Dagelijks, wekelijks, maandelijks, of nooit: maak jij wel eens je mobiele telefoon schoon? Volgens microbioloog Rijkelt Reumer en schoonmaakexpert Zamarra Kok moeten we niet bang zijn voor bacteriën. Wekelijks schoonmaken is volgens hen daarom voldoende.
Neem een pluisvrije, schone en zachte doek die je een beetje nat maakt met warm water. Gebruik geen schoonmaakmiddelen zoals ruitenreiniger, huishoudelijke schoonmaakproducten of schuurmiddelen. Heb je een screenprotector, dan kun je die op dezelfde manier schoonmaken.
Doe een kleine beetje tandpasta (ter grootte van een boon) op je scherm, pak een zacht doekje en wrijf zachtjes uit terwijl je ronde bewegingen maakt. Veeg na met een licht vochtig microvezeldoekje en je scherm ziet er weer uit als nieuw.
Stof kun je weghalen met een kleine pin, maar ook met een stofzuiger. Reparateurs gebruiken vaak een spuitbus met perslucht. Let daarbij wel op dat je de 'm recht houdt, anders kan er water uitkomen.
Pak een houten of plastic tandenstoker, het liefst zo dun mogelijk. Omdat we alleen vuil gaan verwijderen, zijn zaken als schoonmaakalcohol niet nodig. Daarmee zou je het risico kunnen lopen dat je de aansluiting beschadigt. Duw je tandenstoker zachtjes in de oplaadpoort en schraap de troep voorzichtig naar buiten.
Hoe lang gaat de batterij van een smartphone echt mee? Het aantal ladingen dat een smartphone-batterij meegaat ligt gemiddeld genomen tussen de 500 en 1500 ladingen. En uiteraard zult u zo dicht mogelijk bij de 1500 willen komen.
Met Super Speaker Cleaner kun je de luidsprekers van je mobiel schoonmaken met slechts één klik. Leg de telefoon neer, zet het volume op maximaal, koppel de koptelefoon los en begin met schoonmaken om te zien hoe deze gratis app water en vuil uit de luidsprekers weet te verwijderen.
Gebruik een zachte, licht bevochtigde, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht in de openingen binnendringt. Gebruik geen ruitenreinigers, huishoudelijke reinigingsmiddelen, perslucht, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak of schuurmiddelen om de iPhone schoon te maken.
Zorg dat je goed in de Lightning poort van jouw iPhone kan kijken. Houd je iPhone in het licht of gebruik een (zak)lamp om bij te schijnen. Nu duw je de satéprikker of tandenstoker zachtjes in de poort en schraap je alle viezigheid naar buiten. Hierbij zie je pluisjes en stofdeeltjes tevoorschijn komen.
Gelukkig is daar een gemakkelijke oplossing voor: schoonmaken met een Anti Dust Spray. Natuurlijk geldt deze tutorial niet alleen voor iPhone, maar ook voor andere Android telefoons van Samsung, Oneplus, LG, Sony etc. Die Anti Dust Spray kan je vaak bij de bouwmarkt, electronicazaak of zelfs bij de Action kopen.
Het programma probeert overbodige, ongebruikte of ongeldige bestanden op te sporen en te verwijderen. Piriform biedt sinds 2013 ook een versie van de CCleaner-software aan die speciaal ontwikkeld is voor op Android gebaseerde smartphones en tablets.
Gebruik microvezeldoek
Het is wel van belang dat je hem op de juiste manier gebruikt. Voor hygiënisch schoon dien je de microvezeldoek niet te lang te gebruiken. Gebruik een kant totdat deze vuil is, draai de doek om en poets totdat ook deze kant vol zit. Neem vervolgens een andere doek en ga verder met de poetsronde.
Afstandsbediening schoonmaken
Bedenk eens wat er allemaal achter kan blijven op de afstandsbediening. Je kunt deze heel simpel reinigen met een vochtige doek die voorzien is van een mengsel van ontsmettingsalcohol en water.
Met de IP68-classificatie zijn de iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max maximaal 30 minuten waterbestendig in een waterdiepte van maximaal 6 meter.
Controleer of de luidsprekeropening niet verstopt of vuil is. Op de iPhone controleert u ook nog of de ontvanger niet verstopt of vuil is. Reinig indien nodig de opening van de luidspreker of ontvanger met een zacht borsteltje. Het borsteltje moet schoon en droog zijn.
De iPhone XS serie, iPhone 11 serie en iPhone 12 serie zijn allemaal IP68-gecertificeerd. De iPhone 12 serie kan 30 minuten tot 6 meter diep onder water. De iPhone 11 Pro (Max) kan 30 minuten tot 4 meter diep onder water. De iPhone 11 en de iPhone XS (Max) kunnen 30 minuten tot 2 meter diep onder water.
Maar doet je geluid het nog steeds niet of hoor je het geluid zacht? Grote kans dat je luidspreker vol zit met vuil. Je kan het vuil zelf verwijderen uit de luidspreker, let wel op dat je secuur te werk gaat en de luidspreker niet beschadigt.
Andere mensen kunnen me niet horen tijdens telefoongesprekken. Stap 1: Check of je het volume niet hebt gedempt. Kijk op je telefoon terwijl je aan het bellen bent. Kijk of het microfoonicoon is uitgelicht.
Je iPhone speaker schoonmaken is gelukkig nog wat makkelijker. Gebruik daarvoor een tandenborstel en wrijf voorzichtig over de speakergaatjes op de onderkant van het toestel.
Nooit volledig opladen
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. 's Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Telkens 'bijvullen' is beter dan wachten tot de batterij (bijna) leeg is. Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.