Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn.Met 6 maanden is dat misschien nog maar 3 keer per dag.
1 tot 3 keer per dag poepen is normaal.
Puppy's poepen meestal wat vaker: een puppy eet relatief meer dan een volwassen hond, ze hebben de energie hard nodig. Dus is het logisch dat puppy's meer poepen, en doordat ze vaker eten ,kan de ontlasting ook vaker komen.
Hoe vaak moet een puppy plassen en poepen? Vaak! Verwacht niet dat een puppy aan 3 keer per dag genoeg heeft. In de basis moet een puppy zijn behoeften doen als het wakker wordt, wanneer het heeft gegeten en gedronken en een paar keer tijdens het spelen/uitlaten.
Dankzij de voeding van hun moeder zullen ze snel beginnen met gewichtstoename. Hoeveel gewicht de puppy in de eerste paar dagen dient toe te nemen is afhankelijk van het formaat van het ras. Puppy's moeten normaal ongeveer 2-4 gram per dag bijkomen voor elke kilogram van een volwassen hond van dezelfde ras.
De pups worden doof en blind geboren en blijven dit de eerste 10-14 dagen. Voelen en ruiken kunnen ze wel. Met hun tastzin en neus vinden zij de weg naar moeders tepel en leren zij haar geur en die van hun broertjes en zusjes (her)kennen. Ook nemen ze in deze periode de mensengeur op.
Overigens kan het normaal zijn als een pup de eerste 24 uur na de geboorte 10% aan lichaamsgewicht verliest, maar daarna moet de pup wel groeien. Regelmatig wegen is dus belangrijk; 4-6 x per dag voor de zieke pup, 2 x daags voor de gezonde. Een gezonde pup krijst maar even, een zieke pup continu of niet meer.
De moederhond komt altijd als een pup piept, huilt, blaft of jankt. Pups zijn helemaal niet bezig om ons te manipuleren of om hun zin te krijgen. Ze hebben behoefte aan veiligheid en nabijheid, zeker de eerste periode wanneer ze uit hun nest in hun nieuwe huis zijn.
Hang de lamp om te beginnen 50 cm boven de werpkist, controleer de temperatuur ter hoogte van de pups en pas aan indien nodig. Een warmtematje: zorg dat het matje niet de gehele werpkist inneemt zodat de moeder er langs kan gaan liggen wanneer ze wilt.
In de eerste week moeten ze minimaal 8x daags gevoerd worden, om de 2 tot 3 uur, dus óók 's nachts. Bij pups die nog wel wat melk bij de moeder drinken kan men dan bijvoorbeeld 4x daags bijvoeren met kunstmelk.
Luister naar de piepjes van je pup
In het begin zal je puppy regelmatig wat piepen, dit kan een teken zijn dat hij moet plassen of poepen. Ook 's nachts zal de pup niet meteen doorslapen en moet hij zich ontlasten. Je kunt hem dan in de bench dichtbij je houden en bij een piepje hem even naar buiten laten gaan.
Op de dag van bevalling zal de teef vaak minder eetlust hebben en als het bijna zover is kan ze zelfs gaan braken. Verder zal ze veel gaan graven in de werpkist (of buiten als ze de kans krijgt), frequent urineren, ontlasten en zichzelf in het genitale gebied vaak schoonlikken. De ontlasting kan dan ook wat dun zijn.
Pasgeboren puppen hebben een hele warme ruimte nodig, ongeveer 30 graden is het beste.Op de warmste plek onder de warmte lamp moet het de eerste week ongeveer 32 graden zijn. Let op dit is dus op de warmste plek en niet in de rest van de werpkist / ruimte.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Je hond hoort gemiddeld 2 keer per dag te poepen. De ontlasting hoort vast te zijn en een gezonde bruine kleur te hebben. Er komt geen hele dringende geur van de ontlasting. Is dit niet het geval, dan is het hondenvoer één van de zaken die invloed hebben op de gezondheid.
Pups krijgen een voorkeursplaats waar ze later als ze groot zijn het liefste willen plassen. Denk aan gras, tegels, zand en bosgrond. Wij hebben bijvoorbeeld een tuin met gras. Als de pup wakker wordt en ik loop met haar naar buiten dan lukt het haar net om niet binnen te doen en loopt ze meteen naar het gras.
een paar oude (flanellen lakens, een geschikt dekentje, en/of cellulose doeken om op de bodem van de werpkist, doos, of bench te leggen. Cellulose doeken zijn erg handig, deze worden ook gebruikt in ziekenhuizen, bejaardenhuizen, als onderleggers bij o.a. incontinentie, ontsmetten en verzorgen van kwetsuren, etc.
Na drie weken beginnen puppy's schrikreacties te vertonen als zij een hard geluid horen.Ze proberen te staan, lopen en doen een eerste poging om te blaffen. Honden hebben, net als mensen, eerst melktanden welke in deze leeftijdsfase doorkomen.
Op een leeftijd van 6 tot 8 weken zijn de meeste pups aan het vaste voer gewend. Hierna hoeven ze niet meer bij de moeder te drinken, dit wordt spenen genoemd. Na het spenen is een uitgebalanceerde voeding van groot belang voor het gezond opgroeien van de pup.
Dominante handelingen zoals de pup op zijn rug leggen, in zijn nekvel pakken of zelfs schudden zijn absoluut af te raden. Daardoor vertrouwt de pup u al snel niet meer en denkt hij dat hij zich tegen u moet verdedigen. Zo'n straf komt voor de pup vaak uit het niets, omdat hij zijn 'stoute' gedrag vaak als spel ziet.
Geef vleeseters nooit bambix, brinta of andere pap om de melk dikker te maken. Al die granen zijn erg onnatuurlijk en moeilijk te verteren voor een pup of kitten. Planteneters kun je al vroeg wennen aan gras.
Als de puppy's twee weken oud zijn, zijn de zenuwbanen in de voorpoten volledig ontwikkeld en kunnen ze zitten. Een week later is ook de motoriek van het achterlichaam verbeterd, zodat ze kunnen staan en, een paar dagen later, lopen (ook al is het eerst wat onhandig) en met hun staart kwispelen.
Laten we zeggen gemiddeld 3,5 uur per dag gedurende 9 weken (220u). Daarnaast komen de nieuwe baasjes natuurlijk een pup uitzoeken, sommige komen nog graag een keer tussendoor kijken, enzovoort. We gaan uit van een nest van 8 pups, en ieder baasje komt gemiddeld 2 keer 1,5 uur langs (24u).
Het opvoeden van je puppy kost tijd, veel tijd. Geen 8 of 10 weken, zoals de duur van een gemiddelde puppycursus misschien doet vermoeden. Het duurt maar liefst zo'n 2,5 jaar voordat hij volwassen is geworden en zijn gedrag stabiel en voorspelbaar is.