Hoogstwaarschijnlijk raken uw WTW filters eerder verstopt en vervuild. Zorg er daarom voor dat u deze minimaal om de 3 maanden controleert en vervang uw WTW filters minimaal 2 keer per jaar. Zien ze zwart van het vuil? Dan moeten ze direct vervangen worden!
Voor sommige WTW installaties zijn sets met een G3 of G4 (lagere filterklasse) en een F7 filter (fijnstoffilter) verkrijgbaar. U kunt het fijnstoffilter voor de inkomende lucht gebruiken, zodat u wordt beschermd tegen fijnstof en pollen uit de buitenlucht. De filterklasse wordt op de filters aangegeven.
G3 staat voor grofstoffilter klasse 3, per klasse verschilt de stofafvangst een G3 filter vangt 80% – 90% stof af. Deze filter is een goede keuze wanneer u NIET nabij een snelweg, industriepark of dichtbevolkte stad woont en geen allergie of longaandoeningen hebt.
De F7-filter wordt dus best geplaatst aan de kant van het toestel waar de buizen van buiten in het toestel binnenkomen. Plaats nooit namaakfilters in uw toestel!
Bij WTW ventilatie wordt de gebruikte, warme lucht eenvoudig afgevoerd en wordt de warmte hiervan overgebracht naar de verse, koude lucht die door het ventilatiesysteem naar binnen het huis in stroomt. Een WTW unit houdt de luchtstromen in je woning in balans, waardoor dit ook wel balansventilatie wordt genoemd.
10 kWh per dag. Op een echt koude dag is het dan ongeveer het dubbele, 20 kWh. Met een warmtepomp (COP = 5) kunnen we dit opwekken met 372 kWh per jaar aan elektriciteit. Hiervoor betalen we dan ongeveer € 78 per jaar.
Hiervoor is een warmteterugwin unit (wtw) nodig. Hiermee kun je ongeveer 250 kuub gas per jaar besparen. Met een balansventilatiesysteem behoud je ongeveer 80 tot 90 % van de warmte die anders de woning zou verlaten.
Het F7 filter is een fijnstof filter, deze filtert van grof tot zeer fijne (stof-)deeltjes, pollen en (dieren)haren uit de lucht. Hierdoor is de Airfixr uitermate geschikt voor mensen met allergieën. Het filtert ook rook en uitlaatgassen. De filter is ISO 16890 gecertificeerd.
We kunnen de luchtkwaliteit meten qua fijnstof, Co2, luchtvochtigheid, VOC en formaldehyde. Tegelijkertijd kunnen we de druk doormeten bij uw in vergelijking met minipleat luchtfilters op uw ventilatiesysteem.
Er zijn verschillende soorten adembeschermingsmiddelen: stofmaskers, half- en volgelaatsfiltermaskers en motoraangedreven filtertoestellen zijn afhankelijk van de omgevingslucht en filteren gevaarlijke stoffen uit de lucht.
In een ventilatiesysteem kunnen meerde soorten filters voorkomen. Het meest gangbaar zijn de zogenaamde voorfilters (type G3 en G4) en de fijnfilters (F6-F8). De voorfilters zijn grove filters die de grove stofdeeltjes tegenhouden die van buiten naar binnen komen.
Met een wtw-unit kan je passief koelen, maar niet actief koelen. Wat zijn de functies van een wtw in de winter en zomer? De wtw heeft zijn bekendheid verworven omdat het aan WarmteTerugWinning doet. Dit betekent dat de koude lucht die van buiten wordt aangezogen, opgewarmd de woning ingeblazen wordt.
Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s. Voor een badkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 14 dm3/s zijn. Voor een keuken moet de ventilatiecapaciteit minimaal 21 dm3/s zijn.
Een WTW unit ook wel vaak balansventilatie genoemd, gaat gemiddeld 15 jaar mee. Bij goed onderhoud kan een unit nog langer meegaan, echter is dit nooit met zekerheid te zeggen. Over het algemeen merkt u vanzelf wanneer de warmte terugwin installatie minder goed werkt.
Schakel je de ventilatie lange tijd uit? Dan vergroot je het risico op schimmelvorming. Dus, elke keer bij het uitzetten van je mechanische ventilatie, kunnen er schadelijke gevolgen zijn voor jou en je woning.
De kosten van een wtw-installatie zijn eenvoudig in de hand te houden. onderhoudscontract basis a 40,00 euro per jaar bij ons afsluit bent u voor 66,50 euro per jaar volledig ontzorgt. Een huishouden bespaart met een WTW-installatie gemiddeld 175,00 euro aan stookkosten per jaar.
Wanneer u uw WTW installatie uitschakelt als u op vakantie gaat, wordt de lucht niet ververst en blijft vocht in de woning hangen. Wij adviseren u de installatie in stand 1 te laten ventileren. In deze stand verbruiken moderne installaties weinig energie.
Een airco kan niet aangesloten worden op het WTW-systeem. Deze kan alleen stand-alone uitgevoerd worden. Een WTW-unit versterkt indirect het gebruik van een airco-unit. Dit komt doordat de ingeblazen lucht van de airco via de afvoerventielen door de wisselaar van de WTW-unit gaat.
Zet de mechanische ventilatie nooit uit. Uitzetten mag alleen bij onderhoud of een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten). Trek dan de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast om (plak een sticker bij de juiste schakelaar).
De beste WTW units
Er zijn op dit moment meerdere fabrikanten die verschillende oplossingen bieden wat betreft WTW units: Brink, Itho Daalderop, Duco, Orcon en Zehnder. Deze fabrikanten produceren allemaal energiezuinige en kostenbesparende units.
Bij een ventilatiesysteem van type D wordt een groot deel van de warmte gerecupereerd, terwijl die in een C-systeem verloren gaat. Dankzij de kouderecuperatie is systeem D heel geschikt om te combineren met separate, autonome airco-installaties.
Er bestaan ventilatie units die je kan uitrusten met een airco toestel. Echter een airco toestel heeft een veel groter debiet nodig om te koelen dan een ventilatie toestel aankan. Een airco toestel moet 4 tot 5 maar per uur het volume van de ruimte die ze koelt kunnen ventileren.
Een ventilatie systeem met warmte terugwinning, ook bekend als ventilatiesysteem D, is een manier van ventileren waarbij er weinig warmte verloren gaat. De unit regelt zowel de aan- als afvoer van lucht in je huis en word daarom ook wel balansventilatie genoemd.
Filters voor organische gassen en dampen: A1 en A2
Een A2 filter bevat meer actief kool, waardoor het meer gassen en dampen kan absorberen en het langer meegaat. Een A1 filter mag altijd vervangen worden voor een A2 filter. A1 en A2 filters hebben een bruine kleurcodering. Deze is terug te vinden op de verpakking.