste relaties. De lat in latrelatie staat voor living apart together. Jullie hebben beiden je eigen huis, maar slapen soms wel bij elkaar (dat verschilt natuurlijk per relatie).
Maar hoelang duurt het nu al en hoe lang wil je nog wachten? Begrijp me goed: er is niets en dan ook helemaal niets mis met een latrelatie. Maar het moet wel je eigen keus zijn. Als je aan het latten bent omdat je partner niet anders kan of wil, dan kan dat vroeg of laat tot eenzaamheid leiden.
Nederland kent ruim 700.000 personen met een latrelatie. Latrelaties zijn relatief ongebonden omdat latpartners niet samenwonen.
Relaties zonder kinderen lopen in 80 procent van alle gevallen stuk. Relaties met kinderen lopen in 30 procent van alle gevallen stuk. Uit elkaar gaan is slecht voor je gezondheid gescheiden paren hebben 20 procent meer kans op diabetes, hartziekten en kanker dan mensen die getrouwd blijven.
Een latrelatie is een liefdesrelatie waarbij twee minnaars een in hoofdzaak monogame relatie hebben en ervoor kiezen geen gezamenlijke huishouding te voeren, maar apart te wonen. Voor deze relatievorm wordt meestal gekozen als beide partners hun zelfstandigheid niet willen opgeven.
Friends with benefits (fwb) worden ze in het Engels genoemd – vrienden met een beetje meer. Naast plezier en goede gesprekken delen ze af en toe ook het bed met elkaar. Denk aan die vriendin die na een aantal jaar weer single is.
Platonische liefde (amor platonicus) of een platonische relatie staat voor een liefdesrelatie zonder seks. Een innige vriendschap wordt wel omschreven als een platonische liefde. Een platonische verhouding of liefde is niet hetzelfde als een verstandshuwelijk.
Relatiedeskundige Jennifer Silvershein vertelt hoe vaak jullie elkaar per week zouden moeten zien, en het antwoord zal je misschien teleurstellen. Volgens haar is elkaar meer dan één keer per week zien funest voor je relatie. “Mensen duiken vaak direct in een relatie en verliezen zichzelf hierin”, vertelt de expert.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
Een nieuwe relatie wordt pas na vijf maanden serieus, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Ook samen een vakantie plannen en sleutels uitwisselen zijn tekenen dat de relatie vast wordt.
Werken aan een goede relatie
positieve illusies: het beste in de ander zien. lichamelijkheid: lichamelijk contact of dicht bij elkaar zijn. aandacht: interesse tonen in je partner en attent zijn. samenhorigheid: een bondgenootschap of 'wij' gevoel hebben.
Deel toekomstplannen, levensdoelen en dromen
Samen naar relatie-workshops gaan, een reis plannen, praten over de toekomst, samenwonen en kinderen krijgen; dat zijn investeringen op het niveau van perspectief. Het geeft verbinding in de toekomst.
Praat met hem.
Zet hem niet onder druk en neem ook geen aanvallende houding aan. Laat hem weten dat je graag meer tijd met hem wilt doorbrengen. Vraag hem of er iets is waar hij over wil praten. Het kan moeilijk zijn om te praten over hoe je je voelt, zelfs met je vriend.
Een langeafstandsrelatie kan alleen werken als jullie beiden weten dat het apart zijn tijdelijk is. Maak een plan voor de toekomst, zodat jullie weten wanneer jullie (terug) samen kunnen zijn. Zonder einddoel is het heel moeilijk om toegewijd te blijven.
Waar het op neerkomt, is dat liefde aandacht nodig heeft. Relaties slagen als je beiden bereid bent om energie te steken in belangrijke zaken als respect, genegenheid en intimiteit. Als je conflicten kunt oplossen, reageert op de aandacht die de ander vraagt en elkaars wensen voor de toekomst serieus neemt.”
Afstand nemen in je relatie is soms minder pijnlijk dan geen afstand nemen in je relatie. Het wordt pas een probleem als je geen afstand neemt in je relaties en je je daar slecht bij voelt. Niets is het waard je slecht te voelen. Soms blijven mensen doorgaan omdat ze afstand nemen te pijnlijk vinden.
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Hoe lang stelletjes vanaf het daten gemiddeld wachten met trouwen, is 4,9 jaar. Gemiddeld wonen stellen daarvan 3,5 jaar samen, maar de onderzoekers hebben ook nog even op een rijtje gezet hoe lang elke "periode" in een relatie duurt. Daten: 1,4 jaar (17 maanden) voordat stellen gaan samenwonen.